Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Evanghelia dupa Toma

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Evanghelia dupa Toma este unul dintre cele mai cunoscute si mai frumoase texte apocrife, de o importanta particulara pentru intelegerea inceputurilor crestinismului. Desi face obiectul multor contestari, nici un cercetator serios nu o poate ocoli. Este plina de sensuri ascunse, ceea ce fascineaza. Spre deosebire de celelalte Evanghelii, canonice sau apocrife, de aceasta data nu ne sint prezentate aspecte legate de viata lui Iisus, ci doar citate, peste o suta de pilde (logion, in greceste) ce-i sint atribuite.

    A fost descoperita in 1945, desi prima mentiune despre ea o gasim la Hipolit, in Refutatio, tratat compus la inceputul secolului al III-lea. Aici, Evanghelia dupa Toma este atribuita sectei naasenilor. La rindul sau, in aceeasi perioada, Origen o plaseaza in rindul scrierilor heterodoxe, iar Eusebiu din Cezareea se refera, de asemenea, la ea ca la o erezie maniheista. Evanghelia de fata face parte dintre textele descoperite la Nag Hammadi, in limba copta. Aceste texte, interzise de catre episcopul Atanasie al Alexandriei in anul 367, au contribuit din plin la intelegerea modului cum s-a format invatatura crestina, pecum si ortodoxia, sau Biserica oficiala ca nucleu central al acestei invataturi, fata de care documentele oarecum diferite au fost considerate eretice si aruncate la cosul de gunoi al istoriei. Dar iata ca ele au supravietuit, Manuscrisele de la Marea Moarta, cele de la Nag Hmmadi si Evanghelia lui Iuda le readuc printre noi si le resupun atentiei credinciosului contemporan.

    Editia pe care o prezentam aici este una bilingva, in copta si romana, traducerea, studiul introductiv si notele apartinind lui Gustavo-Adolfo Loria-Rivel. Lucrarea a a parut la Editura Polirom, Iasi, 1993, sub ingrijirea lui Ioan-Florin Florescu.

    Majoritatea exegetilor considera ca Evanghelia dupa Toma a aparut undeva in a doua jumatate a secolului I, cel mai probabil in mediul siriac, unde apostolul se bucura de o mare popularitate si unde au mai aparut si alte lucrari atribuite lui, cum sint Faptele lui Toma si Cartea lui Toma "Atletul". In ce priveste autorul cartii, el pare sa fie un gnostic iudeo-crestin, care incearca sa acomodeze invatatura lui Iisus cu cea a Vechiului Testament.

    Lucrarea propovaduieste cunoasterea eliberatoare, prezentind o invatatura "secreta", adica destinata unor grupuri de initiati: "Si a spus Iisus: oricine va gasi intelesul acestor cuvinte nu va gusta moartea", text care seamana cu cel din Marcu - 4.11 si Luca - 11.52. Tot la cunoasterea eliberatoare (gnosis) se refera si Sfintul Pavel, in 1 Corinteni - 8.7; 10.11. Aceasta este o abordare gnostica. Cazind in lumea materiala, sufletele si-au luat un invelis din carne ca sa poata supravietui aici. Dar Dumnezeul cel Bun nu uita de ele si trimite pe Fiul sau ca sa le elibereze, aducindu-le gnoza cea desavirsita, capabila sa le scoata din temnita trupului si sa le intoarca la Dumnezeu.

    Trezirea omului se realizeaza prin descoperirea si aprinderea scinteii divine ce salasluieste in el, launtrul launtrurilor, prin cunoasterea sinelui sau profund. Ce mult seamana aceste invataturi cu cele brahmanice sau budhiste! Gnoza aduna sincretic elemente ale mai tuturor sisteme religioase antice, dar majoritatea lor, cu exceptia celei hermetice, a celei simoniene, a celei maniheiste si a celei iudaice, prelucreaza imaginarul crestin. Dumnezeul Vechiului Testament este Demiurgul, sau Dumnezeul cel Rau, care a creat lumea asta capricioasa, in vreme ce Dumnezeul Noului Testament este considerat Dumnezeul cel Bun, iar Iisus este Fiul Sau, trimis sa aduca oamenilor mintuirea.

    Iata citeva exemple edificatoare de astfel de logia (pluralul de la logion): "Iisus a spus: Oricine a cunoscut lumea a gasit un cadavru, iar lumea nu este vrednica de cel care a gasit un cadavru" (56), sau "Vai de carnea care depinde de suflet si vai de sufletul care depinde de carne", sau "Iisus a spus: Acum, cind vedeti asemanarea voastra va bucurati, iar cind veti vedea chipurile voastre, cele care au luat fiinta la inceputul vostru, care nici nu mor, nici nu se arata, cum veti putea indura?" (84), sau: "Atunci cind veti fi in lumina, ce veti face?" (11).


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri