Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Momentul solidaritatii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Intilnirea la virf UE-Rusia de la Samarra poate fi considerata un moment important in dezvoltarea solidaritatii interne a Uniunii Europene, in fata provocarilor si tentatiilor externe. Au existat, la Bruxelles si in alte capitale europene, destule voci care exprimau, neoficial, nemultumire si frustrare fata de polonezi si alti noi membri est-europeni. Incapatinarea polonezilor de a bloca semnarea unui nou acord de cooperare UE-Rusia, ca reactie la embargoul impus de Moscova exporturilor poloneze de carne de vita, a fost vazuta de multi drept o anomalie, o dovada ca la Varsovia inca nu s-au deprins subtilitatile politicii externe comunitare. Este adevarat ca astfel de luari de pozitie veneau fie "pe surse", fie sub forma unor comentarii de presa. E foarte posibil ca unii lideri europeni sa fi fost agasati de atitudinea Varsoviei, mai ales ca guvernul polonez nu e foarte agreat in Europa Occidentala din cauza anticomunismului sau militant, pe alocuri chiar agresiv. Insa, spre meritul lor, liderii comunitari, mai noi sau mai vechi, au inteles ca nu pot scapa de obligatia solidaritatii si au reactionat in consecinta. Misiunea le-a fost mult usurata de o serie intreaga de atitudini necuviincioase ale Moscovei. Presiunea diplomatica impotriva Estoniei este dreptul unui stat suveran - dupa cum este dreptul Estoniei, la rindul ei stat suveran, sa decida ce statui ii decoreaza centrul capitalei. Insa tolerarea demonstratiilor violente in fata ambasadei estoniene la Moscova, soldate cu agresarea unor diplomati, este inacceptabila. La fel, oprirea arbitrara a transporturilor de petrol catre Lituania. Si lista ar putea continua.
    Tocmai de aceea era nevoie ca doamna Merkel si domnul Barroso sa transmita un mesaj clar, la Samarra. Criza se va solutiona in momentul in care liderii rusi vor intelege ca, in ciuda pronuntatelor diviziuni  interne (sau poate ca tocmai de aceea!), Uniunea nu-si poate permite sa vorbeasca pe mai multe voci intr-o chestiune atit de importanta. Presedintele Putin si consilierii sai vor fi nevoiti sa schimbe tactica, daca doresc cu adevarat sa-si refaca influenta si prestigiul in Occident. Cum economia rusa traverseaza un moment de ascensiune nemaiintilnit dupa 1985, iar noii capitalisti-monopolisti de la Moscova doresc cu orice pret sa investeasca in Uniunea Europeana, este posibil ca mediul economic sa transmita Kremlinului semnale de moderatie. Ramine la latitudinea conducatorilor politici sa fixeze linia, iar apropierea alegerilor prezidentiale nu reprezinta un moment prea bun, desi putini au vreo emotie in privinta cistigatorului. Poate ca, totusi, domnul Putin va adopta o pozitie mai maleabila in viitorul apropiat si va rezista tentatiei de a lega dosarul economic de alte teme in disputa.
    In orice caz, dat fiind limbajul vag si ambiguu cu care ne obisnuisera liderii Uniunii, afirmarea clara a solidaritatii cu Polonia, Estonia si Lituania reprezinta o foarte placuta surpriza. Cel putin din acest punct de vedere, nu exista o diviziune intre state mari si mici, vechi si noi, de rangul intii si de rangul doi. Se va extinde acest vint egalitarist si in alte domenii ale conlucrarii comunitare? Greu de crezut, cel putin atit timp cit performantele economice si politice ale noilor veniti nu satisfac nici pe departe asteptarile. Nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca noul presedinte francez, Nicolas Sarkozy, se pronunta in trecut in favoarea unui "directorat" al statelor mari, care sa determine evolutia Uniunii. Pe masura ce se apropia de Elysée, Sarkozy si-a mai indulcit tonul si a devenit ceva mai conformist, insa nu putem exclude eventuale surprize. In privinta Rusiei, insa, domnul Sarkozy nu pare deloc maleabil, iar abordarea temei drepturilor omului in primul sau discurs postelectoral este incurajatoare - si neplacuta, pentru liderii rusi. Despre atitudinea viitorului premier britanic, Gordon Brown, nu se stiu prea multe, in conditiile in care Tony Blair a monopolizat, practic, politica externa si politica europeana. Insa este greu de crezut ca domnul Putin isi va gasi aliati la Londra, atit din motive "obiective", cit si in perspectiva evolutiilor viitoare in afacerea Litvinenko. 
    Liderii rusi fie nu inteleg, fie se prefac ca nu inteleg mecanismul de functionare al Uniunii Europene, incercind sa-si atinga scopurile prin negocieri cu statele mari ale  blocului comunitar. Cum prima varianta este putin probabila, ramine ca solidaritatea dovedita la Samarra sa-i ajute pe liderii rusi sa adopte pozitii mai realiste. Sagetile impotriva fostilor sateliti ar trebui inlocuite cu o atitudine mai pragmatica, pentru ca altfel rezultatele vor fi contraproductive. Asta, daca nu cumva presedintele Putin este mai interesat in aceste clipe de imaginea sa de lider combativ pe plan international, decit de revigorarea unei relatii extrem de profitabile pentru cetatenii Rusiei.    


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri