Monumente pentru decizii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 17.10.2021

Monumente pentru decizii

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Rezidenta in cadrul programului ARTISTNE(s)T, derulat de Fundatia ProHelvetia din Romania la Centrul European de Cultura Sinaia, artista ieseana Liliana Basarab a propus un proiect interactiv de creare a unor "monumente pentru concepte".

  Inspirindu-se din obiceiul autoritatilor locale franceze de a invita primarii sa voteze o personalitate populara care sa o intruchipeze pe Marriane, reprezentarea simbolica a statului francez ca "triumf al Republicii", Liliana Basarab a invitat, la rindul ei, oamenii obisnuiti, activi pe internet, sa voteze, dintr-o serie de fotografii facute persoanelor pe care le-a intilnit de-a lungul rezidentei, pe Miss sau Mister Neutralitate, Obiectivitate si Sustinere.

  Interesata de reciclarea critica si ironica a simbolurilor (de la "frumusete" la "adevar"), de transpunerea vizuala a conceptelor abstracte si de mecanismele de reprezentare concreta a acestor abstractiuni, Liliana Basarab continua seria de proiecte cvasi-colaborative in care ii invita pe cei din jurul ei sa contribuie la realizarea lucrarii de arta. Intr-unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale ei, Liliana Basarab a realizat in alb o serie de carti postale care erau distribuite pentru a fi completate cu imagini ale definirii si imaginarii "frumusetii" si care trebuiau trimise catre o casuta postala de unde erau preluate pentru a fi expuse in diferite contexte, de la galerii de arta la spatii cu aflux public (o serie de carti postale completate de oameni de virste si profesii diferite fiind proiectata si intr-unul din Oficiile postale din Tatarasi).   

  In proiectul initiat in cadrul programului de rezidente desfasurat la Sinaia, Liliana Basarab preia regulile jocului dupa care primarii oraselor franceze sint invitati sa voteze personalitatea care ar putea sa o reprezinte pe Marianne (imaginea statului francez), care ajunge sa fie intruchipata de actrite, cintarete si top modele de succes (de la Catherine Deneauve si Mireille Mathieux la Laeticia Casta), solicitind vizitatorilor website-ului special conceput pentru acest proiect sa voteze persoana care ar putea cistiga titlul de Miss sau Mister Neutralitate, Obiectivitate si Sustinere si care ar urma sa fie reprezentata intr-o sculptura.

  Conceptele abstracte de "neutralitate", "obiectivitate" si "sustinere" tin sa fie concepte utilizate politic in contextul responsabilitatii oamenilor simpli, care isi duc viata de zi cu zi intr-un anonimat dezinteresat. Aici nu mai avem de-a face cu o "imagine publica" ce ar putea functiona drept model al reprezentativitatii ideale, ci cu o imagine a efortului artistului de a semnala importanta orientarii atentiei politice catre oamenii simpli, care sustin baza "Statului". Cit de "neutra", "obiectiva" si "sustenabila" poate fi "imaginea unei vedete" construita printr-o varietate de medii "implicate", "subiective" si "dispensabile"? Nu cumva "monumentele publice" sint "inventii mediatice" construite pe baza unor "concepte abstracte" care incearca sa abstraga nevoi si dorinte inserate de anumite "grupuri de interese" politice? Aici este vorba despre o politica ascunsa a manipularii mediatice, mai curind decit de "politica la vedere" a doctrinelor spectrelor politice.

  Propunind acest proiect de ridicare a unor "monumente pentru concepte", Liliana Basarab critica insasi functionalitatea ideilor de "neutralitate", "obiectivitate" si "sustinere", deoarece ii invita pe participantii la vot sa reflecteze la criteriile dupa care ar decide selectarea unei imagini in detrimentul alteia. Prezentind o serie de fotografii ale unor non-vedete care ar putea concura la titlul de Miss si Mister, esti pus in fata "partialitatii gustului", "alegerii subiective" si "sustinerii aleatorii" a "necunoscutilor" pe care ar trebui sa ii propui pentru aceste "titluri". Realizezi fragilitatea unor astfel de decizii si gradul de aleatoriu care sta la baza oricarei reprezentari concrete a valorilor si idealurilor atit de apelate in demersurile politice de acomodare la realitatea vietii cotidiene.  


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Drum bun, cale bătută

  Nicolae GRECU

  Drum bun, cale bătută

  Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Etimologicale pescăreşti (VIII)

  Eugen MUNTEANU

  Etimologicale pescăreşti (VIII)

  A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

  Câteva notiţe la final de pelerinaj

  pr. Constantin STURZU

  Câteva notiţe la final de pelerinaj

  Într-un context atât de dificil pentru ţară, era firesc să întâmpine extrem de multe provocări şi gazdele pelerinilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

  Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

  Aurelian-Petruș PLOPEANU

  Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

  Sfântul Augustin (354-430) arăta că într-o societate există laolaltă, însă fără amestecare, o cetate terestră, imperfectă şi coruptă, şi o Cetate Celestă, superioară din toate punctele de vedere. Cetăţeanul trebuie să se supună rigorilor autorităţii laice până acolo unde moralitatea creştină a acestuia este încălcată. 

  pulspulspuls

  Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

  Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

  Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

  Caricatura zilei

  Sochoauxă

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.