Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PSD si motiunea intirziata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Pentru prima data in ultimii 17 ani, o motiune de cenzura are, teoretic, sanse reale de a rasturna un guvern. Si tot pentru prima data pare a se deschide calea alegerilor anticipate, eventual prefatate de un scurt interval de tranzitie, astfel incit electoratul sa nu fie chemat la urne in toiul iernii.
    Daca acest ansamblu de scenarii s-ar concretiza, fie si partial, am asista la (cel putin) o premiera semnificativa in evolutia democratiei romanesti. Este adevarat ca am mai avut parte de una, in primavara - suspendarea si tentativa de demitere a sefului statului. Luate impreuna, ele ne furnizeaza dovada ca lupta pentru putere a reintrat pe fagasul obisnuit, dupa abstinenta fortata din anii premergatori integrarii in Uniunea Europeana. Ceea ce, in definitiv, e bine pentru democratie - desi unii sau altii dintre participanti au fost sau ar putea fi grav raniti.

    Din pacate, exista trei elemente care ar putea perturba procesul de reechilibrare, in cazul unei crize politice de genul celei pe care o traverseaza astazi Romania. Primul se refera la mecanismele perverse ale Constitutiei, cel de-al doilea la "reputatia" actorilor implicati, iar ultimul la omogenitatea partidelor politice, intelese ca actori colectivi. Impreuna, ei creeaza un mediu prea putin favorabil unui armistitiu intre competitori.

    In ceea ce priveste efectele perverse ale legii fundamentale, exemplul cel mai sugestiv vizeaza competentele sefului statului. El are prea putina putere, acolo unde ar trebui sa aiba mai multa: odata aparuta o criza guvernamentala irezolvabila, el nu poate convoca grabnic alegeri anticipate, chiar daca majoritatea sau, prin absurd, toate partidele le-ar dori. Pe de alta parte, are prea multa putere tocmai acolo unde ea ar fi trebuit drastic limitata - in cazul desemnarii primului-ministru, proces in decursul caruia presedintele poate ignora geografia politica a Parlamentului. Asadar, la noi motiunea de cenzura nu isi indeplineste decit prima vocatie - cea de demolare a unui guvern instabil sau delegitimat. Cea de-a doua, aceea de stabilizare si reglare - concretizata fie prin alegeri anticipate, fie prin investirea unui nou guvern cu sprijin parlamentar real - nu se poate realiza decit prin cooperarea bine intentionata a unui numar mare de actori, dintre care nu trebuie in nici un caz sa lipseasca presedintele.

    Si ajungem astfel la reputatie. Pornind de la comportamentele trecute, se asteapta actorii ca partenerii lor de joc sa actioneze cu buna credinta in procesul de solutionare a crizei? Probabil ca nu. Este insa de asteptat ca partenerii sa actioneze "rational"? Partidele ar trebui sa caute guvernarea, dar sa prefere raminerea in opozitie, in locul unei guvernari ce nu ofera garantia indeplinirii propriului program. De asemenea, ele ar trebui sa opteze pentru alegeri grabnice, in locul unei guvernari lipsite de perspectiva sau al unei opozitii neproductive.  Presedintele ar trebui sa caute aducerea la guvernare a propriului (fost?) partid, dar sa se teama de sanctiunea electoratului in cazul in care refuza sa ia act de existenta unei majoritati adverse. Din pacate, in actualul stadiu de evolutie al democratiei romanesti, nici aceasta garantie nu este (inca) prezenta. Motive sint multe si ele nu pot fi discutate, toate, acum.

    Insa unul dintre ele este esential: el tine de structura interna si in primul rind de gradul de democratie interna din partide. Nu e un secret pentru nimeni ca nici in democratiile performante partidele nu pleaca bucuroase de la guvernare, parlamentarii nu-si abandoneaza usor fotoliile pentru a intra in campanie electorala, iar elitele din capitala nu retransmit intotdeauna fidel vocea teritoriului. Insa la noi asistam la o situatie care aproape ca nu mai trebuie comentata. Aceasta face ca liderii sa nu fie intotdeauna siguri de votul propriilor parlamentari, iar alinierile abstracte intre sigle sa fie adesea batute de coalitiile spontane de interese.

    In aceste conditii, PSD incearca sa forteze mina liberalilor amenintind cu o motiune normala, legitima din punct de vedere democratic si, probabil, conforma cu valorile si programul initiatorului. Dar este efectul de descurajare suficient pentru a-i aduce pe recalcitranti la masa negocierilor? Mecanismele constitutionale fac ca, in situatia crizei guvernamentale, initiativa sa fie preluata de seful statului. Va fi invitat PSD la o guvernare acceptabila politic sau macar la o opozitie mai profitabila? Va putea PSD sa exercite un control real asupra momentului declansarii alegerilor anticipate, daca totusi le va dori? Data fiind reputatia presedintelui Basescu si a PD, in particular in relatia cu PSD, se poate conta pe cooperarea lor consecventa (fie ea si auto-interesata) in asa fel incit social-democratii sa obtina beneficiile estimate? In fine, cunoscute fiind problemele din PSD, nu este cumva riscanta, din punct de vedere al liderilor, suprapunerea frontului extern cu cel intern?

    Poate ca o parte din aceste intrebari isi vor gasi, curind, raspunsuri satisfacatoare. In orice caz, pentru PSD, un eventual binom executiv Traian Basescu - PD este astazi o varianta mai proasta decit ar fi fost, in primavara acestui an, combinatia intre un Traian Basescu (nesuspendat) si un PD chemat sa-si asume intreaga responsabilitate a guvernarii, dupa decesul Aliantei. Motiunea vine cu un semestru prea tirziu.         


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri