Epuizarea Republicii Moldova
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Epuizarea Republicii Moldova

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Recenta deteriorare a relatiilor intre Romania si Republica Moldova nu ar trebui sa ne surprinda, oricit de neplacuta si chiar dureroasa ne-ar putea parea multora dintre noi. Ea se face simtita doar la nivelul autoritatilor etatice si al elitelor la putere in cele doua tari. In cazul Republicii Moldova, avem de a face cu o democratie de fatada, prin intermediul careia un grup cvasimafiotic exploateaza in mod cinic resursele economice ale acestei tari, atitea cite (mai) sint. Lipsiti de sansa unei dezvoltari reale, cetatenii se orienteaza catre Vest.
  Si ajungem, acum, la problema care ii deranjeaza pe unii dintre noi - desi parca nu dorim sa o recunoastem. Valul de cereri pentru (re)dobindirea cetateniei este motivat in mai mica masura de aspiratii nationale si spirituale, si mai mult de consideratii individualiste. Poate ca regasirea sau - in cazul tinerilor - construirea unei noi identitati va urma indeaproape impulsul primar de a cauta, prin orice mijloace, o viata mai buna. Insa pentru cetatenii moldoveni care stau zile intregi la coada in fata consulatului, Romania este interesanta pentru ca face parte din Uniunea Europeana si pentru ca este un stat care isi trateaza cetatenii cu mult mai mult respect decit o face Republica Moldova.
  Evident ca regimul Voronin este deranjat de faptul ca vechea sa masa de manevra se subtiaza si, totodata, tinde sa se emancipeze. Cu timpul, procesul se va accentua, oricite eforturi depune elita la putere pentru a bloca modernizarea, mai ales cea a satului moldovenesc. Afectata de grave probleme de legitimitate, elita de la Chisinau nu mai stie ce sa mai inventeze si devine, pe zi ce trece, tot mai predispusa la acte provocatoare. Este adevarat ca unele dintre ele sint deranjante, dar asta nu le face mai putin ridicole. Asertiunile ridicole despre oprimarea "etnicilor moldoveni" in Romania sint destinate consumului intern. La fel, apelurile disperate la organizatiile internationale, care sa protejeze statalitatea republicii. Daca mai este cineva care sa le si creada, este - din pacate pentru Voronin - o cu totul alta problema. Iar in ceea ce priveste eforturile liderilor de la Chisinau de a cauta alternative la sustinerea romaneasca in privinta integrarii europene, aceasta dovedeste ca ei nu au inteles nimic din logica extinderii Uniunii.
  Din acest punct de vedere, atitudinea diplomatiei romanesti a fost corecta: chiar nu era nimic de comentat. In momentul de fata, strapungerea in raporturile cu Republica Moldova a fost realizata, desi nu in modul in care ne promitea, acum doi ani, domnul Traian Basescu. Romania nu mai are nevoie de solicitudinea liderilor de la Chisinau, ba chiar isi permite sa-i ignore. Cu sau fara voia acestora, intrarea Romaniei in UE a generat procese de anvergura in stinga Prutului, si este treaba conducerii Republicii Moldova sa le gestioneze.
  Din pacate pentru cetatenii Republicii, sansele unei reale democratizari sint, in acest moment, aproape nule. Cit timp chestiunea Transnistriei ramine nesolutionata, proiectul politic lansat la inceputul deceniului trecut de coalitia ad hoc intre nationalisti si comunistii reformatori nu se poate consolida. Iar evenimentele de pe arena internationala fac mai dificila ca oricind reincorporarea Transnistriei intr-un stat moldovenesc unitar. Cel de-al doilea mare obstacol in calea democratizarii tine de caracterul mafiotic al economiei, de coruptie si de slabiciunea institutiilor postcomuniste, iar efectele sale sint greu de atenuat, chiar in ipoteza (indepartata) a solutionarii problemei statalitatii moldovenesti.
  In alta ordine de idei, la Kremlin se va produce o schimbare a garzii, insa Vladimir Putin si ideile sale vor continua sa inspire actiunea Rusiei in fostul spatiu sovietic. Jocurile mai mult sau mai putin subtile ale comunistilor moldoveni nu au fost uitate, iar sansele ca Vladimir Voronin sa mai fie considerat un aliat credibil sint reduse, in ciuda servilismului cu care a fost adoptat la Chisinau limbajul de tip "razboi rece" promovat de Moscova. Presiunea dinspre Est tinde sa creasca, iar vulnerabilitatea regimului Voronin devine alarmanta. Ca si in cazul altor democratii de fatada desprinse din fostul bloc sovietic, Republica Moldova este vulnerabila in fata unui lider populist, sustinut de Moscova. Nu inseamna ca se va repeta evolutia din Belarus, insa acest scenariu nu poate fi exclus. Spre disperarea celor care doresc transformarea Republicii Moldova intr-o democratie liberala, exodul populatiei tinere si active nu va face decit sa sporeasca deficitul democratic din stinga Prutului.
  Evident ca, pentru Romania si pentru Uniunea Europeana, evolutiile din Republica Moldova vor ramine, mult timp, teme de preocupare. Dar angajamentele formale, de genul Politicii Europene de Vecinatate, nu sint suficient de consistente pentru a provoca mutatii interne. Daca pentru Romania si pentru multe alte tari est-europene, integrarea a constituit un stimulent decisiv in directia democratizarii si a reformei, pentru Republica Moldova energiile trebuie sa provina, in mult mai mare masura, din interior. Ceea ce, in conditiile actuale de la Chisinau, reprezinta o imensa provocare.  


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

  Alexandru LĂZESCU

  Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

  Ambiţiile Franţei de a determina decuplarea UE de Statele Unite, în baza conceptului „autonomie strategică”, şi de adoptare a unei poziţii neutre în competiţia geopolitică dintre America şi China, în coroborare cu focalizarea Washingtonului pe zona Indo-Pacifică, riscă să divizeze serios Europa şi să fractureze grav relaţia transatlantică.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Un geniu

  Nichita DANILOV

  Un geniu

  Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

  Practicile mele agricole

  Michael ASTNER

  Practicile mele agricole

  Zilele trecute, pe când culegeam strugurii reci de la ploaie şi burniţă ba din vârf de vişin (unde s-a căţărat fraga neagră), ba din corzile tăiate cu crăci de vişin cu tot, deci la sol, mi-am adus aminte de copilărie, când, cam tot în perioada asta, eram duşi, după doar două săptămâni de şcoală, la practică agricolă.

  Etimologicale pescăreşti (VIII)

  Eugen MUNTEANU

  Etimologicale pescăreşti (VIII)

  A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

  pulspulspuls

  Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

  Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

  Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

  Caricatura zilei

  Sochoauxă

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.