marti, 19.01.2021
Cu vreo trei saptamini in urma, am raspuns la 33 de intrebari ale unui chestionar "Contrafort". Prima intrebare era o invitatie la o autoevaluare: "Ce trasatura de caracter va defineste cel mai bine si care a fost cea mai nepotrivita calitate pe care v-au atribuit-o altii?".
O sa trec peste partea intii a intrebarii (adica aceea care te invita sa-ti etalezi niste calitati de caracter.
Iata ce-am raspuns la partea a doua (cu scuzele de rigoare pentru faptul ca ma autocitez in introducerea asta): "O calitate nepotrivita? Sas fiind, am lasat (si mai las) unora adesea impresia de zgircenie, cind de fapt n-a fost (sau nu e) vorba decit de cumpatare ori de cite ori aveam de impartit ceva limitat ca volum, intrind astfel in coliziune cu asteptarile romanilor in general si ale moldovenilor in special pe care-i caracterizeaza o generozitate adesea mult prea risipitoare... In studentie, de exemplu, veneam de acasa, din Ardeal, cu cite un salam uscat si vreun litru de palinca, dar nici prin cap nu-mi trecea sa pun la bataie in prima zi tot salamul si toata palinca! Daca as fi facut-o, mai mult ca sigur n-ar mai fi ramas nimic nici macar pentru inca o seara de stat la un pahar de vorba cu tarie si-o felie de adevarat salam sasesc (de casa si mult peste ce se gaseste acum sub numele acesta!...)".
Intr-un fel sau altul, le-am povestit adesea prietenilor mei cite ceva despre comunitatea in care m-am nascut, recte cea a sasilor transilvaneni. (In paranteza fie spus: "sas transilvanean" e o traducere din germana a sintagmei "Siebenbürger Sachsen", specificare necesara in germana, deoarece exista si alti Sachsen - cei din Niedersachsen/Saxonia Inferioara ori cei din Sachsen, respectiv din Sachsen-Anhalt, pe cind termenul de sas din limba romana nu-i desemneaza decit pe "sasii transilvaneni"!) Ei bine, ca sa dezvolt si sa explic de unde vine cumpatarea de care vorbeam mai sus, chibzuinta, economicitatea sasilor, vreau sa descriu citeva obiceiuri care functionau inca aproape fara cusur pe cind eram copil. Sa luam, de exemplu, porcul taiat in prag de Craciun, porcul generic (lasind la o parte eventualitatea familiilor instarite care adesea taiau doi porci - evident, la o distanta de timp). Produsele rezultate erau, desigur, multe si variate: cirnati de casa, parte lasati cruzi pentru consumul imediat (prajit, adica), de sarbatori si la inceput de an nou, parte afumati; caltabosi, toba, singerete, salam de vara (in sensul adevarat al cuvintului, de salami, adica, fara legatura cu ce cunoastem drept "salamul de vara" cel din comert); parte din compozitia pentru cirnatii de casa era pusa in borcane si conservata prin introducerea borcanelor in cuptorul inca incins de dupa coacerea piinii: din grasimea inerenta a carnii folosite, o parte se topea si se aduna deasupra, izolind borcanul odata cu racirea; rezultau, apoi, jumarile si produsul adiacent - untura (care era pusa in niste recipiente mari, speciale - untura fiind baza oricarei prajeli ori tocane, mama nefolosind aproape deloc ulei pentru gatitul curent, iar aproape toate sendviciurile copilariei mele - de la gradinita pina la liceu - erau cu piine de casa unsa cu untura...; parte din carne, apoi, era prajita si conservata tot in untura; in fine (sigur am mai uitat cite ceva), produsul cel mai de cursa lunga era, evident, sfinta slanina - o parte afumata, o parte neafumata.
Si acum, sa le luam pe rind. Consumul acestor "porcarii" avea o ordine extrem de judicios stabilita, in functie de "data expirarii". Sa luam slanina, de exemplu: chit ca odata ce a stat ea cit trebuie sa stea cu multa sare zgrunturoasa in pivnita (regula de baza: nu economisi la sare, slanina oricum nu-si ia decit atit cit ii trebuie, dar daca pui prea putina, se rincezeste mai repede!...) si inghetata bocna de primul ger, ea se poate minca. Dar... Dar o vorba veche spunea ca nu se incepe consumul de slanina decit dupa primul tunet - adica abia primavara spre vara! In ce ma priveste, am interpretat aceasta regula ca una menita a controla cu chibzuinta un aliment durabil si de baza, care trebuia sa tina pina toamna tirziu, pina la culesul viilor si strinsul porumbului!
Apoi, sa nu-si inchipuie careva ca puteam da iama in Wurstfleisch, cum ii ziceam noi (in "carnea de cirnati" imborcanata, adica), care-mi placea la nebunie - nu, rindu-i venea cel mai devreme vara tocmai pentru ca era ceva bine conservat! Si la fel se-ntimpla si cu pomenitul salami, care cam acum, in iunie, dupa vreo doua saptamini de canicula, devenea o nebunie. Fiind oricum cu mult mai putina grasime si fara usturoi, acesta, odata trecut prin "filtrul" caldurii de vara, mai pierdea din grasime, se usca si era realmente neperisabil, bun de luat in excursii si de-o luna, la nevoie! Ei bine, cita vreme mai existau cirnati de casa afumati, nici pomeneala sa ajunga pe masa salamiul!
Si aici ma-ntorc la povestioara de la inceput din anii studentiei: cind alti colegi de facultate, din alte camere, veneau de acasa ori primeau vreun colet cu alimente, de regula in doua-trei zile (cel mult) radeau tot (mincarea, bautura). Gratie sasitudinii mele (ca sa folosesc un cuvint pe care l-am auzit prima data de la Paul Gusbeth-Tatomir), in camera de camin pe care timp de trei ani am impartit-o mereu cu aceiasi colegi (in anul patru plecind unul, inlocuit fiind de doi studenti proaspeti), s-a instituit un sa-i zicem eleven o'clock tea, o masa suplimentara pe la unspe seara, cind faceam un ceai si mai imbucam ceva, eu fiind adesea acela care, atunci cind nimeni nu mai dispunea de nici un fel de rezerva alimentara, tot mai scoteam si-mparteam doua-trei felii de salami de casa sau de slanina. Fara discutie, ideea aceasta de-a avea mereu o minima rezerva de hrana mi s-a intiparit in minte (poate-i ceva chiar si genetic, mai stii?). Si in general, sasii-s cunoscuti pentru gestionarea cit se poate de judicioasa a toate cele - incepind cu slanina si terminind cu palinca (care, oricum, merg de minune impreuna!...) sau vinul. Intr-o comunitate de sasi cum era aceea de la Amnas (zona viticola), era, de exemplu, o rusine sa te prinda culesul strugurilor cu toate butoaiele goale! Si exemplele ar putea continua.
Ca fapt divers: inca de prin anii cincizeci, cind erau o problema pina si chibriturile, exista intr-un dulap la Amnas un pachet cu zece cutii de chibrituri, cumva un simbol al ideii de rezerva (de fier) - si-al comunismului ca o economie a penuriei programate!
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Reţeaua Parler, preferată de fanii lui Trump, s-a relansat cu ajutorul Rusiei
Vă mai amintiţi de Ponta şi partidul PRO România? Încă mai există
Surse Antena3 : Iohannis intervine în scandalul PNL. Preşedintele s-a întâlnit în taină cu Orban
O cerşetoare româncă a învins Elveţia la CEDO: „Avea dreptul să cerşească”
Căprioară blocată într-un sloi de gheaţă, salvată de pompieri şi eliberată în pădure
REVOLTĂTOR Un ”gherțoi” a blocat o ambulanţă care urma să preia un pacient în comă
Un nou sezon al serialului „Las Fierbinţi” va debuta pe 2 februarie
Noua Inițiativă Bauhaus a Comisiei Europene perfectă pentru programul ECIPES!
Actorii Ben Affleck şi Ana De Armas s-au despărţit după aproximativ un an de relaţie
Fosta jucătoare de fotbal Georgiana Onea a decedat la vârsta de doar 21 de ani
Pașaport de vaccinare: Europa consideră că subiectul poate să mai aștepte
Care este jurământul pe care îl va rosti Joe Biden la învestitură
Iașul revine în TOP după o zi de pauză. Pe locul 5 ca număr de cazuri noi
2.745 cazuri noi și 98 de decese din cauza COVID raportate în ultimele 24 de ore
Ninsori, intensificări ale vântului şi polei la munte, până miercuri la prânz
Emil Boc: Cred că PNL are nevoie și de Rareș Bogdan, și de Ludovic Orban
Discuție spumoasă între liderul profesorilor din Iași și un fost ministru al Educației
De ce să-ți iei un televizor Philips Ambilight? Ce avantaje are? (P)
Nivelul de anticorpi după vaccin este mai mare ca cel după o formă severă de COVID
Activistul de mediu Daniel Bodnar, adus în stare gravă la Iași. Victimă a unui accident rutier
Profesor: „Credeam că trimiți o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul”
Ludovic Orban: Tot ce am de discutat, discut în interiorul PNL
Conflictul din PNL. Falcă: Nu e nevoie ca Ludovic Orban să-și dea demisia acum
Spaniolii pregătesc un medicament cu efect rapid împotriva COVID-19
Circulaţia trenurilor se desfăşoară în condiţii de iarnă. Întârzieri de sute de minute
Ninsori, intensificări ale vântului şi polei, până miercuri la prânz
IPS Calinic le cere preoților ”să nu mai deschidă cartea” dacă nu vor să fie caterisiți
Cel puţin 15 muncitori au murit călcaţi de un camion, în timp ce dormeau pe marginea unui drum
“Latitudine zero. 40.000 de km pentru a descoperi lumea” – de Mike Horn
VIDEO&FOTO: Bubuitură urmată de apariția unui nor imens de fum în Copou
Mușchii președintelul Iohannis riscă să fie detronați. Amenințarea vine din Croația
VIDEO: Un ieșean nu a băut apă de șase zile. "Țin un post special. Trebuia să fiu mort"
O treime din polițiștii suceveni au picat examenul psihologic
Mama senatoarei Șoșoacă, medic: În România sunt 7 din cele 8 puncte hiperenergetice ezoterice
Blat liberal. Nevasta vicelui de la judeţ, detaşată pe ochi frumoşi la Palatul Culturii
Cuibușorul pesedist unde s-a refugiat Teodorovici: buget dublu față de DNA
Israelul anunţă că palestinienii vor primi marţi primul lot de vaccin din Rusia
Comisia Europeană doreşte ca până în vară rata vaccinării în UE să ajungă la 70%
TABEL: Zece comune ieșene rămân în scenariul roșu. Dar incidențele mai scad
Anca Dragu și Ludovic Orban se vaccinează marți contra Covid-19
Nouriel Roubini: „Twitter și alte platforme sunt rele, Facebook e și mai rea”
Arafat: Va fi o dispariţie treptată a regulilor de purtare a măştii
HARTA PNL, ruptă în două: pro și anti Orban. De ce parte se află Iașul
HĂRȚI: Noapte geroasă în toată țara. La Iași au fost -16,5 grade
Cătălin ONOFREIJoaca de-a reformaÎmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup! |
Briscan ZARAMake Romania Great Again! |
Mihai DORINBunul păstor |
Nichita DANILOVUn chip pururi adorat |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.