anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Lectiile unui succes

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Noul 11 septembrie a fost evitat. Tactica agentului acoperit infiltrat in celula terorista a dat rezultate. Autoritatile britanice au controlat in permanenta situatia, lasind conspiratia sa se dezvolte exact atit cit trebuie, pentru ca dovezile impotriva suspectilor sa devina coplesitoare. Arestarile - in numar de nouasprezece, alte cinci persoane fiind in prezent interogate - s-au produs la momentul oportun, iar anuntul public privind dejucarea atentatelor nu a dus la perturbari cu adevarat semnificative ale normalitatii sociale in insulele britanice. Noile masuri de securitate impuse in aeroporturi si pe timpul zborului au fost intelese si acceptate fara probleme de opinia publica.
  In plus, trebuie remarcata cooperarea eficienta cu serviciile secrete pakistaneze, in conditiile in care ramificatiile complotului trimit, deloc surprinzator, catre Pakistan. Toti arestatii sint cetateni britanici de etnie pakistaneza - cea mai numeroasa comunitate musulmana de pe teritoriul Marii Britanii. Alti doi cetateni britanici de aceeasi etnie au fost arestati la Lahore, respectiv Karachi, in Pakistan. De altfel, pe teritoriul acestui stat a mai fost operat un numar neprecizat de arestari, in conexiune cu dosarul londonez. Potrivit unor surse locale, intreaga operatiune a devenit posibila in urma informatiilor obtinute de pakistanezi de la un militant islamist capturat acum citeva saptamini in apropierea granitei cu Afghanistanul. Britanicii, ca de altfel si americanii, au toate motivele sa-i fie recunoscatori presedintelui Pervez Musharraf pentru eforturile sale de a epura armata si serviciile secrete de elementele islamiste si de a promova cooperarea cu puterile occidentale.
  Este evident ca autoritatile americane au fost informate din timp asupra operatiunii, potrivit cutumelor instituite in raporturile bilaterale. Poate ca experienta acestui succes va fi impartasita si altor guverne aliate si partenere, inclusiv celor est-europene, mai putin rutinate in lupta antiterorista. Specialistii arata ca intr-o astfel de inclestare e nevoie nu doar de rigoare, ci si de multa creativitate - pentru ca teoristii sint, adesea, extrem de inovativi. Chiar din episodul recent incheiat se desprinde ceva nou: intentia de a folosi explozibil lichid, pe care teroristii il considerau - nu fara temei - ca fiind mai usor de disimulat. Autoritatile specializate au reactionat deja, insa e de presupus ca va urma o regindire serioasa a intregului pachet de reglementari, cautindu-se si alte posibile puncte vulnerabile. Altfel, concentrindu-te prea mult asupra ultimei batalii, risti s-o pierzi pe urmatoarea. Un cititor sintetiza foarte bine provocarea, intr-un mesaj postat pe website-ul unei prestigioase institutii media britanice: fortelor de securitate le trebuie noroc de o mie de ori, teroristilor - doar o data.
  Asa cum era de asteptat, reactia liderilor oficiali ai comunitatii pakistaneze din Marea Britanie a fost una mai degraba defensiva: ei condamna fara echivoc terorismul, dar in acelasi timp critica autoritatile pentru ca nu-i ajuta suficient sa "inoculeze" tinerei generatii valorile democratice. Pina in prezent, chiar si dupa atentatele din 7 iulie 2005, opinia publica britanica a dat dovada de o remarcabila moderatie si nu a facut responsabila o intreaga comunitate pentru excesele unor extremisti. Insa o privire sumara asupra virstei celor nouasprezece arestati sugereaza cum nu se poate mai clar faptul ca tinerii sint cei care resping "compromisul" facut de generatiile anterioare atunci cind au ales sa se stabileasca in metropola. Daca facem abstractie de "decanul de virsta", Mohammed Shamin Uddin, nascut in 1970, vedem ca toti ceilalti au sub treizeci de ani. Inca nu se cunosc prea multe amanunte despre mediul social sau profesional din care provin suspectii, insa este clar ca avem de a face cu o non-adaptare sau, mai rau, cu o falsa adaptare. Cererile liderilor politici ai comunitatilor islamice sint, probabil, legitime, iar discutarea lor in cadrul procesului democratic - necesara. E nevoie, probabil - in Marea Britanie, dar si in alte state occidentale - de politici mai eficiente de integrare, de masuri in sprijinul egalitatii de sanse, si asa mai departe. Pe termen mediu si lung, ele ar putea reduce riscul aparitiei unui nou Mohammed Shamin Uddin sau a unui nou Abdul Muneem Patel, arestat pentru terorism islamist la virsta de saptesprezece ani. Insa calea unui Islam moderat nu le poate fi predata acestor tineri nici de catre guvern, nici de catre profesori sau patroni binevoitori, ci doar de catre parinti, imami si liderii laici ai propriei comunitati.
  Evident, pentru politia britanica si pentru noi toti, persoanele arestate nu sint, deocamdata, decit suspecte - nu si vinovate. Probabil ca cei mai multi dintre ei vor fi judecati, iar intre timp vom cunoaste mai multe despre motivatiile actelor lor. Se va vedea, poate, daca a fost vorba de religie - de jihhad, in sens strict - sau doar de o ura difuza fata de o tara si de o civilizatie care, cred ei, ii marginalizeaza si ii respinge. Iar in ceea ce priveste reactia politica a autoritatilor, Marea Britanie are o foarte buna ocazie de a trece la reconsiderarea politicilor sale de imigratie si de integrare in raport cu comunitatile islamice. Pina acum, grija autoritatilor de la Londra s-a concentrat mult prea mult asupra polonezilor, romanilor sau bulgarilor. Au si ei multe defecte, dar macar nu s-au aratat interesati sa arunce in aer trenuri sau avioane.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.