Monumente pentru decizii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Monumente pentru decizii

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Rezidenta in cadrul programului ARTISTNE(s)T, derulat de Fundatia ProHelvetia din Romania la Centrul European de Cultura Sinaia, artista ieseana Liliana Basarab a propus un proiect interactiv de creare a unor "monumente pentru concepte".

  Inspirindu-se din obiceiul autoritatilor locale franceze de a invita primarii sa voteze o personalitate populara care sa o intruchipeze pe Marriane, reprezentarea simbolica a statului francez ca "triumf al Republicii", Liliana Basarab a invitat, la rindul ei, oamenii obisnuiti, activi pe internet, sa voteze, dintr-o serie de fotografii facute persoanelor pe care le-a intilnit de-a lungul rezidentei, pe Miss sau Mister Neutralitate, Obiectivitate si Sustinere.

  Interesata de reciclarea critica si ironica a simbolurilor (de la "frumusete" la "adevar"), de transpunerea vizuala a conceptelor abstracte si de mecanismele de reprezentare concreta a acestor abstractiuni, Liliana Basarab continua seria de proiecte cvasi-colaborative in care ii invita pe cei din jurul ei sa contribuie la realizarea lucrarii de arta. Intr-unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale ei, Liliana Basarab a realizat in alb o serie de carti postale care erau distribuite pentru a fi completate cu imagini ale definirii si imaginarii "frumusetii" si care trebuiau trimise catre o casuta postala de unde erau preluate pentru a fi expuse in diferite contexte, de la galerii de arta la spatii cu aflux public (o serie de carti postale completate de oameni de virste si profesii diferite fiind proiectata si intr-unul din Oficiile postale din Tatarasi).   

  In proiectul initiat in cadrul programului de rezidente desfasurat la Sinaia, Liliana Basarab preia regulile jocului dupa care primarii oraselor franceze sint invitati sa voteze personalitatea care ar putea sa o reprezinte pe Marianne (imaginea statului francez), care ajunge sa fie intruchipata de actrite, cintarete si top modele de succes (de la Catherine Deneauve si Mireille Mathieux la Laeticia Casta), solicitind vizitatorilor website-ului special conceput pentru acest proiect sa voteze persoana care ar putea cistiga titlul de Miss sau Mister Neutralitate, Obiectivitate si Sustinere si care ar urma sa fie reprezentata intr-o sculptura.

  Conceptele abstracte de "neutralitate", "obiectivitate" si "sustinere" tin sa fie concepte utilizate politic in contextul responsabilitatii oamenilor simpli, care isi duc viata de zi cu zi intr-un anonimat dezinteresat. Aici nu mai avem de-a face cu o "imagine publica" ce ar putea functiona drept model al reprezentativitatii ideale, ci cu o imagine a efortului artistului de a semnala importanta orientarii atentiei politice catre oamenii simpli, care sustin baza "Statului". Cit de "neutra", "obiectiva" si "sustenabila" poate fi "imaginea unei vedete" construita printr-o varietate de medii "implicate", "subiective" si "dispensabile"? Nu cumva "monumentele publice" sint "inventii mediatice" construite pe baza unor "concepte abstracte" care incearca sa abstraga nevoi si dorinte inserate de anumite "grupuri de interese" politice? Aici este vorba despre o politica ascunsa a manipularii mediatice, mai curind decit de "politica la vedere" a doctrinelor spectrelor politice.

  Propunind acest proiect de ridicare a unor "monumente pentru concepte", Liliana Basarab critica insasi functionalitatea ideilor de "neutralitate", "obiectivitate" si "sustinere", deoarece ii invita pe participantii la vot sa reflecteze la criteriile dupa care ar decide selectarea unei imagini in detrimentul alteia. Prezentind o serie de fotografii ale unor non-vedete care ar putea concura la titlul de Miss si Mister, esti pus in fata "partialitatii gustului", "alegerii subiective" si "sustinerii aleatorii" a "necunoscutilor" pe care ar trebui sa ii propui pentru aceste "titluri". Realizezi fragilitatea unor astfel de decizii si gradul de aleatoriu care sta la baza oricarei reprezentari concrete a valorilor si idealurilor atit de apelate in demersurile politice de acomodare la realitatea vietii cotidiene.  


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

  Cosmin PAȘCA

  Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

  Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

  Filmuletul zilei

  opinii

  K1 didactic

  Codrin Liviu CUȚITARU

  K1 didactic

  „Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

  Datoria publică în contextul crizelor

  Alin ANDRIEȘ

  Datoria publică în contextul crizelor

  Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

  La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

  George ŢURCĂNAŞU

  La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

  Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

  pulspulspuls

  Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

  Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

  Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

  Caricatura zilei

  Abrogare ordin

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.