anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Inceput de mandat la Bruxelles

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  La inceput de an, printre temele institutionale discutate in cadrul Uniunii Europene se numara preluarea stafetei presedintiei rotative de catre Spania, definirea practica a atributiilor presedintelui Consiliului European si validarea noii Comisii. Foarte curind, vom avea si o perspectiva mai clara asupra Strategiei 2020, care va trebui sa faca uitat esecul de a atinge obiectivele ambitioase ale Agendei Lisabona. In fine, este de asteptat ca guvernanta economica si energia sa ramina si in urmatoarele luni cuvinte cheie in discursul european, la fel ca "vedeta" de la sfirsitul anului trecut, incalzirea globala.

  Pe frontul extinderii, ar trebui ca in cursul acestui semestru sa se faca progrese in negocierile cu Croatia, iar celelalte state aspirante din Balcanii de Vest se asteapta, pe buna dreptate, ca de la Bruxelles sa vina semnale mai incurajatoare, dupa ce criza institutionala a fost depasita. Iesind din spatiul postcomunist, semestrul acesta am putea asista la depasirea obstacolelor care inca blocheaza procesul de negociere cu Islanda, astfel incit aceasta sa poate prinde din urma trenul croat si sa adere, probabil, in 2011 sau 2012. Cazul Turciei devine insa tot mai dificil, iar lunile urmatoare vor confirma, probabil, impresia generala potrivit careia guvernul de la Ankara nu mai este dispus sa-si limiteze marja de manevra, conformindu-se conditionalitatii UE.

  Va fi, insa, un semestru de criza, iar actiunile Uniunii si in particular ale Comisiei Europene se vor concentra, cu siguranta, si asupra acestei teme. Consiliul European convocat pentru luna februarie de catre Herman van Rompuy va acorda prioritate abordarii pe termen lung (concretizata in principal prin Strategia 2020), insa nu va putea sa ignore urmarile crizei. La niveluri mai specializate, este de asteptat ca Uniunea sa inceapa curind evaluarea sanselor unora dintre noii membri de a-si respecta angajamentele initiale in privinta aderarii la zona Euro, dar si a motivelor pentru care chiar in interiorul blocului monetar european au aparut verigi slabe din punct de vedere al politicilor economice, precum Grecia.

  Pentru ca angrenajul european sa se puna in miscare, este nevoie de o validare rapida a Comisiei Barroso II. In toamna, publicarea listei de potentiali comisari a generat semne de intrebare, iar in comisiile Parlamentului European ne putem astepta la minute grele pentru unii candidati, din Est si Vest, deopotriva. Insa, dupa toate probabilitatile, va prima dorinta de a avea cit mai repede la lucru "ministrii" comunitari, astfel incit la 26 ianuarie sa se poata acorda votul de investitura in plenul Parlamentului.

  In orice caz, la Consiliul European din februarie ar trebui sa se ofere si un mesaj de stabilitate si armonie institutionala, pentru ca altfel orice angajament sau proiect asumat de liderii statelor-membre devine din start neconvingator. In prezent, se pare ca intre principalii poli de putere din cadrul Uniunii exista un climat de incredere, insa in cursul acestui semestru vor avea loc alegerile generale din Marea Britanie, care ar putea marca o cotitura spre euroscepticism prin victoria conservatorilor lui David Cameron. Va fi interesant modul in care acesta din urma isi va contura liniile de politica europeana, in saptaminile si lunile urmatoare, pentru ca impresia generala la Bruxelles este aceea ca euroscepticismul lui Cameron este mai degraba unul conjunctural, decit rezultatul unor convingeri profunde.

  In ceea ce priveste Romania, ar fi de asteptat ca noul guvern, aflat la inceput de mandat, sa incerce o abordare mai curajoasa a rolului tarii noastre in ansamblul UE. Intrarea in vigoare a tratatului de la Lisabona va duce totodata la o implicare mai pronuntata a parlamentelor nationale in procesul politic comunitar, iar legislativul de la Bucuresti ar trebui stimulat sa-si regaseasca interesul pentru acest tip de probleme, oarecum diminuat dupa aderare. De asemenea, cum Romania a fost salvata anul trecut de la dezastrul financiar de un ansamblu de institutii ce include Comisia Europeana, putem conta si pe aparitia unei forme de conditionalitate economica discreta, paralela cu cea exercitata de Fondul Monetar International. In fine, cum 2010 este primul an de dupa aderare care nu este nici electoral, nici preelectoral, am putea spera intr-o mai buna reflectare a agendei Uniunii Europene in dezbaterea politica romaneasca.   


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Cosmin PAȘCA

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Interogaţii

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Interogaţii

  Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

  Efectul F

  Nicolae TURTUREANU

  Efectul F

  ...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Alin ANDRIEȘ

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

  pulspulspuls

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

  Caricatura zilei

  Pe roți

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.