anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 11.07.2020

McCain se apropie de o victorie la puncte

Euro-grimase

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  A trecut si super-martea americana, momentul de maxima tensiune in curs preelectorala de peste Ocean - daca eliminam din clacul ipoteza ca desemnarea candidatilor la prezidentiale s-ar putea face chiar in cadrul Conventiilor nationale ale celor doua mari partide. In tabara democrata, aceasta eventualitate nu este exclusa, in conditiile in care nici Hillary Clinton, nici Barack Obama nu au reusit sa faca pasul decisiv - despre aceasta cursa extraordinar de interesanta vom discuta, poate, cu alta ocazie. La republicani nu a fost un knock-out, dar John McCain este practic invingator, exceptind cazul in care s-ar fauri peste noapte o mare coalitie intre tabara social-consevatoare si cea evanghelica, suficient de puternica incit sa-l propulseze pe Mike Huckabee.

  Daca recentele victorii ale lui McCain au fost clare in rindul alegatorilor care se declara independenti sau moderati (si care pot vota la „primare" in multe state, alaturi de membrii de partid), tabara conservatoare i-a preferat constant pe Mitt Romney si pe Huckabee. Acum, dupa retragerea lui Romney, multi spera intr-o mare alianta anti-McCain, insa liderii partidului se tem ca o noua linie de conflict ar compromite sansele generale ale republicanilor in noiembrie, atit la prezidentiale, cit si la legislative. De altfel, se asteapta din moment in moment ca presedintele Bush sa-si exprime si el sustinerea fata de fostul sau rival din 2000 - o declaratie ce ar trebui citita, inclusiv de adversarii cei mai duri ai lui McCain, drept un indemn la unitatea partidului.

  Ar fi o coalitie improbabila, oricit de mult l-ar detesta cei mai multi dintre republicanii conservatori pe McCain. El si Huckabee se simpatizeaza si sint luati in calcul drept un eventual cuplu pentru noiembrie, iar „intilnirea" lor la Conventie sa poata contribui la reunificarea partidului. Huckabee l-ar complementa destul de bine pe McCain, singura problema fiind gasirea unei cai de mijloc pentru a se evita prezentarea in alegeri cu o echipa scindata  politic - o deficienta pe care democratii nu vor ezita sa o speculeze. Problema este ca McCain nu prea are alte variante pentru vicepresedintie: Romney nu este interesat, Giuliani ii este prea apropiat ideologic si nu-i va deschide alte medii, iar republicanii asociati cu administratia Bush ar reprezenta un risc electoral. Se spera, insa, ca aversiunea multor conservatori fata de McCain nu va merge pina-ntr-acolo incit sa-i tina acasa pe 4 noiembrie, in conditiile in care o eventuala victorie democrata ar duce nu numai la un executiv si poate si un legislativ ostile, ci si - prin numirile ce vor fi facute de viitorul presedinte - la inclinarea decisiva a balantei de putere la Curtea Suprema de Justitie. Aceasta ar putea astfel emite verdicte „liberale" in toate chestiunile de ordin moral ce-i preocupa pe republicanii social-conservatori si evanghelici.

  John McCain ar putea intra cel mai bine in categoria conservatorilor „securitatii nationale". Este tema sa forte, iar candidatul are curajul sa sustina continuarea implicarii in Irak, denuntind ceea ce numeste defetismul democratilor. Spre deosebire de alti candidati republicani, McCain se poate infatisa drept un critic timpuriu al strategiei administratiei Bush in Irak, asa cum a fost ea elaborata in 2002-2003 de cuplul Cheney-Rumsfeld, afirmind de la bun inceput ca e nevoie de mai multe trupe si de un efort politico-militar mai consistent pentru a se atinge obiectivul si a se putea lua in calcul retragerea. Tot „pe linie" - in sens conservator - se situeaza candidatul in problema dreptului de a detine arme de foc si, foarte important, in cea a dreptului la viata (respectiv, a avortului).

  Insa voturi in Senat precum cele impotriva planului de reduceri fiscale initiat de presedintele Bush sau in favoarea unei politici mai moderate fata de imigratie l-au indepartat destul de mult pe McCain de inimile conservatoare. La aceasta s-au adaugat pozitia sa impotriva interzicerii prin legislatia federala a casatoriilor intre persoane de acelasi sex (lasind chestiunea la latitudinea statelor) sau cea in favoarea cercetarilor (limitate) pe celule-stem. Nici asumarea de catre McCain a temei „democrate" a incalzirii globale si a reformelor ce ar trebui sa aduca SUA in prim-planul acestei lupte nu il ajuta sa puncteze printre conservatori, desi se stie ca in ultimul timp insasi administratia Bush s-a inscris oarecum pe aceasta traiectorie.

  Ii lipseste insa, o recunoaste el insusi, un program economic convingator, iar daca si-l va consolida - si e obligatoriu s-o faca pina in vara -, s-ar putea ca el sa nu fie pe gustul „conservatorilor fiscali", adversari hotariti ai cheltuielilor publice consistente si ai impozitelor mari. Aici, Mike Huckabee nu-i va fi de mare folos, fiind el insusi criticat pentru naivitatea politicilor fiscale practicate ca guvernator al statului Arkansas. Or, tinind cont de dezavantajul general al republicanilor in noiembrie, generat de Irak, de criza economica si chiar de simpla uzura a guvernarii, singura sansa a lui McCain ar fi o remediere rapida a pozitiei sale pe tema economiei. Altfel, popularitatea printre independenti,  charisma indiscutabila si umorul sau ce arareori ocoleste auto-persiflarea s-ar putea dovedi de departe insuficiente.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Binele propriu şi răul altora

  Nicolae GRECU

  Binele propriu şi răul altora

  La fel ca predecesoarea sa de acum 46 de ani, Politehnica actuală nu vrea degringolada unei glorii de altădată, ci propria-i salvare.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

  Eugen MUNTEANU

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

  Autorul continuă relatarea, începută în episodul trecut, a unui eveniment istoric unic, la care a avut şansa să participe, ca martor: luarea cu asalt, de către manifestanţi, a sediului central al Securităţii din fosta Germanie comunistă (RDG).

  Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

  pr. Constantin STURZU

  Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

  Poate un creştin, în lume fiind, să ajungă la măsura sfinţeniei? Desigur, nimic nu-l împiedică. Mărturie ne sunt sinaxarele şi nu numai. Dar cineva care trăieşte în păcate grele poate săvârşi fapte comparabile cu cele ale unui pustnic care trăieşte în rugăciune şi în asceză aspră? Greu de închipuit aşa ceva. 

  Nostalgii

  Alexandru CĂLINESCU

  Nostalgii

  Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

  pulspulspuls

  Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

  Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

  Pentru că ieri am rămas restanţi în ce priveşte votul din forul de conducere al filialei în privinţa desemnării noului candidat la premărie, în persoana madamei cu Camelii, haideţi să vă amărâm olecuţă sâmbăta de dimineaţă cu chestiuni sălcii ale politichiei. 

  Caricatura zilei

  Probleme între frați

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.