Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Procesul Bologna si satul romanesc (II)

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ce are acest tablou sumbru al satului, pe care l-am descris in numarul trecut, cu procesul de modernizare a universitatii, numit inca si "reforma Bologna"? Teoretic, universitatea europeana, ca si cea romaneasca, a intrat intr-un proces de schimbare accelerata. S-a schimbat filosofia  universitatii (a devenit mai permisiva, mai democratica), s-a schimbat forma (doua cicluri cu finalitati deosebite, primul ciclu asigurind un fel de cultura pentru toti), s-a schimbat continutul formarii (primul ciclu introduce intr-un domeniu, al doilea  formeaza specialistii). Intr-un cuvint, a devenit mai deschisa, supla, mai apropiata de noua realitate sociala, avind criterii de referinta comune in toate tarile europene. S-a globalizat. Toate premisele sint bune. Atunci de ce strigate disperate "Salvati Universitatea", de unde scepticismul?

    Universitatea  democratica si accesibila de astazi isi are originile in miscarile din 1968 din Franta, in valul contestatar al tineretului occidental de acum mai bine de treizeci de ani, care a demolat soclul vechii universitatti, prea rigida si autoritara, prea selectiva si opresiva, pentru gustul lor. Au cistigat si universitatea si-a deschis larg portile; s-a multiplicat numarul de universitati, s-a abolit orice restrictie la intrarea in universitate, indeosebi in stiintele umaniste. Taxele mici, in Franta, campusurile cu camine pentru studenti au transformat universitatile intr-un rai pentru tineri. In spatele acestei fatade se ascundea insa  o realitate deloc roz, care se acumula. Dupa '89, cind am luat contact cu colegii din Vest si m-am plins ca avem studenti putini si un examen de admitere inuman, mi-au spus: Vreti sa ajungeti ca noi? Mai multi colegi mi-au spus ca lor le-au placut studentii nostri cei "selectionati": inteligenti, interesati, motivati. Ce ne lipsea? Voiam studenti mai multi, voiam democratizarea studiilor universitare. 

    Avem acum chiar mai mult decit voiam atunci: numarul universitatilor a crescut intr-un ritm naucitor, admiterea e o chestiune de dosar de acte, diplomele se iau fara probleme (daca mai sint unii profesori rigizi, ei pot fi ocoliti), nici macar prezenta in amfiteatre nu e obligatorie. S-a gasit o solutie si pentru cei care nu au nici macar cunostinte elementare: platesc taxe si, daca tot platesc, trebuie sa primeasca si diploma. N-are importanta faptul ca diploma nu mai are acoperire, ca unii nu au nimic a face cu ea, ca multi nu stiu sa scrie corect, ca nu pot alcatui trei fraze coerente. Universitatea e accesibila, la indemina oricui.

    La indemina oricui? Nu chiar. Democratizarea lasa pe dinafara, din nou, pe unii. Pe cei care nu pot plati meditatii, daca am reintroduce admitere, pe cei care nu ar putea plati taxe. Acum voi face legatura cu satul: cei din sate sint din start handicapati. Nu pot face studii liceale serioase, n-au un echipament de cunostinte satisfacator, nu li s-au cultivat calitatile. Si nici nu au bani sa plateasca taxe, camine, gazde si cite alte  dari. N-au acces la aceasta lume mirifica. Nici macar invatatorii si profesorii nu fac fata. Ma gindesc la parintii mei: eram patru copii in acelasi timp in scoli, nu aveam burse pentru ca eram fii de invatatori, salariile cumulate depaseau plafonul. Daca ar fi fost ca acum, n-am fi putut invata toti.

    Catre cine isi deschide, oare, larg portile aceasta universitate democratica?


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri