Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Profetia lui Nostradamovici

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ce poate fi mai reconfortant, pe timp de criza, decit sa contempli nenorocirile care ii vor lovi, in curind, pe altii? Specialistul rus in politica internationala, economie, razboi informatic si multe altele, pe numele sau Igor Panarin, isi pune in valoare intuitia si ne anunta ca in curind, prin vara lui 2010, Statele Unite se vor dezmembra. Va fi o criza interna generata de dezastrul economic si nu se va putea evita razboiul civil. Si nu mai intru in detalii, pentru ca nu vreau sa rapesc placerea cititorilor care vor sa aprofundeze subiectul. S-a scris si in presa romaneasca, sint accesibile fisiere text si video pe Internet, deci amatorii de distractie au cimp deschis (ii asigur ca merita).

    Parafrazindu-l pe Mauriac, se poate spune ca dl. Panarin iubeste atit de mult SUA, incit ar vrea sa vada mai multe. Profetia a fost emisa acum zece ani, dar a atras ceva atentie mai ales in ultimele luni. Analistul a devenit popular, iar autoritatile de la Kremlin par incintate de mesajul sau, mai ales ca disparitia Statelor Unite ar lasa China si - evident - Rusia in fotoliile de conducere ale sistemului international. Cum autorul este decanul Academiei Diplomatice de la Moscova, putem spera ca studentii sai sint deja familiarizati cu o asemenea gindire si ca astfel vor duce mai departe glorioasele traditii ale diplomatiei ruse si sovietice, de la Nesselrode si printul Gorceakov la Molotov si Gromiko. Sau ca vor avea macar un simt al umorului mai dezvoltat decit predecesorii lor. Si ca Rusia isi va digera propriul declin in mod pasnic, cu demnitate si, daca se poate, fara sa se faca de ris din cauza unor lideri intelectuali precum dl. Panarin.

    Trecind la fapte, ar fi interesant daca autorul si-ar detalia previziunile si daca ar fi mai generos si in privinta orizonturilor de timp. De exemplu, daca e ca Alaska sa se intoarca la patria-muma, Rusia, se va petrece asta in timp util pentru ca d-na Sarah Palin (sau Palina) sa poata candida la presedintie? O competitie cu Putin sau Medvedev ar fi mult mai interesanta decit una cu Barack Obama, iar doamna Palin(a) ar vedea ce inseamna cu adevarat o presa misogina.

    Hawaii ar trebui sa devina un protectorat al Chinei sau al Japoniei - eu as merge pe varianta Japoniei, date fiind frumoasele amintiri din anii celui de-al doilea razboi mondial (Pearl Harbor). Aceasta si pentru ca Beijing-ul ar obtine un premiu mult mai mare: Coasta de Vest a Statelor Unite ar urma sa fie incorporata Chinei sau sa devina protectorat chinez. Astfel, Hollywood-ul si vedetele sale ar fi puse in situatia de a nu prea mai avea impotriva cui sa se revolte: guvernantii chinezi ar fi, probabil, mai agreabili decit neoconservatorii odiosului Bush. Iar productivitatea muncii ar creste in mod cert, pe fondul frumoasei rivalitati intre Hollywood si Bollywood (chiar, India nu capata nimic?).

    Ajungem la zona de sud si sud-vest, despre care dl. Panarin spune ca ii va reveni Mexicului. E adevarat ca mexicanii ar putea revendica si California, insa asta ar insemna razboi cu China. Poate ca o vor obtine mai tirziu, dupa urmatoarea criza financiara, cind se va destrama si China (si Mexicul va deveni singurul rival serios al Rusiei la suprematia mondiala)! Oricum, istoria va fi rescrisa, mexicanii vor fi staruri in noile western-uri, iar elevii texani vor depune coroane de flori la statuile mult-hulitului (astazi) general Santa Ana. Singura mea problema este legata de Florida. De ce nu va fi repartizata Cubei? N-ar fi o buna compensatie pentru anii de ostilitate si embrago sa se ofere patriei socialiste central-americane posibilitatea de a-si lansa propriile navete spatiale de la Centrul "Castro" din Cabo Cañaveral?

    Mergind catre nord, e cit se poate de normal ca regiunea respectiva (cincisprezece state) sa revina Canadei, al carei sef de stat nominal - monarhul britanic - si-ar recapata suveranitatea asupra unui teritoriu mult mai mare decit cel pierdut in secolul al XVIII-lea. Asta daca nu cumva francofonii din Quebec se vor opune incorporarii, de teama ca li se va diminua influenta in statul canadian.

    "Cele treisprezece colonii" nu se mai pot intoarce la matca, pentru ca sint cuprinse in particica de America ce va ramine oarecum independenta - "oarecum", in sensul ca va fi silita sa intre in Uniunea Europeana. Sa admitem ca aceasta "America Atlantica", etatista si sociala, ar putea insela vigilenta comisarului pentru Extindere. Sa presupunem ca ii acceptam din punct de vedere al drepturilor omului si ca ii silim sa adopte acquis-ul comunitar. Dar chiar isi inchipuie analistul rus ca o America, fie ea si intrata la apa si cu Obama in frunte, ar fi acceptata in UE, daca s-ar organiza un referendum pe aceasta tema in Franta? Vedeti, chiar si un profet de talia lui Igor Nostradamovici Panarin mai are mici scapari.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri