anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Intilnire euro-asiatica la Beijing

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Intr-o atmosfera festiva, la Beijing a inceput cel de-al saptelea summit ASEM (Asia-Europe Meeting), un forum de cooperare initiat de Uniunea Europeana si un grup de state asiatice. Fara a fi reprezentata la virf, Romania va adera cu aceasta ocazie la ASEM, la fel ca Bulgaria - in ambele cazuri, datorita dobindirii calitatii de membru UE. De partea asiatica, vor adera India, Pakistan, Mongolia, precum si Secretariatul Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), organizatie ale carei state membre sint, totodata, membre ASEM. Simpla prezenta a Chinei si Indiei, precum si a Japoniei, arata ca asiaticii au luat in serios aceasta initiativa concretizata acum doisprezece ani.

  Lipsita de structuri formale, ASEM nu este o organizatie internationala de tip clasic, ci mai degraba un forum ce stimuleaza proiectele comune in domeniul politic, de afaceri, ecologic, umanitar etc. Intilnirile la virf au reusit, de regula, sa ocoleasca neintelegerile si sa ofere dovezi convingatoare privind atasamentul statelor si institutiilor participante (Comisia Europeana, Secretariatul ASEAN) fata de principiul cooperarii internationale.

  Anul acesta, reuniunea este umbrita de criza financiara, iar bursele - atit cele asiatice, cit si cele europene - nu au creat, vineri, un mediu prea agreabil pentru liderii prezenti la Beijing. Ei vor avea, insa, ocazia de a face un schimb de vederi util si de a pleda, probabil, in favoarea unor reglementari mai cuprinzatoare a fluxurilor globale. De altfel, presedintele Hu Jintao nu a pierdut ocazia de a reafirma actiunea responsabila a Chinei in sistemul financiar international, profitind la maximum de expunerea mediatica a tarii sale, cea mai mare inregistrata dupa Jocurile Olimpice. A facut-o, intr-un alt registru, si in cadrul convorbirilor bilaterale cu cancelarul german Angela Merkel, care a efectuat o vizita oficiala la Beijing si, in continuare, participa la summit.

  Cooperarea intre cele doua regiuni a functionat si in trecut, in situatii de criza: Uniunea Europeana a oferit asistenta financiara statelor asiatice afectate de criza financiara din 1997-1998 tocmai folosind mecanismele ASEM. Situatia de astazi este, evident, diferita, insa implicatiile sint si de aceasta data globale. In aceste momente se poate verifica daca institutiile sau forumurile internationale au vreo utilitate concreta, in afara de simpla cunoastere si familiaritate diplomatica intre tari care, altfel, sint despartite nu doar geografic, ci si politic.

  In buna masura, este de asteptat sa se faca auzite critici voalate la adresa marelui absent din procesul ASEM, Statele Unite, pentru rolul sau in propagarea crizei. Spre exemplu, Nicolas Sarkozy isi va exprima si cu aceasta ocazie intentia de a promova o serie de norme care sa reglementeze mai bine capitalismul global, o teza la care subscrie si presedintele Comisiei Europene. Nu in ultimul rind, multilateralismul este inscris in insusi actul de identitate al ASEM, cele doua parti (e drept, din motive si in registre diferite) dorind sa frineze suprematia mondiala a Statelor Unite.

  Desi "pilonul" secund al ASEM, cel economic, pare a capta cel mai mare interes, nici cel politic nu va fi ignorat in cadrul reuniunii de la Beijing. Cei 45 de participanti isi vor reafirma atasamentul pentru o solutionare pasnica a dosarului nuclear nord-coreean, de natura sa contribuie la securitatea regionala si internationala. Incalzirea globala va figura si de aceasta data pe agenda, desi nu este de asteptat ca la Beijing sa se produca evenimente cu consecinte spectaculoase: dupa cum se stie, insasi tara gazda, China, este unul dintre actorii mai putin dispusi sa sacrifice prea mult din obiectivele dezvoltarii economice pe altarul ecologiei.

  In fine, summitul ar trebui sa constituie un impuls pentru consolidarea legaturilor intre actorii societatii civile, in cadrul celui de-al treilea pilon al ASEM, cel social, cultural si intelectual. In mare masura, forumurile specializate in aceste chestiuni se pot mindri cu anumite succese: desi inca putin vizibile publicului larg european (si, probabil, asiatic), aceste contacte vor ajunge sa consolideze raporturile politice si economice, ancorindu-le in relatii de tip societate-societate. Una dintre prioritatile asumate inca de la inceputurile ASEM a fost infirmarea prognozelor sceptice, de tip "conflict intre civilizatii" - un angajament ce reclama nu doar eforturi politice sau economice, ci si o mai buna cunoastere reciproca.

  Pentru Romania, participarea la ASEM ar trebui sa deschida si noi orizonturi diplomatice, vizind intensificarea relatiilor bilaterale. Participarea la asemenea forumuri este, in sine, un bun exercitiu, insa el ar trebui sa se concretizeze prin aparitia de noi oportunitati, inclusiv in privinta comertului si investitiilor. Daca in privinta marilor actori asiatici (China, Japonia, Coreea de Sud, chiar India) diplomatia romaneasca a inceput sa structureze mai bine aceste oportunitati, exista suficient potential neexplorat in cazul actorilor de rang secund, multi dintre ei posedind resurse atractive pentru economia tarii noastre.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.