Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Herzog: fisa de personaj

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Werner Herzog e unul dintre putinele exemple de regizori afirmati in perioada filmului de autor care continua sa produca documentare si filme de fictiune la un nivel artistic foarte inalt. Intrat in canonul cinematografic cu Aguirre, minia zeilor sau Fitzcarraldo, ambele creatii apocaliptice in care omul atotputernic (intruchipat recurent de alter-ego-ul Klaus Kinsky) da piept cu natura, esuind in incercarea de a o modifica si invinge, Herzog a suferit o transformare neasteptata incepind cu anii 90, cind temele existentiale ale eroismului ratat au inceput sa dispara intr-o recunoastere tacita si revigoranta a posibilitatilor post-modernismului. Acolo unde alti autori ai anilor 60-70 au pasit inapoi, deconcertati de brusca lipsa de legitimitate a discursului rational-iluminist cercetator al limitelor umane, Herzog a trecut in fata camerei, folosindu-si persona publica sau performind personaje la fel de determinate ca si el in urmarirea unei nebunii anume.

    In Incident at Loch Ness, 2004, regizor Zak Penn, Herzog se joaca pe sine in proiectul de a realiza un documentar despre monstrul scotian. Pe linga pariul formal extrem de a sterge practic limitele dintre fictiune si urmarirea unor evenimente desfasurate "in fapt" in fata camerei (filmul are premisa si aspectul unui documentar, insa toate secventele sint scrise si planificate), acest documentar in documentar il arata pe Herzog pastisindu-se si auto-ironizindu-se in rolul regizorului Werner Herzog, preocupat de potentialul mistic al monstrului din Loch Ness, decupat parca din serioasele alegorii amazoniene ale altadata mai tinarului regizor (numitele Fitzcarraldo si Aguirre...).

    Cariera de actor a lui Herzog e recenta si intru totul post-moderna. Fascinat la inceputul anilor 90 de talentul independentului american Harmony Korine, Herzog joaca in regia lui personaje puternice si puternic deviante: un tata masochist cu sine si cu familia sa (in Julien Donkey-boy), preotul catolic care impinge maicute la sinucidere in proaspatul Mr. Lonely, recenzat in aceasta rubrica pe 22.09.2009. Intre diferitele versiuni de ecran ale propriei persone, Herzog a realizat in ultimii 15 ani si documentare serioase, impresionante prin amploarea temelor, prin simplitatea si siguranta regiei: Grizzly Man (2005) reconstituie destinul unui pasionat de ursi grizzly care, inainte de a fi mincat de acestia; Encounters at the end of the world (Intilniri la capatul lumii, 2007) - un portret cald, empatic, al oamenilor de stiinta si calatorilor care aleg sa-si petreaca viata in solitudinea bazelor de cercetare din Antarctica. 

    Aceasta productie impresionanta prin varietate, nivel artistic, chiar cantitate (si n-am spus nimic despre documentarul sau Mein liebster Feind, Cel mai drag dusman al meu - 1999 - despre relatia exploziva dintre Herzog si actorul sau fetis, Klaus Kinsky) a continuat in 2009, Herzog participind la Venetia cu doua lung-metraje, Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans si My Son, My Son What Have Ye Done, produs de David Lynch.

    Tradus la noi prin Pacatele unui politist, Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans se inscrie in tendintele post-moderne ale lui Herzog, ideea personajul principal fiind preluata din lung-metrajul regizorului independent american Abel Ferrara, Bad Lieutenant (1992). In vreme ce Ferrara il punea pe Harvey Keitel sa joace cea mai josnica intruchipare a unui om al legii, locotenentul dependent de droguri si prostituate care-si foloseste mandatul pentru propriul hedonism amoral si auto-distrugator, Herzog il alege pe sensibilul Nicolas Cage sa parcurga un traseu asemanator, insa complet recontextualizat. In vreme ce politistul lui Abel Ferrara suferea o criza de constiinta in timpul investigarii unui viol care-i reflecta pornirile dezumanizante, locotenentul lui Herzog avanseaza in exces prin situatii de cel mai fin comic absurd. Chiar daca Herzog a jucat roluri comice in fictiuni experimentale sau documentare false, totusi perceptia lui ca regizor a ramas aceea a unui creator interesat de teme generoase, serioase; odata cu Bad Lieutenant, Herzog a facut inca un pas in directia anularii oricarei pretentii de asumare a gravitatii propriei personalitati artistice. Fara ca aceasta sa insemne ca politistii corupti nu sint o tinta a criticii, situatiile absurde si rolul comic al lui Nicolas Cage aduc o lunga serie de surprize. Asta-i Herzog? Intrebarea merge in gol prin public, impiedicindu-l uneori sa-si dea seama ca se uita la o comedie. Risul vine tirziu, in a doua parte a filmului, desi mecanismele umorului nu se schimba. Finalul este derizoriu de clasic, Herzog parind ca vrea cu tot dinadinsul sa-si deconstruiasca pretentiile pina la kitsch.

    Marele avantaj al acestui film al lui Herzog este ca, spre deosebire de toate celelalte, se poate vedea acum in cinematografele romanesti. Si daca in fiecare dintre cele 39 ramase in tara ar rula cite un film de-al lui, chiar nu stiu ce s-ar intimpla.             


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri