Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nea Vaca, Sarkozy si lunara Europa

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Foarte probabil, Franta il va avea presedinte pe Nicolas Sarkozy. Prezenti in numar foarte mare la vot, francezii "verzi" au reusit sa impuna un evreu de origine maghiara, provenit dintr-o familie cu ramuri transilvane, pentru a le reda mindria nationala. Nu-mi place Sarkozy, dar trebuie sa recunosc ca a avut cel mai coerent mesaj politic si nu a avut, practic, contracandidati. Pe linga redarea gloriei Frantei, l-am auzit bravind despre radacinile crestine ale Europei, despre "necesara" federalizare a continentului si despre reapropierea de Statele Unite ale Americii.
    Proiectele sale sint foarte discutabile, dar ele vin, intr-adevar, intr-o perioada de criza, in care institutiile europene se cer reformate. Este vorba despre o criza identitara profunda, despre lipsa unei constiinte europene, a unei ideologii motivante, a unei Constitutii, a unui spirit european, despre negarea radacinilor iudeo-crestine, mai mult decit semnificante, despre desacralizare, despre criza modelului social european, rigiditati structurale, interventionism excesiv, imbatrinire demografica, pierderi relative de competitivitate, ecarturi tehnologice semnificative s.a.
    Pierduta parca in vagul ceturilor bruxelleze, lunara Europa se afla inca in labirintul particularitatilor nationale, al independentismelor de tot felul, al specificitatilor lingvistice, culturale si religioase, al diferitelor traditii si obiceiuri. Identitatea sa este cautata doar in exterior, in forme, reguli si institutii, deci pe orizontala, pierzindu-se firul verticalitatii, ideea unitatii, potrivit careia unul este egal cu multiplul. Pentru iesirea dintr-o astfel de criza, aripile politice si cele institutionale nu sint deloc suficiente. Institutiile actuale sint cladite pe negarea principiului fondator, pe neascultare, de aceea ele trosnesc sub povara unei crize de sens, sint ca o rana deschisa.
    Putem vorbi, fara teama de a gresi, despre un vid politic si institutional. De pilda, singura institutie economica puternica imi pare a fi Banca Centrala Europeana de la Frankfurt, si asta poate pentru ca e mai tinara si e condusa profesionist, fara ingerinte politice. A propos, de-abia instalat in fotoliul de presedinte interimar, dl. Vacaroiu, autodeclaratul "Hagi al finantelor", s-a si trezit anuntind deprecieri ale cursului monedei nationale si chemindu-l la ordine pe dl. Mugur Isarescu, gafe impardonabile pe care nu le mai face astazi nici un Vladimir Putin sau un Hosni Mubarak, spre pilda. A uitat, oare, nea Vaca, am uitat si noi, ca in timpul mandatului sau de prim-ministru am avut o inflatie de 130%, s-au devalizat Bancorex-ul si Banca Agricola, plus multe alte fapte de vitejie de trista amintire. Revin rinocerii la putere intr-o Romanie naucita, e adevarat, de data asta, o nauceala europeana?
    De fapt, ce este aceasta Europa ce-si cauta astazi identitatea si unitatea? Citind articolul lui Umberto Eco intitulat "Radacinile Europei", in Bussines Magazin nr. 128 (15/2007), am inteles ca Europa are intr-adevar radacini iudeo-crestine, ca "Iisus nu era viking" si ca Biblia ar trebui predata la scoala. La urma urmelor, "nu vad de ce niste tineri trebuie sa-i cunoasca pe Catullus si nu pe Ieremia, pe Priam si nu pe Solomon". Dar am mai inteles ca sint si radacini greco-romane, Platon, Aristotel, dreptul roman etc. Apoi, ca ar trebui citata si influenta popoarelor germanice si mitologia nordica (vezi bradul de Craciun), ca sa nu mai vorbim despre influenta islamica, catedralele si bisericile crestine fiind pline de simboluri ce provin din bestiariile orientale. La fel de bine am putea ajunge, in cautarea radacinilor, la gali si la traci (vezi Stonehenge si Sfinxul din Bucegi), ca sa nu mai amintim si de popoarele migratoare.
    Deci, pina la urma, avem de-a face cu un sincretism demografic, cultural si religios si ar trebui sa intelegem ca tocmai acesta face farmecul si unicitatea Europei, altfel spus unitatea sa in diversitate, coexistenta unei pluraritati de limbi si culturi ce lipseste altor civilizatii. Dar tot de aici vine si slabiciunea sa. Oricum, cu lideri precum Vacaroiu, Sarkozy sau fratii Kacinski in Polonia nu avem decit mostre de populism, de proportii diferite, e adevarat, dar tot populism si demagogie. Apoi, degeaba scapam de un Le Pen sau de un Vadim Tudor. Se ridica generatii noi, ce ma surprind prin spiritul lor retrograd si, in plus, lipsit de orice umbra de cultura. Ce Solomon, ce Platon, ce Aristotel ! Vine tare Gigi Becali, Principele filosof nascut iar nu facut. Si, desigur, eternul si fascinantul Nea Vaca...


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri