Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

La masa artei

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Studioul de practici si dezbateri artistice al Faculatii de Arte din Iasi propune un nou proiect (Table Talk, masa de discutii), initiat de Luminita Apostu, Delia Bulgaru si Anca Stefanica, prin care studentii sint invitati sa isi creeze propriul manual de arta.

    Prezentat, intr-o prima faza, in spatiul Galeriei Aparte, proiectul se prezinta sub forma unei instalatii audio-vizuale-interactive. Pe doua mari proiectii video sint redate o serie de conferinte, prelegeri si interviuri ale celor mai bine cotati filosofi si teoreticieni ai artei, pusi intr-un dialog incomprehensibil intr-o discutie simultana. Intre cele doua proiectii e instalat un sistem ramificat de boxe in care sint redate interventiile sofisticate ale teoreticienilor: Foucault, Deleuze, Zizek... Intr-un colt al galeriei e o mica proiectie in care apare unul dintre cei mai prolifici si controversati eseisti ai postmodernismului, Jean Baudrillard, ascultind, ginditor, discursurile celorlalti. In contrast cu aceasta instalatie de imagini ale comentatorilor contemporaneitatii si de discursuri care se suprapun fara nici un sens, intr-un amalgam Babel de concepte si argumente imposibil de urmarit in simultaneitatea lor, e pusa in tensiune o masa pe care se gasesc 9 carti supradimensionate, cu file albe, invitind vizitatorii sa intervina cu schite, desene, diagrame, fotografii, decupaje, comentarii despre felul in care vad ei arta si ar vrea sa li se predea arta. Cele 9 "carti albe" (cu aluzie la ideea unei carte blanche aux jeune créateurs) corespund celor 9 specializari ale facultatii de arte, insa studentii sint incurajati sa intervina liber, insa nu neaparat aleatoriu, in oricare dintre ele in acord cu cerintele conventiei de la Bologna in privinta promovarii interdisciplinaritatii.

    Intr-o a doua faza a proiectului, aceste carti vor fi instalate in sala de lectura a bibliotecii Facultatii de arte, unde studentii vor putea aduce propriile contributii, pina la inchiderea anului universitar. In masura in care acest proiect va functiona, se va organiza si o a treia faza a proiectului, in cadrul unui seminar experimental de predare a informatiilor postate de studenti in mediul cartii, tratata de aceasta data ca manual de arta.

    Speculind retinerea practicienilor artei fata de inflatia de teorii construite in jurul artelor si propunind mediul crearii propriilor modalitati de a vedea arta ca instrument creativ de observare si de comunicare a diferitelor situatii de viata, acest proiect sfideaza paradigma intelegerii expozitiei ca "loc al contemplarii" si "retragerii meditative", deschizind astfel spatiul unei regenerari a discursului democratic despre arta. Prin critica adusa conceptiilor romantice despre artistul boem care isi "creeaza propriul univers", izolat de lumea agitata a teoriilor despre arta, proiectul Table Talk avanseaza ideea unei noi sanse oferita artistilor "rupti de realitatea" problematicilor lumii contemporane de a demonstra ca pot tine pasul cu nevoile culturale ale comunitatilor de chestionare a consecintelor actiunilor artistice. Daca nu este nevoie de o multitudine de teoretizari ale demersurilor artistice, ce anume pot propune in loc? Ce gen de mesaje pot transmite tinerii artisti atunci cind li se pune pixul in mina? Mai e nevoie de intelectualii care comenteaza in exces arta, in incercarea lor de a gasi diferite forme de abordare a problemelor societatii prin intermediul creatiei artistice? Cum anume ar putea fi aplanata aceasta stare de razboi permanent intre teoria si practica artistica? In interesul cui se duce acest razboi? Cimpul de lupta se schimba de la o batalie la alta, iar strategiile se adapteaza reciproc. Ambele imperii se extind, unul peste granitele celuilalt. Va fi din ce in ce mai dificil sa se faca separarea intre cele doua teritorii, deoarece teoria a devenit o practica artistica, iar practica artistica se teoretizeaza continuu. Deja ne aflam intr-un nou caz de "istorie incheiata", in care doua imperii fuzioneaza intr-un nou continent, in sensul lui Michael Haneke si nu in sensul unei metafore psiho-geografice.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri