Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Monumente pentru decizii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Rezidenta in cadrul programului ARTISTNE(s)T, derulat de Fundatia ProHelvetia din Romania la Centrul European de Cultura Sinaia, artista ieseana Liliana Basarab a propus un proiect interactiv de creare a unor "monumente pentru concepte".

    Inspirindu-se din obiceiul autoritatilor locale franceze de a invita primarii sa voteze o personalitate populara care sa o intruchipeze pe Marriane, reprezentarea simbolica a statului francez ca "triumf al Republicii", Liliana Basarab a invitat, la rindul ei, oamenii obisnuiti, activi pe internet, sa voteze, dintr-o serie de fotografii facute persoanelor pe care le-a intilnit de-a lungul rezidentei, pe Miss sau Mister Neutralitate, Obiectivitate si Sustinere.

    Interesata de reciclarea critica si ironica a simbolurilor (de la "frumusete" la "adevar"), de transpunerea vizuala a conceptelor abstracte si de mecanismele de reprezentare concreta a acestor abstractiuni, Liliana Basarab continua seria de proiecte cvasi-colaborative in care ii invita pe cei din jurul ei sa contribuie la realizarea lucrarii de arta. Intr-unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale ei, Liliana Basarab a realizat in alb o serie de carti postale care erau distribuite pentru a fi completate cu imagini ale definirii si imaginarii "frumusetii" si care trebuiau trimise catre o casuta postala de unde erau preluate pentru a fi expuse in diferite contexte, de la galerii de arta la spatii cu aflux public (o serie de carti postale completate de oameni de virste si profesii diferite fiind proiectata si intr-unul din Oficiile postale din Tatarasi).   

    In proiectul initiat in cadrul programului de rezidente desfasurat la Sinaia, Liliana Basarab preia regulile jocului dupa care primarii oraselor franceze sint invitati sa voteze personalitatea care ar putea sa o reprezinte pe Marianne (imaginea statului francez), care ajunge sa fie intruchipata de actrite, cintarete si top modele de succes (de la Catherine Deneauve si Mireille Mathieux la Laeticia Casta), solicitind vizitatorilor website-ului special conceput pentru acest proiect sa voteze persoana care ar putea cistiga titlul de Miss sau Mister Neutralitate, Obiectivitate si Sustinere si care ar urma sa fie reprezentata intr-o sculptura.

    Conceptele abstracte de "neutralitate", "obiectivitate" si "sustinere" tin sa fie concepte utilizate politic in contextul responsabilitatii oamenilor simpli, care isi duc viata de zi cu zi intr-un anonimat dezinteresat. Aici nu mai avem de-a face cu o "imagine publica" ce ar putea functiona drept model al reprezentativitatii ideale, ci cu o imagine a efortului artistului de a semnala importanta orientarii atentiei politice catre oamenii simpli, care sustin baza "Statului". Cit de "neutra", "obiectiva" si "sustenabila" poate fi "imaginea unei vedete" construita printr-o varietate de medii "implicate", "subiective" si "dispensabile"? Nu cumva "monumentele publice" sint "inventii mediatice" construite pe baza unor "concepte abstracte" care incearca sa abstraga nevoi si dorinte inserate de anumite "grupuri de interese" politice? Aici este vorba despre o politica ascunsa a manipularii mediatice, mai curind decit de "politica la vedere" a doctrinelor spectrelor politice.

    Propunind acest proiect de ridicare a unor "monumente pentru concepte", Liliana Basarab critica insasi functionalitatea ideilor de "neutralitate", "obiectivitate" si "sustinere", deoarece ii invita pe participantii la vot sa reflecteze la criteriile dupa care ar decide selectarea unei imagini in detrimentul alteia. Prezentind o serie de fotografii ale unor non-vedete care ar putea concura la titlul de Miss si Mister, esti pus in fata "partialitatii gustului", "alegerii subiective" si "sustinerii aleatorii" a "necunoscutilor" pe care ar trebui sa ii propui pentru aceste "titluri". Realizezi fragilitatea unor astfel de decizii si gradul de aleatoriu care sta la baza oricarei reprezentari concrete a valorilor si idealurilor atit de apelate in demersurile politice de acomodare la realitatea vietii cotidiene.  


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri