anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Polul Social - o "Conventie Democratica" a stingii?

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  re, iar liderii politici au datoria sa le ofere explicatii membrilor. Nu e acelasi lucru sa mergi in alegeri alaturi de Ion Iliescu, fara el sau, cine stie, impotriva sa. Desigur, nimeni pe lumea asta nu e de neinlocuit, nici chiar Ion Iliescu. Insa influenta si prestigiul sau in rindul unui anumit segment electoral nu-i poate lasa insensibili pe noii lideri ai PSD, mai ales in conditiile in care alegerile anticipate nu au fost inlaturate de pe agenda, pentru anul 2007.
  Autodefinirea Polului Social - si, prin reactie, pozitionarea PSD fata de aceasta structura - ar trebui sa se finalizeze in aceasta vara, daca pornim de la premisa ca liderii stingii manifesta respect fata de propriul electorat. Si ca vor incerca sa capteze in propriul beneficiu asteptata uzura a guvernarii, pe care jocul de-a remanierea sau restructurarea guvernului nu o poate masca. Exista citeva scenarii care par, in acest moment, suficient de plauzibile.
  Primul ar viza evolutia Polului Social catre o structura gen Conventia Democratica, o structura slaba la guvernare, dar foarte performanta in opozitie. PSD s-ar mentine in centrul luptei politice conventionale, in paralel cu activarea lui Ion Iliescu pe frontul nedefinit al gherilei, in fruntea unor organizatii nepartizane. Evident, alte partide mai mici si-ar putea oferi, la rindul lor, concursul, insa ele nu ar dobindi o influenta deranjanta pentru liderii PSD. Importanta in acest scenariu este acceptarea reciproca intre Mircea Geoana, ca lider al partidului, si Ion Iliescu, in postura de lider al Polului, insa cu o pozitie marginala in partid. Diviziunea muncii l-ar face pe Mircea Geoana sa transmita, in Parlament, in conferintele de presa sau in talk-show-uri, mesaje pe placul socialistilor europeni, in timp ce Ion Iliescu, in teritoriu, ar spune lucruri mai putin agreabile pentru urechile fine de la Bruxelles. O astfel de constructie ar putea avea succes electoral. La parlamentare, Polul ar putea fie sa participe direct (inglobind PSD, eventual sub numele de Polul Social-Democrat), fie sa sustina PSD din exterior. La prezidentiale, rolul sau ar fi si mai important, in sensul ca ar oferi o platforma mai larga pentru candidatul stingii. Problema cu acest scenariu este aceea ca el se opreste la ipoteticul moment al victoriei electorale: coeziunea de altadata s-ar sfarima imediat la impactul cu beneficiile puterii. Dar, cine stie, poate ca nici nu se doreste mai mult.
  Cel de-al doilea scenariu ar viza identificarea Polului cu o anumita aripa a PSD - mai precis, gruparea lui Iliescu. Aceasta si-ar dezvolta componenta civica, non-partizana, doar pentru a da senzatia ca este mai mult decit o simpla fractiune din PSD. In conditiile in care partidul a incetat oricum sa fie un monolit, activitatea Polului ar viza pur si simplu sustinerea respectivei aripi in competitia cu structurile rivale si, daca este cazul, cu conducerea centrala. Cota-parte din locurile eligibile si celelalte chestiuni electorale ar fi negociate la singe in interiorul partidului, iar organizarea sa interna se va apropia, in ciuda temerilor si repulsiei larg raspindite, de sistemul motiunilor. Nu ar fi chiar ce si-ar dori
  Mircea Geoana in perioada preelectorala, insa riscurile reprimarii "dizidentilor" ar fi prea mari, intr-un context politic dificil pentru PSD. Cartea concilierii va ramine cea mai promitatoare, cel putin in situatia in care partidul va intra pe un usor trend ascendent. Daca nu se va intimpla astfel, e de presupus ca vocile care cer clarificari, reintoarceri sau rupturi de trecut vor deveni tot mai puternice. In aceste conditii - si doar in aceste conditii - indepartarea aripii Iliescu ar putea fi o lovitura preventiva demna de luat in calcul - "daca e sa plece, sa o faca atunci cind vrem noi, nu cind vor ei".
  Celelalte trei scenarii au fost mult mai intens analizate in ultimele luni. Exista varianta scindarii, cu formarea unui nou partid, pe scheletul inca fragil al Polului Social. De asemenea, nu poate fi exclusa ipoteza pasului inapoi: Polul ia fiinta, dar Ion Iliescu constata ca nu ii poate servi, in mod concret, la atingerea vreunui obiectiv politic relevant, astfel ca organizatia ramine un inofensiv club de discutii. In fine, Polul s-ar constitui cu unicul scop al exercitarii de presiuni la adresa conducerii PSD, mai ales in momentele in care la nivelul partidului se vor distribui locuri parlamentare eligibile sau pozitii de influenta.
  Fara indoiala ca lucrurile pot evolua in alte moduri decit cele descrise mai sus. Nu exista, deocamdata, certitudinea ca Ion Iliescu insusi a luat o decizie, dupa cum nu se pot anticipa nici reactiile conducerii PSD. Varianta unei diviziuni a muncii intre PSD si Polul Social pare, de departe, cea mai avantajoasa pe termen scurt. Un proiect de succes al stingii romanesti ar trebui sa porneasca de la includere, nu de la excludere. Daca el s-ar face fara Ion Iliescu, ar fi foarte bine. Daca, pe de alta parte, o astfel de constructie ar lasa la o parte electoratul lui Ion Iliescu, ar fi foarte rau. In fine, daca totul s-ar realiza din cabinet, fara consultarea adevaratilor beneficiari ai unui astfel de mesaj, ar fi de-a dreptul ridicol.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.