Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Intelectualii fata cu neocomunismul

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Eliberati, in urma unui scenariu mai complicat decit se doreste a se explica, de opresiunea directa a comunismului, romanii au intrat sub zodia unui entuziasm ghidat si intretinut de puterea neocomunista ce a pus la cale lovitura de stat din decembrie 1989. Obisnuiti a li se dicta pina si comportamentul intim, ei au resimtit, pentru un scurt ragaz, un oarecare vid de autoritate, pe care l-au umplut destul de rapid cu fascinatia fata de "salvatorii" autopropulsati in functiile-cheie. In ciuda unor vizibile ticuri comuniste, Ion Iliescu si oamenii sai au cistigat, in acea scurta perioada in care organismul condus de ei ar fi trebuit sa se ocupe de alegerile anticipate, un capital de incredere, de autoritate fara precedent printre conducatorii neamului. In plus, acest amor orb al boborului a fost dublat, abil, de o crunta ura impotriva oponentilor politici, anticomunisti titrati; nu pot uita, de pilda, cum, la o ocazie festiva (1 Decembrie sau cam asa ceva), multimea furibunda nu a putut fi domolita atunci cind Corneliu Coposu a trebuit sa-si tina discursul decit in urma negocierilor amuzate, orgolioase ale lui Petre Roman. Manipularea a continuat cu succes in acele luni, in acei primi ani si ea s-a infaptuit cu ajutorul presei: televiziunea, una singura, fara concurenta, era la cheremul puterii de atunci, presa scrisa, in mare masura, asijderea, populatia se lasa cu usurinta dusa cu zaharelul lozincard, caci nu avusese timp sa-si descopere discernamintul sau sa se dedea exercitiului liberei gindiri. In acest context favorabil, Iliescu a putut impune, in Romania, un regim neocomunist, care este, in mare masura, raspunzator pentru degringolada economica (si nu numai) de astazi, pentru inapoierea noastra fata de alte tari din lagarul ex-comunist. In locul privatizarii - acapararea principalelor obiective economice de catre securisti, in locul unei reimproprietariri chivernisite - haosul, in locul unei competitii oneste pe scena politica - continuarea metodelor comuniste de manipulare a populatiei: iata citeva puncte forte ale programului de guvernare al regimului Iliescu.
    Sa ajung la ce ma intereseaza. In astfel de conditii, vizibile inca de atunci, ba chiar demascate cu suficiente probe, cum se face ca unii intelectuali de marca, cu o conduita onorabila inainte de 1989, au trecut cu totul in barca puterii, culegind roadele devotamentului lor? Vremurile se aratau tulburi si, in asemenea situatii, tocmai intelectualului ii revine datoria de a trezi constiinta celor multi. In loc de implicare, unii dintre scriitorii nostri cei mai vizibili, care au ocupat apoi posturi-cheie in structurile administrative ale Academiei, ale culturii, in genere, si-au facut un program din asa-numitul "apolitism". Numai ca apolitismul nu insemna decit adeziune trandafirie. Cind tinerii cadeau, in Piata Universitatii, zdrobiti de ciomegele unor mineri indobitociti, care executau orbeste comenzi prezidentiale, cum se poate numi "ataraxia" intelectualilor, retrasi, vezi Doamne, departe de vuietul strazii, in biblioteca si ostenind la proiectele personale? Nu e o biata diversiune ce incearca sa abata atentia de la crimele autorizate de regim, care se petreceau sub ochii tuturor? A cinta in struna unei puteri care are miinile patate cu singele unor tineri cazuti pentru apararea valorilor democratice mi se pare un colaborationism mai ticalos decit cel din anii '50. Pentru ca, sa nu uitam, de data aceasta exista posibilitatea unei alegeri.
    Opozitia nu era, ce-i drept, o atitudine comoda, caci, dincolo de valurile de ura ale gloatei prostite (sa ne amintim de bucurestenii iesiti in strada si aclamindu-i, sub vraja tatucului Iliescu, pe minerii organizati, recte manipulati de securisti), impotrivirea raspicata era nevoita sa-si asume un curaj nu doar retoric, caci, s-a vazut, cite un capitan Soare isi facea inca, cu destul aplomb, meseria, intimidind "elementele reactionare". Dar aceste practici, acuzate agitatoric de un regim care le folosea cu eficacitate, ar fi trebuit sa incite la opozitie, nu la adeziune. Cind in strada se striga "Moarte intelectualilor!" sau, cu imbecila trufie: "Noi muncim, nu gindim!", cind intr-o publicatie, iesita din haznaua unei reviste subordonate Securitatii pe vremea lui Ceausescu, se tiparea lista a 10 intelectuali care trebuie ucisi pentru binele tarii, cum se mai justifica tacerea interesata a unora dintre academicienii de ieri si, mai ales, de azi? Sint intrebari retorice, incomode, la care cei in cauza nu au incercat niciodata sa dea raspunsuri verosimile. Dar sint intrebari pe care avem dreptul sa le ridicam, caci ele nu vizeaza o epoca pe care am avut norocul sa nu o traversam, ci una in care doar oportunismul, lipsit de constringeri, putea dicta o asemenea declasanta complicitate din partea unor oameni de la care se asteapta sa reprezinte constiinta unui popor, sa apere, cu orice pret, calea cea dreapta.
    Exista destule motive pentru care cred cu toata taria ca, dincolo de procesul comunismului, la noi trebuie intentat si un proces al neocomunismului. Din care, din pacate, destui scriitori vor iesi, la judecata istoriei, cu onoarea patata.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri