Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Gherila in jungla dosarelor

EURO-GRIMASE

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Reforma clasei politice romanesti a inceput, iar principalul sau motor il constituie dosariada. Cine isi inchipuia o tranzitie pasnica, alimentata din resursele de buna cuviinta si luciditate ale partidelor, s-a inselat. La fel, cine miza pe forta societatii civile si pe presiunea opiniei publice. Modul in care se desfasoara procesul sugereaza o interventie discreta si ferma de peste granitie, prin care a fost sensibilizat presedintele Traian Basescu, cel care, pina la urma, a apasat pe butonul potrivit. Nu a facut-o decit dupa ce s-a convins ca proiectul alegerilor anticipate inainte de aderare nu mai are nici o sansa de succes. Intervenind acum, seful statului a incercat sa clarifice orizontul pentru primavara lui 2007, cind vom asista, probabil, la o noua incercare de a forta clarificarea peisajului politic.
    Tinind cont de ceea ce am vazut pina acum si, mai ales, de promisiunile de viitor, poate ca e mai bine ca nu s-au convocat alegeri pentru anul acesta. Desigur, o eventuala criza politica ar putea fi declansata chiar in aceasta toamna, dupa prezentarea ultimului raport de monitorizare al Comisiei Europene. Ar fi chiar interesant ca partidele sa aiba un ragaz limitat la trei-patru luni (doua luni intervalul constitutional pre-electoral, plus perioada campaniei ) spre a-si face curatenie in interior si, desigur, pe liste. Mai probabila este, totusi, declansarea procesului dupa 1 ianuarie 2007, astfel incit actorii politici sa aiba timpul necesar pentru a-si face, fiecare, un bilant al victimelor si pagubelor.
    Din punct de vedere al calitatii democratiei, oricare varianta ar fi preferabila mentinerii actualului parlament. Chiar daca nu vom avea parte de dosare suculente ale unor lideri marcanti (desi eu, unul, cred ca vom avea), legitimitatea actualului parlament este afectata de scandalul dosarelor. Pentru sanatatea democratiei romanesti, nu este bine sa existe un dezechilibru prea mare intre presedinte si parlament - iar in Romania el este, deja, enorm.
    Nu este vorba aici doar de scorul in sondaje, la capitolul incredere institutionala. El este net favorabil presedintelui, insa sindromul nu este specific romanesc: cu doua-trei exceptii, in intreaga Europa forurile legislative se afla in declin si pierd constant batalia de imagine cu institutiile mai personalizate. Ceea ce ne diferentiaza pe noi de occidentali este nevoia urgenta de a face din parlamentul national un adevarat reper politic, in virtejul care va incepe imediat dupa 1 ianuarie 2007. Ne-o cere si Uniunea, care a inteles ceva de pe urma dusului rece al Constitutiei Europene, dar trebuie sa o dorim si noi - pentru noi. Iar despartirea de colaboratori, ofiteri de securitate, fosti activisti sau alte ramasite ale vechiului regim poate crea premisele unui nou inceput, cu o clasa politica confuza, bulversata, dar putin mai decenta.
    A existat tentatia de a zugravi „reforma clasei politice” de o maniera optimist-idilica. Ajunge sa plece cei virstnici, marcati de vechiul regim. Sau afaceristii verosi, care vad in politica o sursa de bani si influenta. Sau, astazi, turnatorii si ofiterii acoperiti, iar miine, cine stie, poate chiar activistii „lustrabili”. In realitate, e o lupta in care a curs si va mai curge mult singe. Ceea ce distinge ziua de azi de momentul 1997, spre exemplu, nu este faptul ca electoratul ar fi devenit mai exigent sau mai virtuos, ci, pur si simplu, acela ca mai toti ne-am saturat de aceste discutii si le-am dori inchise pentru totdeauna. Iar calea cea mai buna de a le pune capat este sa aflam, minati mai curind de voyeur-ism decit de avint civic, cine, cind si pe cine a turnat.
    Si pentru ca problema sa fie inchisa, cei mai multi dintre noi (nu toti) nu-i vor mai vota pe acesti indivizi, in ipoteza ca un partid sau altul ii vor mai pune pe liste. Declinul lor a inceput deja sa fie speculat, in interiorul organizatiilor, de lideri scutiti de acest stigmat, dar despre care nu putem baga mina in foc ca ar fi niste ingeri in costum si cravata. Reforma clasei politice poate elimina vechile metehne, insa trebuie in primul rind sa impuna norme de depistare si sanctionare a celor noi.
    Aici insa, Europa ne poate ajuta. In privinta turnatorilor, Uniunea ne-a oferit indemnuri si povete, dar niciodata norme - fiecare stat est-european si-a gasit propriile solutii sau pseudo-solutii. In cazul nostru si al Bulgariei, probabil ca exasperarea a fost atit de mare, incit liderii de la Bruxelles s-au vazut siliti sa ridice tonul. De regula, astfel de semnale se trimit si la nivelul grupurilor politice, astfel ca pina si Partidul Social Democrat s-a resemnat si acum incearca sa foloseasca dosariada pentru a marca goluri in poarta adversarilor.
    Micul ajutor din partea prietenilor si flerul politic al lui Traian Basescu ne-au adus episodul intii al reformei: demolarea. Ar trebui insa ca locul sa nu ramina viran prea mult timp. Viitoarea constructie se va ridica nu prin armonie si consens, ci prin lupta, astfel ca partidele au de ales. Fie opteaza pentru actiuni de gherila, in care nu stii niciodata de unde vine atacul si cine ii va cadea victima, fie se hotarasc sa scape de vulnerabilitati si sa riste o lupta electorala. Dintre cele doua variante, prima este, de departe, mai periculoasa pentru toata lumea.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri