anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Platforma Stolojan - camin sau mijloc de transport?

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Procesul de constituire a unei noi entitati, pe baza platformei avansate de fostii dizidenti liberali, pare ireversibil. Nici conducerea PNL, nici grupul de initiativa condus de domnii Theodor Stolojan si Valeriu Stoica nu mai iau in considerare vreun compromis. Va incepe o partida extrem de dura, asa cum sint, intotdeauna, razboaiele politice fratricide.
  Nu este cazul, acum, sa se faca pronosticuri privind invingatorii si invinsii. Rezultatul final il vom vedea in saptaminile si lunile urmatoare, pentru ca sondajele ne sint, deocamdata, calauze nesigure. In aceasta perioada, ele vor cuantifica mai degraba increderea (sau neincrederea) difuza in liderii platformei si, eventual, insatisfactia (sau satisfactia) - tot difuza - fata de conducerea PNL. Nu putem sti sigur daca acestea se vor converti in sprijin pozitiv si intentii de vot pentru un eventual nou partid sau pentru o eventuala federatie de centru-dreapta, avind ca nucleu "Platforma Politica Liberala" initiata de catre dl. Stolojan.
  Indiferent daca vor opta sau nu pentru un partid autonom, liderii Platformei sint siliti sa actioneze dupa un scenariu de tip "cel mai rau caz posibil". Adica, sa se pregateasca pentru alegeri anticipate grabnice, fie simultan cu cele europene, fie imediat dupa ele. Stim ca presedintele Basescu le doreste, si mai stim ca marea majoritate a partidelor importante le resping, desi punctele lor de vedere oficiale pot fi altele.
  Daca au in vedere o constructie autonoma, atunci exponentii noii formatiuni ar trebui sa prefere aminarea cu orice pret a alegerilor, incercind sa cistige timp pentru o necesara consolidare interna. Aceasta, cu atit mai mult cu cit eforturile asumate de a coagula ceea ce a mai ramas dispersat in zona de centru-dreapta a spectrului politic vor fi dificile si frustrante. In plus, indiferent care va fi decizia finala in privinta formei organizationale sub care se vor manifesta, partizanii Platformei au nevoie de timp pentru a prelua, asa cum cu siguranta ca isi doresc, cit mai mult din capitalul de sprijin al PNL.
  Daca, pe de alta parte, dedesubtul proiectatei federatii de centru-dreapta se afla plasa de siguranta a procentelor Partidului Democrat (ceea ce nu s-ar putea intimpla decit prin desfacerea actualului mariaj PNL-PD), atunci, aparent, ar exista mai putine motive de ingrijorare. Insa, in acest caz, Platforma si entitatea pe care ar urma sa o constituie si-ar pierde o buna parte din atractivitate, atita cita este, in rindul actualilor membri si simpatizanti PNL. Fara a avea date solide care sa confirme aceasta ipoteza, se poate presupune ca multi dintre liberalii care vor alege sa-l urmeze pe dl. Stolojan si-ar dori ca structura sa fie una de inspiratie liberala sau macar una echilibrata, si in nici un caz ceva de gen Conventia Democratica, dar de aceasta data sub tutela PD.
  Discursul domnului Valeriu Stoica despre o concentrare a fortelor de dreapta sub stindardul popular lasa sa se intrevada optiunea pentru o "platforma-magnet", sau, eventual, pentru un "partid-magnet", care sa atraga in jurul sau formatiuni mai mici, animate de valori populare sau crestin-democrate. O astfel de strategie nu si-ar atinge cu adevarat tinta decit daca s-ar reusi ralierea PNTCD, un partid al carui capital simbolic depaseste cu mult zestrea sa electorala curenta. Insa, dupa cum se stie, insusi Partidul Democrat a facut, in 2005, astfel de miscari, iar rezultatele au fost neconcludente. Daca noua structura va fi perceputa drept un interpus pentru PD, intr-o tentativa similara, e putin probabil ca domnii Stolojan si Stoica sa aiba mai mult succes.
  Am mentionat, anterior, ca o constructie de dreapta transpartinica si transideologica nu ar putea avea sens decit in conditiile abandonarii proiectului Aliantei D.A. Partidul Democrat, care este pe cale sa dobindeasca o legitimitate deplina in cadrul "popularilor" europeni, ar trebui sa fie ori inauntrul structurii, ori in relatii de parteneriat cu aceasta. Renuntarea la Alianta D.A. nu este deloc o intreprindere usoara, in conditiile in care, se stie, pe scena politica romaneasca partajul creeaza mult mai multe dificultati decit casatoria.
  Nu in ultimul rind, initiatorii platformei mizeaza pe faptul ca alegatorii care au votat PNL in 2000, si o buna parte dintre sprijinitorii Aliantei, de acum doi ani, se definesc in primul rind ca oameni cu optiuni de centru-dreapta, si mai putin prin raportare la un partid. In acest caz, citeva personalitati influente si credibile pot mobiliza un grup relativ consistent de simpatizanti si il pot transforma intr-o forta electorala demna de luat in seama. Pentru aceasta, ar trebui ca mesajul politic sa aiba un caracter suficient de general, iar orizontul de timp sa fie unul rezonabil de lung. Daca expresia institutionala a Platformei (partid, federatie sau orice altceva) le va sugera eventualilor simpatizanti ca este vorba de ceva temporar, ca li se ofera doar un mijloc de transport catre o destinatie necunoscuta, si nu un camin cit de cit primitor, s-ar putea ca acestia sa manifeste reticenta.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Cosmin PAȘCA

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Interogaţii

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Interogaţii

  Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

  Efectul F

  Nicolae TURTUREANU

  Efectul F

  ...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Alin ANDRIEȘ

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

  pulspulspuls

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

  Caricatura zilei

  Pe roți

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.