anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Locul domnului Dinu Lazar

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Mai precis, aproape toata lumea. Unii ciriie de patru decenii. Dinu Lazar a beneficiat de conditii avantajoase inca din tinerete; a absolvit sectia "operatorie-film" din cadrul I.A.T.C.-ului, pe cind erau anual scoase la concurs doar 8-10 locuri; a folosit cele mai performante aparate de fotografiat din lume intr-o vreme in care noi abia gaseam de cumparat un film color mai acatarii; a lucrat la singura agentie de presa, desigur, comunista, "Agerpres", iar legitimatia de acolo stirnea spaima oricarui militian de la circulatie; Dinu Lazar a realizat fotografii de moda la singura revista de specialitate ce aparea in Romania ceausista... Bla-bla-bla. Uite de aceea nu am putut noi face fotografii valoroase, pentru ca Dinu Lazar ne-a furat, fara sa vrea, toate subiectele, modelele, aparatele si filmele.

  Dupa 1989, Dinu Lazar a intrat cu forte proaspete si in lumea virtuala a Internetului si in era digitala. A initiat reviste de specialitate si a devenit primul posesor al unui site fotografic romanesc pe cind multi dintre noi nici de posta electronica nu auzisem. Acum colaboreaza cu prestigioase agentii straine de presa iar fotografiile sale fac parte din albume de invidiat, bineinteles, tot straine. Cel mai tare il enerveaza mocofanii si lipsa de profesionalism. Iar in aceste privinte, noi, cirtitorii mioritici, sintem fruntea fruntilor. Iar Dinu Lazar nu vrea sa stea in frunte. E greu de tot sa il mai stirnesti la o disputa, dar daca il prinde cu chef de gluma biziitul vreunui infatuat caruia firul din barbuta abia ca i-a mijit de sub aparat, atunci obraznicul trebuie sa se tina bine in sa pentru ca lui Dinu Lazar nu-i plac deloc, dar deloc, barbile. Desigur, cele fotografice.

  Dorim postere cu peisajele mirifice din Romania? Dinu Lazar ni le poate oferi. Vrem sa privim cu alti ochi tara pe care ne laudam ca o iubim? Dinu Lazar ne ofera visele ochilor sai. Nu stim cum se pot face adevarate imagini artistice din foto-reclamele unor produse banale? Sa ne uitam la cataloagele pentru care a lucrat acelasi Dinu Lazar. Avem nevoie de portretele unor oameni celebri, asa cum ar fi Constantin Noica, de exemplu? Le gasim in arhiva enorma a fotografului (sau, tiparite - fara plata dreptului de autor si fara mentionarea celui care le-a facut! - acolo unde nici nu ne asteptam, adica pe la marile si selectele noastre edituri). Fotoreportaje dinamice? Are. Imagini memorabile, extrase din timpul filmarilor unui lung metraj? Exista. Mai pe scurt, nu avem noi cerinte si pretentii cite domenii fotografice au fost acoperite cu daruire, profesionalism si talent de catre Dinu Lazar.

  La sfirsitul saptaminii trecute, fotograful bucurestean a venit pentru doua zile in Iasi. Prelegerea pe care a sustinut-o la Centrul Cultural Francez, in cadrul Atelierului de fotografie, s-a intitulat "Tehnici si abordari in fotografia peisajului si a scenelor citadine". Dupa proiectia fotografiilor si conferinta, i-am intrebat pe trei tineri prieteni ce parere si-au facut despre Dinu Lazar, omul pe care il cunoscusera pina atunci doar in forma sa virtuala - din bloguri, forumuri si site-uri. Mi-au raspuns la unison ca e mai modern in imagini si mai la curent cu noutatile tehnice decit erau ei insisi.

  Pentru cei care mai au dubii ca Dinu Lazar este unul dintre cei mai mari fotografi profesionisti romani - din toate vremile! - adaug citeva detalii (ne)semnificative. Intrebat fiind cum de a avut norocul sa fotografieze aburii plutind pe deasupra Marii Negre, domnia sa a raspuns cu modestie ca nu are nici un merit. El doar urmareste permanent doua buletine meteorologice hiperspecializate, unul pentru piloti si altul pentru marinari, si de acolo a aflat ca un aer rece va veni inspre tarm si, in acelasi timp, un curent cald de apa se va apropia de mal. Adica vor fi aburi. Deductia e simpla. Ca orice deductie facuta de un om care poate face o scadere. Ce a facut domnul Dinu Lazar in dimineata conferintei? S-a trezit la ora 4 (patru) ca sa prinda un rasarit de soare pe dealurile dimprejurul Iasului. De unde a stiut cum sa ajunga acolo? Simplu. Are un G.P.S., monitorizat de 12 sateliti, in care toata harta Europei se afla detaliata cu o eroare de zece metri.

  In Fotografie, dupa cum se vede, locul domnului Dinu Lazar este liber. Cine se incumeta sa urce pe scena?


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

  Ioan Alexandru TOFAN

  OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

  Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

  opinii

  Conservator? De ce nu…

  Alexandru CĂLINESCU

  Conservator? De ce nu…

  Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

  IoT

  Neculai SEGHEDIN

  IoT

  Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

  „Dezumanizarea” femeii Canaanence

  pr. Constantin STURZU

  „Dezumanizarea” femeii Canaanence

  Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

  pulspulspuls

  Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

  Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

  La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

  Caricatura zilei

  Second Hand Germania

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.