Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ne-sfinta trinitate

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    E momentul concluziilor, dupa alegerile prezidentiale. E greu de crezut ca rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin va fi anulat de Curtea Constitutionala, iar in caz de repetare, e foarte probabil ca diferenta in favoarea lui Traian Basescu sa fie chiar mai mare decit la 6 decembrie. Voi incerca astazi sa punctez citeva aspecte mai importante, urmind ca altadata sa ma refer si eu, daca va mai fi cazul, la chestiuni de tip "cine a facut si a spus ce si de ce" in campanie, deja discutate in exces.

    O prima observatie ar fi aceea ca harta dreapta-stinga are acelasi contur cu cele de la parlamentarele de anul trecut si de la alegerile locale si europarlamentare. Este, in mare, harta dezvoltarii economico-sociale a Romaniei. Daca facem diferenta intre cele doua tururi, vedem ca ea se mentine in mare masura chiar si atunci cind unul dintre cele doua partide de dreapta (PNL) se aliaza cu stinga. Linia de falie intre Basescu-PDL si ceilalti a fost relevanta, dar pina la urma si mai importanta a fost cea  "istorica", intre PSD si cel perceput a fi principalul sau adversar (PDL).

    Pentru a doua oara dupa 1992, un presedinte in functie cistiga alegerile. Data fiind situatia speciala a primelor mandate ale lui Ion Iliescu, putem spune chiar ca asistam la o noutate. De asemenea, este pentru prima data cind candidatul unui partid mare, intrat in alegeri din postura de opozant, pierde teren prin comparatie cu scrutinul anterior; este adevarat ca, timp de aproape un an, PSD a fost la guvernare, insa opozitia fata de Traian Basescu nu a incetat, practic, niciodata.  

    Ajungem, asadar, la performanta neconvingatoare a lui Mircea Geoana. Fara a controla bine partidul, fara a-i fi oferit in ultima vreme altceva decit meciuri nule sau infringeri, Mircea Geoana a intrat in campanie nehotarit si ingrijorat. S-a temut de Crin Antonescu in primul tur si a ratat sansa de a-i pasa acestuia din urma misiunea ingrata de a-l ataca pe dl. Basescu,  trezindu-se in situatia neplacuta in care ni se propunea o rejucare a meciului de la referendumul de demitere a presedintelui, din 2007.

    Inaintea turului doi, dl. Geoana ar fi putut sa-si valorifice resursele mediatice pentru a transmite mai convingator un mesaj de solidaritate si speranta, insotit de o componenta economica in masura sa atenueze ingrijorarea segmentului instruit, angajat preponderent in sectorul privat, de la orase. Un segment greu accesibil pentru PSD, pe care nici liberalii nu i l-au putut aduce. E usor sa conchizi ca a contat anticomunismul sau anti-pesedismul acestui segment: asa este, insa aceste sentimente au fost reactivate si datorita faptului ca proiectul Johannis a fost perceput in mult mai mare masura drept un proiect "anti" decit unul "pro". Iar faptul ca intre cele doua tururi mass-media aliate au insistat mai mult pe caseta de la Ploiesti decit pe mesajul politic al dlui Geoana ne duce cu gindul ca acesta ar fi putut, totusi, cistiga daca si-ar fi controlat partidul si campania.

    Traian Basescu a jucat defensiv, asa cum era de asteptat pentru un presedinte in functie. Inainte de turul intii, a suportat cu stoicism decuparea unor parti semnificative din ceea ce altadata era electoratul propriu, angrenindu-se intr-un dialog paralel cu o natiune abstracta, despre o reforma a statului si a clasei politice, tot abstracte. A putut fixa aceste teme pe agenda gratie referendumului, dar nici ele si nici referirile constante la oligarhi si moguli nu pareau a aduce nimic nou. In fapt, ceea ce si-a dorit cel mai mult Traian Basescu la primul tur - si tocmai de aceea a convocat referendumul din 22 noiembrie - a fost rejucarea piesei din 2007, de la referendumul de demitere.

    Intrat cu un usor avantaj in turul secund, mai avea nevoie sa adapteze piesa si sa-l distribuie intr-un mod convenabil pe dl. Geoana. Erorile tactice ale acestuia si ale echipei sale (Timisoara, vizita nocturna), dar mai ales furia campaniei negative a adversarilor (inclusiv caseta de la Ploiesti) l-au ajutat pe dl. Basescu sa transfere in concret "ne-sfinta" trinitate politicieni-moguli-fosti comunisti. Iliescu, Patriciu, Vintu si asa mai departe au prins viata prin ceea ce au facut (ori s-a facut in numele lor) intre cele doua tururi, iar dl. Geoana a fost plasat in chiar centrul de greutate al triunghiului. Ceea ce s-a jucat in turul doi a fost o combinatie intre referendumul din 2007 si turul secund din 2004, cu reactivarea liniilor de falie in asa fel incit intersectia i-a fost favorabila lui Traian Basescu.

    Vom mai discuta despre semnificatia acestor alegeri, dar cred ca putem conveni, deocamdata, ca e important nu doar cit de bine evolueaza competitorii, ci si ce joc se joaca. Dl. Mircea Geoana a cazut victima dorintei apropiatilor sai de a cistiga, in sfirsit, prezidentialele din 2004 si referendumul din 2007.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri