anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Hibridul moldovenesc si sansele democratizarii

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Evenimentele de la Chisinau se succed cu repeziciune, insa tendinta autoritatilor de a reprima si intimida opozitia politica si societatea civila este evidenta. In acest moment, regimul Voronin recurge la solutiile consacrate ale despotismelor post-sovietice.

  Privita dintr-un unghi teoretic, actuala criza de la Chisinau ne confirma o serie de intuitii si concluzii pe care cercetatorii politicii comparate le-au dezvoltat si analizat pe parcursul ultimelor trei-patru decenii. Din pacate, nu ar fi exclus ca situatia Moldovei sa confirme si predictia potrivit careia sansele de democratizare sint mici, cu sau fara Partidul Comunist sau Vladimir Voronin.

  Citeva precizari initiale se impun, in acest punct. Pesimismul meu pe termen scurt nu exclude increderea pe termen lung. Sper ca prognozele la care ne conduc anumite teorii influente din stiinta politica sa nu se adevereasca - si ele pot fi contrazise daca la Washington si Bruxelles, la Bucuresti si mai ales la Chisinau vor ajunge la putere lideri curajosi si inzestrati cu viziune. Sper ca, in urmatoarele decenii, generatia mea sa fie martora democratizarii si dezvoltarii Republicii Moldova, a integrarii ei europene si - cine stie - a unei decizii curajoase a cetatenilor moldoveni in privinta unirii. Deocamdata, insa, ne vedem pusi in situatia de a privi adevarul in fata.

  Asadar, o prima tema de gindire ar fi aceea a stabilitatii asa-numitelor "regimuri hibride", incomplet democratizate sau blocate mult timp pe drumul tranzitiei - este, desigur, cazul Moldovei. Daca presiunile democratice din interior cresc, elitele ar putea ceda, acceptind continuarea democratizarii, sau ar putea recurge la forta, ceea ce ar insemna bascularea catre autoritarism. Regimul Voronin pare a inclina catre a doua varianta, contind si pe sprijinul Rusiei si pe relativa pasivitate a Occidentului.

  In al doilea rind, alegerile (chiar si in ipoteza fraudelor) si alte date politice ne spun ca acum sprijinul social in favoarea democratizarii este mai mare ca in trecut, dar inca nu este dominant. Insa zile precum acestea au darul de a mobiliza segmente ale electoratului dezinteresat, dezabuzat sau neinformat. Cum se vor distribui, oare, aceste optiuni? Ce efect va avea, spre exemplu, comunicarea tineri - virstnici sau oraseni - sateni? Daca cererile pentru democratie vor creste in intensitate, e posibil ca elita sa dea inapoi sau, la limita, ca parti din aparatul represiv sa-si retraga sprijinul fata de elitele comuniste si sa grabeasca prabusirea regimului. Daca insa elita va aprecia ca in societate primeaza imperativul ordinii, ar trebui sa prefere un scenariu de tip Belarus - fara a avea garantia ca el va functiona la fel de bine ca la Minsk. Din nou, autoritatile par sa incline catre a doua varianta.

  S-ar mai putea aduce citeva astfel de argumente si cu siguranta ca vom mai avea ocazia sa discutam despre semnificatia politica a revolutiei twitter-elor. Trebuie sa punctam, acum, alte citeva aspecte extrem de influente si, din pacate, generatoare de pesimism.

  Unul dintre putinele lucruri asupra carora specialistii sint de acord este faptul ca o conditie necesara si premergatoare democratizarii este consensul pe tema naturii, granitelor si destinului statului, absent in cazul Republicii Moldova. Nivelul redus de dezvoltare economica nu este, in sine, o bariera insurmontabila in calea democratizarii, insa calitatea si performanta institutiilor au de suferit - de altfel, slaba performanta din ultimii ani a institutiilor regimului "hibrid" de la Chisinau a contribuit mult la succesul comunistilor in rindul electoratului vulnerabil sau dependent.

  Trecind la dimensiunea internationala, sa observam ca schimbarea de la Washington, bazata pe renegarea intregii mosteniri Bush, face ca sprijinul pentru revolutiile colorate sa fie, acum, de domeniul trecutului. Predomina indiferenta, ceea ce este valabil si in cazul Europei. In plus, contrar discursurilor oficiale de la Bruxelles, Politica Europeana de Vecinatate nu contine ingredientele necesare pentru a stimula sau constringe state precum Republica Moldova sa se reformeze in profunzime si nu sporeste semnificativ sansele democratizarii. Occidentul pare acum sincer surprins ca s-a ajuns la miscari de strada, dupa ce alegerile tocmai fusesera declarate a fi in regula - sau, ma rog, in regula pentru Moldova. Merita urmarite, in zilele si saptaminile urmatoare, previzibilele eforturi ale Occidentului de a nu deschide cumva noi teme de disputa cu Rusia, cind totul parea a merge atit de bine. Merita, de asemenea, sa urmarim daca liderii nostri vor sti sa valorifice apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana intr-o criza in care e bine sa fim temperati, dar nici chiar ca un sac de box.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.