Hibridul moldovenesc si sansele democratizarii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Hibridul moldovenesc si sansele democratizarii

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Evenimentele de la Chisinau se succed cu repeziciune, insa tendinta autoritatilor de a reprima si intimida opozitia politica si societatea civila este evidenta. In acest moment, regimul Voronin recurge la solutiile consacrate ale despotismelor post-sovietice.

  Privita dintr-un unghi teoretic, actuala criza de la Chisinau ne confirma o serie de intuitii si concluzii pe care cercetatorii politicii comparate le-au dezvoltat si analizat pe parcursul ultimelor trei-patru decenii. Din pacate, nu ar fi exclus ca situatia Moldovei sa confirme si predictia potrivit careia sansele de democratizare sint mici, cu sau fara Partidul Comunist sau Vladimir Voronin.

  Citeva precizari initiale se impun, in acest punct. Pesimismul meu pe termen scurt nu exclude increderea pe termen lung. Sper ca prognozele la care ne conduc anumite teorii influente din stiinta politica sa nu se adevereasca - si ele pot fi contrazise daca la Washington si Bruxelles, la Bucuresti si mai ales la Chisinau vor ajunge la putere lideri curajosi si inzestrati cu viziune. Sper ca, in urmatoarele decenii, generatia mea sa fie martora democratizarii si dezvoltarii Republicii Moldova, a integrarii ei europene si - cine stie - a unei decizii curajoase a cetatenilor moldoveni in privinta unirii. Deocamdata, insa, ne vedem pusi in situatia de a privi adevarul in fata.

  Asadar, o prima tema de gindire ar fi aceea a stabilitatii asa-numitelor "regimuri hibride", incomplet democratizate sau blocate mult timp pe drumul tranzitiei - este, desigur, cazul Moldovei. Daca presiunile democratice din interior cresc, elitele ar putea ceda, acceptind continuarea democratizarii, sau ar putea recurge la forta, ceea ce ar insemna bascularea catre autoritarism. Regimul Voronin pare a inclina catre a doua varianta, contind si pe sprijinul Rusiei si pe relativa pasivitate a Occidentului.

  In al doilea rind, alegerile (chiar si in ipoteza fraudelor) si alte date politice ne spun ca acum sprijinul social in favoarea democratizarii este mai mare ca in trecut, dar inca nu este dominant. Insa zile precum acestea au darul de a mobiliza segmente ale electoratului dezinteresat, dezabuzat sau neinformat. Cum se vor distribui, oare, aceste optiuni? Ce efect va avea, spre exemplu, comunicarea tineri - virstnici sau oraseni - sateni? Daca cererile pentru democratie vor creste in intensitate, e posibil ca elita sa dea inapoi sau, la limita, ca parti din aparatul represiv sa-si retraga sprijinul fata de elitele comuniste si sa grabeasca prabusirea regimului. Daca insa elita va aprecia ca in societate primeaza imperativul ordinii, ar trebui sa prefere un scenariu de tip Belarus - fara a avea garantia ca el va functiona la fel de bine ca la Minsk. Din nou, autoritatile par sa incline catre a doua varianta.

  S-ar mai putea aduce citeva astfel de argumente si cu siguranta ca vom mai avea ocazia sa discutam despre semnificatia politica a revolutiei twitter-elor. Trebuie sa punctam, acum, alte citeva aspecte extrem de influente si, din pacate, generatoare de pesimism.

  Unul dintre putinele lucruri asupra carora specialistii sint de acord este faptul ca o conditie necesara si premergatoare democratizarii este consensul pe tema naturii, granitelor si destinului statului, absent in cazul Republicii Moldova. Nivelul redus de dezvoltare economica nu este, in sine, o bariera insurmontabila in calea democratizarii, insa calitatea si performanta institutiilor au de suferit - de altfel, slaba performanta din ultimii ani a institutiilor regimului "hibrid" de la Chisinau a contribuit mult la succesul comunistilor in rindul electoratului vulnerabil sau dependent.

  Trecind la dimensiunea internationala, sa observam ca schimbarea de la Washington, bazata pe renegarea intregii mosteniri Bush, face ca sprijinul pentru revolutiile colorate sa fie, acum, de domeniul trecutului. Predomina indiferenta, ceea ce este valabil si in cazul Europei. In plus, contrar discursurilor oficiale de la Bruxelles, Politica Europeana de Vecinatate nu contine ingredientele necesare pentru a stimula sau constringe state precum Republica Moldova sa se reformeze in profunzime si nu sporeste semnificativ sansele democratizarii. Occidentul pare acum sincer surprins ca s-a ajuns la miscari de strada, dupa ce alegerile tocmai fusesera declarate a fi in regula - sau, ma rog, in regula pentru Moldova. Merita urmarite, in zilele si saptaminile urmatoare, previzibilele eforturi ale Occidentului de a nu deschide cumva noi teme de disputa cu Rusia, cind totul parea a merge atit de bine. Merita, de asemenea, sa urmarim daca liderii nostri vor sti sa valorifice apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana intr-o criza in care e bine sa fim temperati, dar nici chiar ca un sac de box.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

  Dan CONSTANTIN

  Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

  Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Irimia. Florin Irimia

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Irimia. Florin Irimia

  „Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

  Câteva date statistice recente (I)

  George ŢURCĂNAŞU

  Câteva date statistice recente (I)

  În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

  Minciuna de aur

  Bogdan ILIESCU

  Minciuna de aur

  „A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

  pulspulspuls

  E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

  E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

  Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

  Caricatura zilei

  DNA

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.