Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pe locuri, fiti gata!

FOTOGRAME FARA OBIECTIV

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Atunci cind guvernantii incearca sa ne ajute, corectind minusurile pietei capitaliste, mai mult ne incurca decit ne fac bine. Aceasta este concluzia la care a ajuns, dupa o cercetare atenta, Clifford Winston, economist la "Brookings Institution", ce analizeaza numitul esec in cartea sa "Market Failure Versus Government Failure" (2006). Insuccesul se datoreaza nu masurilor luate, nici celor care le initiaza, ci, vai, noua, cetatenilor "ajutati", intrucit omul are tendinta de a crede ca, tocmai atunci cind i se ofera mai multa siguranta, el poate sa riste mai mult. Un exemplu banal este cel oferit de consumatorii medicamentelor ce reduc tensiunea arteriala. Ei se bucura de noile doctorii si isi spun: e foarte bine, acum putem sa ingurgitam cit dorim si nu mai conteaza ca ne ingrasam, periclitindu-ne sanatatea, deoarece medicamentele ne vor apara de infarct.

    Acest exemplu si cele care urmeaza sint extrase dintr-un recent articol din "Washington Post", semnat de Shankar Vedantam. Jurnalistul isi incepe textul intr-un ritm alert, rar intilnit in presa noastra mioritico-economico-politica: "Tara este in recesiune? Dati americanilor bani ca sa ii poata cheltui. Mari afaceri de pe Wall Street sint in cadere? Sa le cautionam, deoarece sint prea mari ca sa se prabuseasca". Nereusita initiativelor de acest fel se explica prin faptul ca masurile economice sint aplicate nu unor masini sau roboti, ci unor oameni care pot sa raspunda imprevizibil si, uneori, chiar paradoxal, atunci cind sint "protejati".

    Studiile de specialitate au aratat ca minunatii cetateni se pun de-a strimba masurilor bune. Soferii conduc mai repede si neatent vehiculele in care se simt in siguranta, biciclistii ce poarta casti de protectie vor sa parcurga drumuri mai periculoase si parintii sint mai neatenti atunci cind isi spala pruncii, asezindu-i pe scaunelele despre care se spune ca reduc riscul inecului accidental. Aceasta nu inseamna ca "air-bag"-urile automobilelor sau castile motociclistilor sint inutile. Se pare ca inutil este doar procesul de invatare al maturilor imaturi.

    Ian Walker, psiholog la Universitatea din Bath, Anglia, si-a cumparat o casca, o peruca feminina si o bicicleta echipata cu sensori de proximitate, cu o camera video si un calculator. Apoi a inceput sa se plimbe pe sosea, incercind sa afle cum se modifica modul de a conduce al soferilor in functie de ceea ce isi punea dumnealui, savantul, in cap. Concluzia sa este urmatoarea: soferii sint mult mai prudenti atunci cind vad pe sosea o femeie, pe care o considera "amatoare" (de ciclism, desigur), si, tot ei, sint periculos de nechibzuiti atunci cind au in fata un barbat ce poarta casca de protectie, intrucit il considera a fi un biciclist profesionist. Singura explicatie a psihologului englez pentru acest comportament "discriminatoriu" este aceea ca oamenii actioneaza fiind condusi de inconstiente stereotipuri.

    In consecinta, noi, balacitii in ale noastre, ar trebui sa nu mai asteptam cireasa ori mura in gura, sa refuzam orice ajutor "dezinteresat" si guvernamental, sa ne curatam de idei preconcepute si sa incepem a construi o tara noua, curata si dodoloata ca o pista pentru biciclisti. Mai ramine o intrebare de pus. Daca fiecare dintre noi se aseaza frumusel pe linia de start, cu teasta protejata de o casca acoperita cu o peruca blonda (caci multe cucuie ne vor paste), in ce limba ni se va spune: "Pe locuri, fiti gata!"? In engleza ori in rusa?


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri