Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Proiect fantastic

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    De curind, prin organizarea superbului bal de la Palat, accesibil somitatilor politice, economice si culturale ale orasului, s-a produs o strinsura de cca 80.000 de euro. Acesti bani urmeaza a fi folositi pentru consolidarea lacasului in care a avut loc balul. Este o suma impresionanta pentru ieseanul de rind. Este o picatura fara speranta in oceanul nevoilor financiare pentru salvarea Palatului. O evaluare aproximativa a acestor nevoi, daca vrem sa facem o treaba buna, indica suma de 40 milioane euro. Indiferent cite baluri se vor mai face, ele aduna, dupa cit se vede, cam 0,2 % din banii necesari, indiferent cit de mult vor creste bugetele publice, ele vor fi intotdeauna insuficiente si restaurarea Palatului Culturii pe aceasta cale ramine utopica. Prin urmare, daca numai atit putem face pentru aceasta cladire iubita de ieseni, inseamna ca am condamnat-o deja la disparitie prin degradare fizica.
    Istoria ne demonstreaza ca situatiile de criza pot fi izbavite numai cu ajutorul ideilor neasemuit de indraznete. Tot ea ne invata ca nu lipsa banilor reprezinta esenta problemei, ci lipsa ideilor.
    Scopul initial al Palatului a fost administrativ. El a fost unul dintre darurile administratiei centrale pentru pierderile suferite de ieseni prin stabilirea capitalei la Bucuresti. A fost un gest aproape disperat, ce demonstreaza marimea  nemultumirilor locale, intrucit, ce nevoie mai avea Iasul de un Palat Administrativ atit de impunator, de vreme ce functia administrativa a Iasului s-a diminuat la nivelul unei capitale de judet? Este motivul care a sustinut ideea de a fi transformat in muzeu. O forma de institutie  subnutrita, amortita, parasita de administratorii culturii noastre, parasita de potentialii vizitatori, ale caror nevoi culturale trec din ce in ce mai greu peste nivelul estetic al ambalajelor Coca-Cola si invazia de telenovele difuzate pe toate canalele de televiziune.
    Ideea acestui proiect fantastic este cit se poate de simpla. Orice om de afaceri rezonabil din Iasi poate demonstra ca cele 2,5 hectare de suprafata construita desfasurata ale Palatului sint, in conditiile unei utilizari eficiente, o mina de aur inepuizabila. Si ca restaurarea, consolidarea si refunctionalizarea acestei cladiri simbol merita cei 40 milioane  euro. In esenta, Palatul trebuie sa-si pastreze functia de camin al artelor. Ea trebuie insa completata cu ateliere de reinviorare a produselor traditionale pentru Moldova istorica, cu un lant de magazine de arta, pentru valorificarea unor copii de calitate, a obiectelor de promovare turistica a Iasilor, a artei originale din atelierele artistilor ieseni etc. Un management serios al acestei functii, mai ales in contextul procesului de integrare europeana, o poate transforma intr-o afacere profitabila.
    Utilizarea eficienta a celor 2,5 hectare de cladire situate in locul cel mai valoros al Iasilor lasa loc si altor functii reprezentative, cu importanta nationala si internationala. In acest sens, Palatul poate  adaposti institutii sau sedii descentralizate ale acestora, ce pot intari  rolul strategic al Iasilor, ca metropola europeana, de promovare a  relatiilor culturale, economice, sociale ale comunitatii cu estul Europei. O asemenea viziune presupune o serie de proiecte armonizate sub acoperisul simbolic al Palatului. E inutil sa mai spun ca, gindit in termeni economici, proiectul trebuie si poate sa se  autosustina financiar. Pe temeiul unui proiect bine facut, creditarea pentru finantarea lui rapida si eficienta nu prezinta nici un risc, cu atit mai mult cu cit pot fi  atrase, concomitent, si resurse financiareeuropene, guvernamentale si chiar locale. Mai trebuie indeplinita o singura conditie, care nu este simpla. Ca Palatul sa poata sustine rolul de proiect-star al administratiei locale, el trebuie sa revina in patrimoniul administratiei locale.
    In aceste conditii este, intr-adevar, un proiect fantastic.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri