Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Epuizarea Republicii Moldova

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Recenta deteriorare a relatiilor intre Romania si Republica Moldova nu ar trebui sa ne surprinda, oricit de neplacuta si chiar dureroasa ne-ar putea parea multora dintre noi. Ea se face simtita doar la nivelul autoritatilor etatice si al elitelor la putere in cele doua tari. In cazul Republicii Moldova, avem de a face cu o democratie de fatada, prin intermediul careia un grup cvasimafiotic exploateaza in mod cinic resursele economice ale acestei tari, atitea cite (mai) sint. Lipsiti de sansa unei dezvoltari reale, cetatenii se orienteaza catre Vest.
    Si ajungem, acum, la problema care ii deranjeaza pe unii dintre noi - desi parca nu dorim sa o recunoastem. Valul de cereri pentru (re)dobindirea cetateniei este motivat in mai mica masura de aspiratii nationale si spirituale, si mai mult de consideratii individualiste. Poate ca regasirea sau - in cazul tinerilor - construirea unei noi identitati va urma indeaproape impulsul primar de a cauta, prin orice mijloace, o viata mai buna. Insa pentru cetatenii moldoveni care stau zile intregi la coada in fata consulatului, Romania este interesanta pentru ca face parte din Uniunea Europeana si pentru ca este un stat care isi trateaza cetatenii cu mult mai mult respect decit o face Republica Moldova.
    Evident ca regimul Voronin este deranjat de faptul ca vechea sa masa de manevra se subtiaza si, totodata, tinde sa se emancipeze. Cu timpul, procesul se va accentua, oricite eforturi depune elita la putere pentru a bloca modernizarea, mai ales cea a satului moldovenesc. Afectata de grave probleme de legitimitate, elita de la Chisinau nu mai stie ce sa mai inventeze si devine, pe zi ce trece, tot mai predispusa la acte provocatoare. Este adevarat ca unele dintre ele sint deranjante, dar asta nu le face mai putin ridicole. Asertiunile ridicole despre oprimarea "etnicilor moldoveni" in Romania sint destinate consumului intern. La fel, apelurile disperate la organizatiile internationale, care sa protejeze statalitatea republicii. Daca mai este cineva care sa le si creada, este - din pacate pentru Voronin - o cu totul alta problema. Iar in ceea ce priveste eforturile liderilor de la Chisinau de a cauta alternative la sustinerea romaneasca in privinta integrarii europene, aceasta dovedeste ca ei nu au inteles nimic din logica extinderii Uniunii.
    Din acest punct de vedere, atitudinea diplomatiei romanesti a fost corecta: chiar nu era nimic de comentat. In momentul de fata, strapungerea in raporturile cu Republica Moldova a fost realizata, desi nu in modul in care ne promitea, acum doi ani, domnul Traian Basescu. Romania nu mai are nevoie de solicitudinea liderilor de la Chisinau, ba chiar isi permite sa-i ignore. Cu sau fara voia acestora, intrarea Romaniei in UE a generat procese de anvergura in stinga Prutului, si este treaba conducerii Republicii Moldova sa le gestioneze.
    Din pacate pentru cetatenii Republicii, sansele unei reale democratizari sint, in acest moment, aproape nule. Cit timp chestiunea Transnistriei ramine nesolutionata, proiectul politic lansat la inceputul deceniului trecut de coalitia ad hoc intre nationalisti si comunistii reformatori nu se poate consolida. Iar evenimentele de pe arena internationala fac mai dificila ca oricind reincorporarea Transnistriei intr-un stat moldovenesc unitar. Cel de-al doilea mare obstacol in calea democratizarii tine de caracterul mafiotic al economiei, de coruptie si de slabiciunea institutiilor postcomuniste, iar efectele sale sint greu de atenuat, chiar in ipoteza (indepartata) a solutionarii problemei statalitatii moldovenesti.
    In alta ordine de idei, la Kremlin se va produce o schimbare a garzii, insa Vladimir Putin si ideile sale vor continua sa inspire actiunea Rusiei in fostul spatiu sovietic. Jocurile mai mult sau mai putin subtile ale comunistilor moldoveni nu au fost uitate, iar sansele ca Vladimir Voronin sa mai fie considerat un aliat credibil sint reduse, in ciuda servilismului cu care a fost adoptat la Chisinau limbajul de tip "razboi rece" promovat de Moscova. Presiunea dinspre Est tinde sa creasca, iar vulnerabilitatea regimului Voronin devine alarmanta. Ca si in cazul altor democratii de fatada desprinse din fostul bloc sovietic, Republica Moldova este vulnerabila in fata unui lider populist, sustinut de Moscova. Nu inseamna ca se va repeta evolutia din Belarus, insa acest scenariu nu poate fi exclus. Spre disperarea celor care doresc transformarea Republicii Moldova intr-o democratie liberala, exodul populatiei tinere si active nu va face decit sa sporeasca deficitul democratic din stinga Prutului.
    Evident ca, pentru Romania si pentru Uniunea Europeana, evolutiile din Republica Moldova vor ramine, mult timp, teme de preocupare. Dar angajamentele formale, de genul Politicii Europene de Vecinatate, nu sint suficient de consistente pentru a provoca mutatii interne. Daca pentru Romania si pentru multe alte tari est-europene, integrarea a constituit un stimulent decisiv in directia democratizarii si a reformei, pentru Republica Moldova energiile trebuie sa provina, in mult mai mare masura, din interior. Ceea ce, in conditiile actuale de la Chisinau, reprezinta o imensa provocare.  


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri