anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 11.07.2020

Premianti indepartati la proba democratiei

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Ca intotdeauna, noutatile de la Freedom House isi gasesc loc in aceasta rubrica. Nu doar pentru ca preocuparile teoretice ale semnatarului merg, intr-o anumita masura, catre studiul democratiei si democratizarii, ci si pentru ca, aflindu-ne noi insine in cautarea calitatii si performantei democratice, e bine sa cunoastem si ce se intimpla in lume.

  Voi reveni cu alta ocazie asupra detaliilor studiului anual intitulat "Libertatea in lume", in primul rind pentru ca, momentan, nu sint accesibile scorurile individuale pentru fiecare tara si teritoriu. Rezultatele detaliate ale cercetarii sint asteptate, ca intotdeauna, la sfirsitul primaverii.Ce putem analiza acum este doar harta democratiei in lume pentru 2010 - sinteza ce utilizeaza datele aferente anului precedent, 2009. Reamintesc doar ca in sistemul conceptual al Freedom House, o tara este clasificata drept "libera" atunci cind sistemul ei este democratic. Criteriile de evaluare sint grupate pe doua mari dimensiuni, libertati civile si drepturi politice, si acopera cam tot ceea ce teoria "conventionala" a democratiei considera important. Evident, setul de criterii nu este mai presus de critica, insa este foarte influent, reprezentind la ora actuala instrumentul cel mai folosit de politologii interesati de fenomenul democratic la nivel global.

  Lentilele teoretice prin care privim aceasta harta sint importante, ele stau la baza oricarei analize ulterioare. Astazi, propun sa identificam citiva "campioni" - state care tind sa-si mentina o democratie functionala, desi pozitionarea geografica nu este avantajoasa, in sensul proximitatii fata de Occident. Voi face, asadar, un scurt inventar subiectiv, lasind in afara discutiei regiunile primitoare fata de democratie (Europa, cele doua Americi, Australia si insulele din proximitate).

  In Asia, exceptind democratiile mai vechi (India si Japonia) si un alt performer asteptat, Coreea de Sud, trebuie apreciata performanta celorlalte trei mari produse ale anilor '80-'90: Mongolia, Indonezia si Taiwan. Fiecare din aceste trei tari reprezinta, in felul ei, o poveste de succes a democratiei, pentru ca au existat destule presiuni nefavorabile (problema statalitatii in cazul Taiwanului, respectiv Islamul, in cazul Indoneziei). Merita admirata in mod special Mongolia postcomunista, o tara care si-a consolidat un regim democratic functional, sustinut de o societate civila viguroasa. Cum de societatea mongola s-a dovedit un camin atit de bun pentru institutiile democratice de tip occidental este o foarte interesanta tema de reflectie, mai ales pentru pesimisti sau fatalisti.   

  Si in Africa subsahariana avem prea putin verde - culoarea democratiei, pe harta Freedom House. Vedem, in fapt, trei state insulare (Mauritius, Capul Verde, Sao Tome - Principe) plus doua mici concentrari geografice. Prima, avind ca nucleu Africa de Sud, mai include Botswana (o democratie mai veche) si Namibia (puternic influentata de sfirsitul apartheid-ului si tranzitia sud-africana). Celalalt trio verde este unul vest-african, compus din Benin, Mali si Ghana, ultima fiind considerata a fi cel mai bun exemplu de succes al democratiei pe solul ostil al continentului negru. Cum in Africa exista largi zone galbene (tari "partial libere"), se poate vorbi de sanse de progres, cu conditia ca democratia sa devina o cale catre buna guvernare. Pina atunci, insa, cred ca trebuie "premiata" in mod special vechea si rezistenta democratie din Botswana, un sistem de inspiratie britanica ce s-a dovedit foarte bine adaptat cutumelor locale si, cu limitele sale inerente, a oferit societatii o guvernare decenta chiar si in vremuri dificile, cum au fost anii '70-'80.

  Exceptind Israelul, Orientul Mijlociu si Africa de Nord nu prezinta nici o pata verde, astfel ca putem remarca cele trei "insule" galbene (partial libere) intr-o mare albastra (nelibera): Liban, Maroc si Kuweit. Daca Marocul si Kuweitul constituie exemple de "liberalizare fara democratizare" stimulate de Occident, meritul special al Libanului este acela ca si-a mentinut anumite practici democratice chiar in conditii extrem de dure, mergind pina la razboi civil si interventie straina.

  In incheiere, ar trebui totusi sa tinem cont de faptul ca indicele Freedom House este un produs intelectual occidental. Aceste instrumente nu "calatoresc" intotdeauna foarte bine dintr-o regiune intr-alta, dintr-un spatiu politic intr-altul. Insa clasamentul nu imparte tarile in bune si rele, ci pur si simplu testeaza conformarea la anumite standarde procedurale. Tine, in ultima instanta, de fiecare societate sa creeze fondul unei vieti politice democratice, si tocmai de aceea merita admirate, de la distanta, Mongolia sau Botswana.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Binele propriu şi răul altora

  Nicolae GRECU

  Binele propriu şi răul altora

  La fel ca predecesoarea sa de acum 46 de ani, Politehnica actuală nu vrea degringolada unei glorii de altădată, ci propria-i salvare.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

  Eugen MUNTEANU

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

  Autorul continuă relatarea, începută în episodul trecut, a unui eveniment istoric unic, la care a avut şansa să participe, ca martor: luarea cu asalt, de către manifestanţi, a sediului central al Securităţii din fosta Germanie comunistă (RDG).

  Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

  pr. Constantin STURZU

  Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

  Poate un creştin, în lume fiind, să ajungă la măsura sfinţeniei? Desigur, nimic nu-l împiedică. Mărturie ne sunt sinaxarele şi nu numai. Dar cineva care trăieşte în păcate grele poate săvârşi fapte comparabile cu cele ale unui pustnic care trăieşte în rugăciune şi în asceză aspră? Greu de închipuit aşa ceva. 

  Nostalgii

  Alexandru CĂLINESCU

  Nostalgii

  Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

  pulspulspuls

  Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

  Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

  Pentru că ieri am rămas restanţi în ce priveşte votul din forul de conducere al filialei în privinţa desemnării noului candidat la premărie, în persoana madamei cu Camelii, haideţi să vă amărâm olecuţă sâmbăta de dimineaţă cu chestiuni sălcii ale politichiei. 

  Caricatura zilei

  Probleme între frați

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.