Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Inceput de mandat la Bruxelles

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    La inceput de an, printre temele institutionale discutate in cadrul Uniunii Europene se numara preluarea stafetei presedintiei rotative de catre Spania, definirea practica a atributiilor presedintelui Consiliului European si validarea noii Comisii. Foarte curind, vom avea si o perspectiva mai clara asupra Strategiei 2020, care va trebui sa faca uitat esecul de a atinge obiectivele ambitioase ale Agendei Lisabona. In fine, este de asteptat ca guvernanta economica si energia sa ramina si in urmatoarele luni cuvinte cheie in discursul european, la fel ca "vedeta" de la sfirsitul anului trecut, incalzirea globala.

    Pe frontul extinderii, ar trebui ca in cursul acestui semestru sa se faca progrese in negocierile cu Croatia, iar celelalte state aspirante din Balcanii de Vest se asteapta, pe buna dreptate, ca de la Bruxelles sa vina semnale mai incurajatoare, dupa ce criza institutionala a fost depasita. Iesind din spatiul postcomunist, semestrul acesta am putea asista la depasirea obstacolelor care inca blocheaza procesul de negociere cu Islanda, astfel incit aceasta sa poate prinde din urma trenul croat si sa adere, probabil, in 2011 sau 2012. Cazul Turciei devine insa tot mai dificil, iar lunile urmatoare vor confirma, probabil, impresia generala potrivit careia guvernul de la Ankara nu mai este dispus sa-si limiteze marja de manevra, conformindu-se conditionalitatii UE.

    Va fi, insa, un semestru de criza, iar actiunile Uniunii si in particular ale Comisiei Europene se vor concentra, cu siguranta, si asupra acestei teme. Consiliul European convocat pentru luna februarie de catre Herman van Rompuy va acorda prioritate abordarii pe termen lung (concretizata in principal prin Strategia 2020), insa nu va putea sa ignore urmarile crizei. La niveluri mai specializate, este de asteptat ca Uniunea sa inceapa curind evaluarea sanselor unora dintre noii membri de a-si respecta angajamentele initiale in privinta aderarii la zona Euro, dar si a motivelor pentru care chiar in interiorul blocului monetar european au aparut verigi slabe din punct de vedere al politicilor economice, precum Grecia.

    Pentru ca angrenajul european sa se puna in miscare, este nevoie de o validare rapida a Comisiei Barroso II. In toamna, publicarea listei de potentiali comisari a generat semne de intrebare, iar in comisiile Parlamentului European ne putem astepta la minute grele pentru unii candidati, din Est si Vest, deopotriva. Insa, dupa toate probabilitatile, va prima dorinta de a avea cit mai repede la lucru "ministrii" comunitari, astfel incit la 26 ianuarie sa se poata acorda votul de investitura in plenul Parlamentului.

    In orice caz, la Consiliul European din februarie ar trebui sa se ofere si un mesaj de stabilitate si armonie institutionala, pentru ca altfel orice angajament sau proiect asumat de liderii statelor-membre devine din start neconvingator. In prezent, se pare ca intre principalii poli de putere din cadrul Uniunii exista un climat de incredere, insa in cursul acestui semestru vor avea loc alegerile generale din Marea Britanie, care ar putea marca o cotitura spre euroscepticism prin victoria conservatorilor lui David Cameron. Va fi interesant modul in care acesta din urma isi va contura liniile de politica europeana, in saptaminile si lunile urmatoare, pentru ca impresia generala la Bruxelles este aceea ca euroscepticismul lui Cameron este mai degraba unul conjunctural, decit rezultatul unor convingeri profunde.

    In ceea ce priveste Romania, ar fi de asteptat ca noul guvern, aflat la inceput de mandat, sa incerce o abordare mai curajoasa a rolului tarii noastre in ansamblul UE. Intrarea in vigoare a tratatului de la Lisabona va duce totodata la o implicare mai pronuntata a parlamentelor nationale in procesul politic comunitar, iar legislativul de la Bucuresti ar trebui stimulat sa-si regaseasca interesul pentru acest tip de probleme, oarecum diminuat dupa aderare. De asemenea, cum Romania a fost salvata anul trecut de la dezastrul financiar de un ansamblu de institutii ce include Comisia Europeana, putem conta si pe aparitia unei forme de conditionalitate economica discreta, paralela cu cea exercitata de Fondul Monetar International. In fine, cum 2010 este primul an de dupa aderare care nu este nici electoral, nici preelectoral, am putea spera intr-o mai buna reflectare a agendei Uniunii Europene in dezbaterea politica romaneasca.   


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri