anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Examen la disciplina integrarii europene

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Consiliul European s-a desfasurat intr-o atmosfera pesimista, marcata de criza financiara si de spectrul recesiunii economice in zona euro. Dupa ce responsabilii marilor economii europene au convenit asupra unui plan de salvare a bancilor aflate in dificultate, agenda summit-ului de la Bruxelles a devenit mai putin intunecata, insa nu a existat nici o sansa ca tema incalzirii globale sau cea a pactului asupra migratiei si azilului sa primeasca atentia dorita. De asemenea, "defectiunea" irlandeza a fost practic expediata pentru luna decembrie, intrucit acum la Dublin nu exista sanse de intoarcere a rezultatului negativ in privinta Tratatului de Reforma. In fine, nu a existat timpul necesar - si, probabil, nici nu s-ar fi intrunit consensul "celor 27" - pentru o refacere a calendarului relatiilor de parteneriat cu Rusia.

  Cu siguranta ca presedintia franceza s-a confruntat pina acum, in acest semestru, cu un context extrem de dificil, care nu i-a permis sa-si foloseasca influenta si ponderea in chestiuni de substanta. Criza financiara a ilustrat, in plus, limitele integrarii europene in sectorul financiar-bancar: Uniunea nu este, nici pe departe, un actor economic unitar. Asistam la instituirea unei cooperari intre egoisti, intre guverne speriate de slabiciunea pirghiilor financiare de care dispun si, desigur, de posibilele costuri electorale. Probabil ca mecanismele ad hoc ce vor fi instituite pentru a facilita aceasta cooperare se vor transforma, in viitor, din celule de criza, in autoritati cu un profil politic mai clar. Raminem insa cu o senzatie de neputinta, dupa acest Consiliu European: cind lucrurile mergeau foarte bine, ne erau prezentate drept efecte colaterale pozitive ale integrarii europene; acum, cind ele merg prost, de vina sint mai ales factorii exteriori, asupra carora Europa nu are decit un grad foarte mic de control.

  S-a precizat, in mod repetat, ca traversam circumstante exceptionale - si probabil ca optiunea nationalizarii bancilor, imbratisata pe ambele maluri ale Atlanticului, trebuie inteleasa drept un raspuns la asemenea imprejurari. Insa odata ce institutiile europene (in primul rind Banca Centrala Europeana) accepta astfel de mijloace, incalcind una dintre cele mai sacre cutume de dupa Maastricht, se va mai putea reveni vreodata la "normal"? De la masurile exceptionale in domeniul monetar se va ajunge curind la initiative la fel de radicale in cel industrial. Daca presedintele francez Sarkozy isi va impune viziunea cu privire la ajutorarea producatorilor de automobile - si probabil ca asa se va intimpla -, atunci se va crea un precedent pentru multe alte ramuri industriale. Pare logic argumentul ca reducerea emisiilor toxice reclama costuri suplimentare, pe care firmele nu si le permit in acest moment. Si ca atingerea unuia din obiectivele cele mai scumpe pentru prestigiul european - o mare economie mai "verde" - trebuie sa se sprijine si pe bani publici, nu doar pe resurse private. Insa masurile si initiativele care se profileaza ar putea provoca fie o revolutie, fie o imensa confuzie (fie ambele) in practica ajutoarelor de stat. Iar guverne nationale oportuniste ar putea sa largeasca, in viitor, bresa: pentru statele est-europene, cu capitalismul lor incipient, aceasta ar reprezenta o veritabila invitatie de a pacatui.

  La nivel de speculatie, putem banui ca, in discutiile particulare de la Bruxelles, liderii europeni s-au sfatuit unii pe altii sa dea dovada de prudenta bugetara. Probabil ca gradele de expunere la criza variaza mult de la o tara la alta si de la un domeniu la altul. Daca acceptam faptul ca Romania nu este pozitionata prea rau din punct de vedere al viabilitatii bancilor, exista destule alte vulnerabilitati. Iar cea politica este evidenta, din cauza unui calendar electoral nefericit: alegeri locale cu citeva luni in urma, legislative acum, europarlamentare in vara anului viitor si, in fine, prezidentiale in toamna lui 2009. Probabil ca sefii delegatiei romane au avut parte de numeroase astfel de sfaturi, din moment ce tonul lor a devenit mult mai responsabil. Este foarte posibil ca noua problematica economica sa se impuna drept principalul criteriu in formarea viitoarei coalitii guvernamentale: in conditiile in care principalii nostri parteneri comerciali se confrunta cu recesiunea, si noi va trebui sa gestionam o reducere vizibila (si deranjanta) a cresterii.

  Consiliul European de zilele trecute este important si din perspectiva noului tip de influenta pe care Uniunea il poate exercita asupra politicilor economice ale tarii noastre. Este, insa, primul summit, dupa aderare, in care se discuta de probleme grave care sint in mod evident comune, dar pentru care raspunsurile nu pot fi decit - cel mult - coordonate. Se asteapta de la autoritatile romane sa dea dovada de responsabilitate, sa-si manifeste solidaritatea cu partenerii comunitari in primul rind prin masuri rationale pe plan intern. Chiar daca economia romaneasca este prea mica pentru a introduce ea insasi perturbatii la nivel continental, liderii de la Bucuresti nu-si pot permite sa pice acest prim examen serios la disciplina integrarii europene.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.