joi, 19.05.2022
In anii '90, intelectualii "societatii civile" au imbratisat in grup teoriile unor marxisti precum Benedict Anderson sau Eric Hobsbawm conform carora natiunile sint niste "inventii", niste "constructii" artificiale. Natiunea, spunea corul bine-cugetatorilor, e un rezultat al nationalismului, si nu invers. Unul dintre cei mai vocali suporteri ai acestei teze a fost un tinar istoric care scria in paginile Dilemei si care, purtat de valul demitizant si de aripile "ingerilor buni", a ajuns chiar ministru de externe, sarcina de care s-a achitat cu toata rivna la care te poti astepta de la un om pentru care statul-natiune pe care il slujeste e doar o fictiune, un construct ideologic daunator.
De la aceasta respingere totala a natiunii, vechii intelectuali de stinga deveniti intre timp intelectuali de "dreapta" au trecut la o pozitie mai nuantata. In loc sa respinga fatis un concept sau o realitate, o redefinesc. Astfel, daca natiunea a devenit intre timp acceptabila, acest lucru s-a facut doar cu pretul redefinirii ei, cu pretul unei operatii de schimbare de identitate. In loc de natiunea etnica, ni se da voie la "natiunea" civica. Traditia nationala, specificul national, eroii istoriei nationale, constiinta unei origini comune, toate sint, in continuare, fasciste. Natiunea si nationalismul de acest fel sint in continuare considerate naziste ("Blut und Boden"), totalitare, tribale. Dar "nationalismul" civic e bun: "Nationalismul trebuie sa fie patriotism, identitatea etnica trebuie sa fie prelucrata public ca identitate politica".
Ajunsi aici, se cade sa ne oprim pentru a analiza situatia. Daca natiunea ("identitatea etnica") e o realitate, atunci nationailismul civic ("identitatea politica") trebuie sa fie o expresie a acestei realitati. Daca natiunea exista, atunci nationalismul nu e decit o expresie a legaturii sincere dintre o persoana si natiunea lui. Una din expresiile acestei legaturi e si nationalismul civic, adica apararea rinduielii, ordinii constitutionale si institutiilor care ajuta la perpetuarea si inflorirea natiunii. Dar nationalismul civic nu poate fi gen, ci doar specie a nationalismului. Asa cum familia nu poate fi redusa la un contract, pentru ca exista legaturi afective, teluri, libertati si responsabilitati care nici macar nu pot fi aproximate de vreun contract civil, astfel nici natiunea nu poate fi redusa la structura (infra- sau supra-) ei juridica si nici nationalismul nu poate fi citit in simpla cheie civica. In masura in care nationalismul civic e o expresie a culturii nationale, in masura in care ordinea politica e legata de o rinduiala socio-culturala, nationalismul civic are de a face cu un specific national, cu un mod de a fi, cu o realitate nationala. Nationalismul civic poate, deci, sa fie un mod de a fi nationalist, adica de a-ti iubi natiunea, dar nu singurul, si nici principiul tuturor celorlalte manifestari ale iubirii de natiune.
Dar daca nationalismul civic e o expresie a unei realitati nationale, atunci nationalismul civic e un mod de a apara legal-institutional acea realitate nationala. Astfel, nu poti pretinde ca esti adept al Uniunii Europene de dragul natiunii romane. Uniunea Europeana nu e Europa. Nu e vechea Europa. Uniunea Europeana e un organism supranational al carui scop e acela de a distruge natiunile europene. Si face acest lucru ideologic - distrugind nationalismul ca expresie a iubirii de natiune - si practic - prin politici imigrationiste care distrug realitatea nationala si prin rapirea de atribute ale suveranitatii statului national. Ca atare, a te declara adept al UE si patriot e ca si cum ai spune ca il sustii pe Stalin de dragul armoniei sociale sau ca il votezi pe Hitler din cauza ca sustii multiculturalismul.
Ca natiunea e o realitate mai veche decit modernitatea care a "inventat-o" au dovedit-o studiile, ignorate in Rominia, unor istorici si sociologi seriosi precum Anthony Smith, Adrian Hastings, Colette Beaune sau Susan Reynolds. Ca natiunea e o realitate care a supravietuit atacului "elitist" asupra ei o dovedeste graba cu care imbratiseaza retorica nationala liderii nostri politici si de opinie atunci cind intra in campanie electorala (vezi articolele despre Basarabia scrise de niste oameni pentru care Basarabia nu ar trebui sa insemne nimic, pentru ca legatura noastra cu Basarabia e etnica, nu civica).
Blocati conceptual undeva pe la nivelul anilor '60, preferind politia politica polemicii de idei, dispretuind tot ce e romanesc, ortodox sau "pasunist", gardienii nostri ideologici vor lua poate aminte la cuvintele cuiva pe care pretind ca il respecta, Papa Ioan Paul II, care sublinia ca: "Familia si natiunea sint societati naturale, si nu produsul unor simple conventii. De aceea, nimic nu le poate inlocui in istoria umana. De exemplu, natiunea nu poate fi inlocuita de Stat, chiar daca natiunea tinde in mod natural sa isi croiasca un Stat, asa cum vedem din istoria natiunilor europene. (...) Inca si mai putin putem identifica natiunea cu asa-zisa societate democratica, de vreme ce ele sint doua forme de ordine diferite, desi conectate intre ele. Societatea democratica e mai aproape de Stat decit e natiunea. Si totusi natiunea e temelia pe care se cladeste statul".
Dragostea de patrie, adica de patrimoniul material si spiritual, de pamintul si de cultura lasate noua mostenire de parintii nostri, nu e totuna cu "patritismul/nationalismul civic/luminat" care are in vedere doar apararea ordinii constitutionale si salvgardarea "drepturilor omului". Daca ar fi asa, atunci "nationalismul civic" nu ar fi mai mult decit imbratisarea ultimelor teorii constitutionale si ideologii politic corecte la moda, care, toate, promit sporirea "egalitatii" si "fraternitatii" dintre "indivizi". Ca nationalismul are de a face nu doar cu viitorul, ci mai ales cu trecutul, deoarece trecutul ne confera identitatea, e exprimat de Papa Ioan Paul II astfel: "Daca ma intrebati unde apare patriotismul in Decalog, va voi raspunde fara ezitare: patriotismul apare in a patra porunca, care ne obliga sa cinstim pe tatal si pe mama noastra" (Pope John Paul II, Memory and Identity, New York, Rizzoli, 59-87).
De ce sa ne miram, deci, ca vajnicii luptatori pentru "drepturile omului" care vor sa distruga natiunea si patria sint aliati sau identici vajnicilor luptatori pentru "drepturile omului" care vor sa distruga familia. De ce sa ne miram ca, intr-o epoca in care copiii si natiunile se nasc si pier in eprubeta, ideea unei legaturi "de singe" intre noi, cei de azi, si stramosii nostri e demonizata. De ce sa ne miram ca, intr-o epoca in care ne sint batjocoriti stramosii, religia si traditiile, jurnalisti precum Rafael Udriste sau Claudiu Tirziu, sustinatori ai drepturilor familiei, primesc amenintari cu moartea precum acestea: "Anuleaza marsul familiei sau vei plati cu viata. Sintem cu ochii pe tine. Satan sa te aiba in paza" (http://c-tarziu.blogspot.com/2009/05/organizatorii-marsului-pentru-familie.html).
"Cultura mortii", denuntata de Papa Benedict XVI nu se refera doar la Occident si nu are in vedere doar euthanasia, consumismul si avortul. "Cultura mortii" e reprezentata, in Romania, de toti cei care ne sapa de la radacina. De la nastere. De la natiune.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
Care e secretul viceprimarului acuzat de trădare? Alţii ca el au plecat acasă în câteva luni
Complexul sportiv din Sărărie al Universității „Cuza”, schimbat radical faţă de anul trecut
Blocul interlopului Oarză, ridicat în total răspăr cu legea. A sărit la bătaie la oamenii legii
Chirica şi Harabagiu, din lac în puț la DNA. Noile încadrări juridice
Cine va fi antrenor la Poli Iași? Un fost secund al naționalei României?
Începe procesul colonelului care spune că a deranjat relaţiile intime din interiorul DNA Iaşi
Crimă conjugală înfiorătoare: a pus capăt disputei cu soţia tăindu-i gâtul prin somn
Ceremonii inedite la Agronomie, la finalul de an, azi: o scenă pe stadionul de rugby
A murit pictorul Henry Mavrodin. "A plecat să picteze în lumină înconjurat de îngeri"
Popescu: Eu şi acum spun că avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificat
Statele Unite ale Americii şi-au redeschis ambasada de la Kiev
George Simion, scandal la Digi24. A încercat să intre în sediu, dar a fost alungat
Cine este românca care a murit în Thailanda în timp ce își făcea un selfie
Grecia renunţă la purtarea măştii în locurile publice închise
Anularea certificatului digital COVID-19 la nivelul UE, dezbătută
Croația se va împotrivi primirii Finlandei și Suediei în NATO
Tanc rusesc lovit de ucraineni la câțiva kilometri de granița cu Rusia
Poşta Română va distribui cardurile din programul ''Sprijin pentru România''
Jocurile „Special Olympics” din Malta: Iaşul are patru medaliaţi
Performanţă studenţească ieşeană: Un pod de 79 kg a susţinut greutatea unui autoturism
Cum sa creezi o relatie bazata pe emotie cu angajatii firmei tale (P)
O studentă de la Cuza se plânge de calitatea preparatelor servite la cantina universităţii
Clubul JUNIMEA –SCRIPTOR anunţă că îşi ca desfăşura activitatea săptămânal
”Booster” anticovid pentru copiii din SUA cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani
Un suporter al Nottingham Forest i-a dat un cap în figură unui jucător al echipei Sheffield United
Creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare în vestul ţării. Cum se manifestă
Lovituri devastatoare la un meci de box. Unul dintre luptători a fost aruncat din ring (VIDEO)
Un desen a lui Michelangelo, estimat la 30 de milioane de euro, a fost scos la licitaţie
Ciolacu îşi îndulceşte declaraţiile: Asta nu înseamnă că cineva va veni cu noi impozite
Blocajul rutier de aproximativ 2 kilometri la Vama Siret pe sensul de ieşire din ţară
Atacul rasist de la Buffalo, pregătit în mod meticulos timp de mai multe luni
Cinci copii ținuți în robie de un fermier care i-a închiriat de la părinţi
Un colonel ucrainean explică de ce Insula Şerpilor este importantă pentru Moscova
Ucraina deschide la Kiev primul proces pentru crime de război după invazia rusă
Monturile piciorului ( Hallux valgus ): simptome, diagnostic și tratament
Disney+ nu va afişa multe reclame. Serviciul va fi disponibil şi în România din 14 iunie
Meta a şters zeci de milioane de incitări la violenţă de pe Facebook
Echipa lui Ianis Hagi va juca astăzi finala Ligii Europa cu Eintracht Frankfurt
Cel mai mare proprietar de avioane din lume a pierdut 113 avioane în favoarea Rusiei
Forţele ucrainene de apărare aeriană distrug 11 drone inamice şi patru rachete de croazieră
Preţurile petrolului au crescut marţi, temporar, la peste 115 dolari pe baril
Dr. Corneliu Dobre: Vitiligo poate fi ameliorat, dar nu vindecat
New Iasi Architecture 2022. Cum poate fi pus în valoare patrimoniul arhitectural și cultural (P)
Cheșcu face și drege în continuare pe un proiect ilegal. Statul, paralizat la Iaşi?
Ce variante are primarul Chirica după plecarea vicelui ex-USR Baciu?
Cătălin ONOFREISpaima Constituţiei |
Florin CÎNTICOmnia Vincit Amor |
Grigore ILISEIDorul şi amintirea de-a pururi |
Alex VASILIUEnescu în presa română (I) |
Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.