Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pierde PDL voturi pe mina lui Funeriu?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Paradigma cistigarii alegerilor cu pomeni electorale este pe cale sa se schimbe. Ce spunea Siviu Brucan, supranumit oracolul din Damaroaia?

    "Pentru a deprinde democratia, romanii vor avea nevoie de 20 de ani". Nu stiu cum a anticipat, dar au trecut exact 20 de ani de la aceasta profetie. Si mentalitatea romanilor este pe cale sa se schimbe. Recentul bacalaureat este o dovada a dezvoltarii acestui proces.

    I-a trebuit o saptamina lui Emil Boc sa se hotarasca sa sustina public "isprava" ministrului Funeriu. Ca nu stia care va fi reactia presei si a marelui public. Cind a vazut sondajul IRES, din care rezulta ca majoritatea romanilor considera elevii si parintii responsabili de situatia de la bacalaureat, i-a venit inima electorala la loc. A vazut si pozitia presei. Care, cu exceptia celor doua tv-uri stiute, a fost de acord cu masurile si modul de desfasurare a examenului de bacalaureat. Inclusiv invitati obisnuiti ai RTV le-au dat peste nas redactorilor, afirmind clar si raspicat ca frauda este  frauda, iar minciuna, minciuna. Nu mai e nimic de comentat.

    Isteria cu care a fost linsat mediatic ministrul Funeriu, inclusiv modul in care a luat bacalaureatul, arata ca mogulii si cei care se afla in spatele lor, inclusiv PSD, au simtit acut pericolul acestei treziri din prostirea ce a fost administrata romanilor prin media. (Curios este faptul ca PNL a tacut din gura, de data asta. O fi doar vacanta de vina?) Episodul respectiv s-a dovedit pina la urma o facatura ordinara, care descalifica definitiv postul tv. Adica, preiau o informatie anonima si fara sa fac vreo verificare o toc ore in sir la televizor, cu riscul de a se dovedi ulterior un mare fis. Cu solicitarea ca ministrul insusi sa se disculpe. Si pina la urma, ce relevanta ar fi avut? Si daca se descopera ca Funeriu a facut pipi in pat, pe la 2-3 ani, o iau de la inceput?

    Vezi Doamne, Funeriu a falimentat sistemul educational! Daca prin sistem educational intelegem fabricile de diplome, atunci da, le-a falimentat si sper sa le falimenteze in continuare. Basescu e de vina, striga de la Cluj Andrei Marga. Ne-a nenorocit odraslele, tipa invitatii permanenti de la tv-urile de stiri!

    Modelul Andronescu

    Ecaterina Andronescu a construit sistemul actual de invatamint. A desfiintat scoala profesionala prin 2002, infiintind la schimb scoli de arte si meserii. In 2009 si acestea au fost desfiintate. A desfiintat admiterea la liceu, inlocuind-o cu examenul de capacitate, care a devenit "teze nationale", testare nationala, evaluare nationala, ca le-am pierdut sirul. A dat liber la elevii aflati pe ruta progresiva (scoala de arte si meserii) sa ajunga la bacalaureat, a micsorat numarul de probe (un lucru bun) si toata actuala structura de organizare si de probe ale bacalaureatului sint ale domniei sale. Si toate astea pentru a asigura afacerea de un miliard de euro a fabricilor de diplome. Indiferenta la cerintele economiei, ale pietei muncii si la posibilitatile reale ale elevilor. Ce a facut Funeriu a fost un lucru important, ce nu facuse Andronescu. Le-a dat liber inspectorilor generali, sefilor de comisii si profesorilor din comisii sa faca un examen cinstit. Iar judetul de bastina si de inima al ministrului Andronescu (si al meu), Mehedintiul, a picat de la 99% procent de promovare, in 2009, la 27% anul acesta. Sic transit gloria mundi!

    Tot Ecaterina Andronescu s-a opus cu vehementa la promovarea actualei Legi a Educatiei Nationale. Care a schimbat cadrul si sistemul educational. Un exemplu. S-a opus cu indirjire la trecerea invatamintului obligatoriu, integral, la scolile generale. Ca nu mai "evadeaza" elevii din comunele in care s-au nascut. Ca si cum acesta era obiectivul (la fel au procedat comunistii), nu ridicarea comunelor, economic, social, educational, cultural, la nivelul oraselor. Sa depopulam satele si sa vina elevii la facultate. A obtinut doar abandon scolar, prea putini elevi aveau bani sa "evadeze".

    Ce face Funeriu?

    Ce sa faca, ce-ar fi facut orice ministru neaservit grupurilor de interese. Ca a spus-o pe sleau Mihail Hardau, intr-o zicere memorabila: "Universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei".

    Ei bine, Funeriu nu este prizonierul grupurilor de interese, ca n-a papat bani nici cu Andronescu, nici cu Marga, nici cu alti rectori si parlamentari. In plus, a si vazut cum este prin alte tari, de la Europa pina in Japonia. Si-a dat seama ca doar asa poate elimina transeele construite cu migala atitia ani. Taind conductele de bani care mergeau spre fabricile de diplome.

    E si tinar si incapatinat, nu are ce pierde, nu este sarac sa se capatuiasca prin Romania si a luat-o pe cont propriu. Apreciat de presedintele Basescu si, intr-un tirziu, de Emil Boc. Cu miriiturile de rigoare ale "activului" de partid. Fara greve ale profesorilor, fara reactii violente ale parintilor si elevilor.

    A promovat Legea Educatiei Nationale. Prin asumarea raspunderii, ca parlamentarii voiau s-o toace. Inclusiv parlamentari PDL. Ca nu e buna, nu mai asigura materie prima fabricilor de diplome.

    Curios este ca si multi universitari il aproba. Chiar daca isi pierd clientii de la care isi luau salarii. De aici poate veni trezirea. De la oameni care inteleg ca minciuna, frauda, mistificarea ne duc cel mai sigur in prapastia in care au intrat Grecia si alte state.

    De punctat si sustinerea actualei majoritati parlamentare. Notam trezirea la realitate (nu rtv) a unor ex-psd-isti de marca: Cristian Diaconescu, Marian Sarbu si altii.  Schimbarea la fata a oamenilor inteligenti si constienti. Spre deosebire de Ponta, Nastase, Geoana, acestia au inteles cum devine viitorul UE si al nostru. Sumbru, daca nu luam masuri curajoase si necesare.

    Ii anunt pe aceasta cale pe rectorii fabricilor de diplome ca 10-15.000 de potentiali studenti au aplicat si pleaca la universitati straine, de bun ce este invatamintul rominesc, ca alti 15-20.000 nu au bani de aruncat pe diplome cu utilitate indoielnica, asa ca ramin circa 60-70.000 de candidati. M-as mira sa se ocupe mai mult decit locurile fara taxe din invatamintul superior!

    Ce poate face Guvernul Boc in continuare?

    * Sa mizeze pe aceasta trezire. Dupa cei 20 de ani ai lui Brucan. Chiar daca va pierde alegerile, ceea ce nu mai este deloc asa de sigur, isi va rezerva un loc meritat in istoria Romaniei. Emil Boc sa ia taurul de coarne si sa dea de pamint cu ministrii si functionarii care nu fac ce trebuie si ce este adecvat momentului. Ca asta i se reproseaza, este prea moliu in comparatie cu cit este de reformat sI de modernizat in tara asta. Cu forta, daca nu se poate altfel. Cum a facut Balcerowitz in Polonia, al carui fan neconditionat sint. Dupa care polonezii i-au ridicat statuie, datorita lui au trecut prin criza cu fruntea sus.

    * Sa inlocuiasca ministrii si functionarii incapabili sa atraga fonduri europene;

    * Sa dea afara ministrii care n-au facut investitii, desi aveau bani. Dar nu patinoare, sali de sport si locuri de joaca la sate. Investitii serioase in infrastructura rurala, de la care ne-ar putea veni salvarea. Adica de la agricultura ecologica. Este nisa noastra de piata, pentru care avem tot ce trebuie;

    * Sa privatizeze ultimele active ale economiei comuniste;

    * Sa creeze pachete de avantaje fiscale si stipendii pentru investitii straine mari si foarte mari (terenuri gratuite, scutiri de taxe si impozite un numar de ani etc.);

    * Sa ia exemplu de la Funeriu si sa inlocuiasca minciuna cu adevarul in toate sectoarele de activitate. Adevarul aduce o sansa de lecuire, minciuna nici una.

    Daca face toate acestea si altele de acelasi fel, eu unul il voi vota in 2012. Pentru ca stiu ca asta trebuie Romaniei de azi.

    Dupa dusurile calde, marca PSD, dar pe burta goala, este momentul terapiei cu dusuri reci. Si ca mine judeca milioane de romani, viitori electori. (text preluat de pe www.contributors.ro)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri