anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Puterea de convingere a Uniunii Europene

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Consiliul European de la Bruxelles se apropia de final, in momentul definitivarii acestui text, astfel ca autorului nu ii sint accesibile concluziile summit-ului. In alte rubrici ale presei scrise ori in programele audiovizuale sint prezentate, in mod cert, eventualele progrese inregistrate in privinta noii etape a "agendei Lisabona" sau in incercarea de a realiza o mai buna adaptare la fluctuatiile pietelor financiare internationale (si de a contribui, in masura posibilitatilor, la regularizarea acestora). De asemenea, vor aparea detalii despre celelalte doua teme mari aflate pe agenda de lucru a sefilor de state si guverne din Uniunea Europeana: lupta contra incalzirii globale si formatul imbunatatit al cooperarii euro-mediteraneene. Ultimele doua subiecte sint, in mod evident, importante, pentru ca ele ilustreaza foarte bine tendinta UE de a exercita, pe plan international, ceea ce Joseph Nye numeste "putere soft".

  Asa cum stiu foarte bine cei interesati de studiul cooperarii internationale si, in general, de relatiile internationale, Joseph Nye este un nume foarte important in cadrul disciplinei. Asociat curentului liberal-institutionalist, el pledeaza pentru implicarea normativa a cercetatorilor si este optimist in privinta sanselor ca acestia sa contribuie la imbunatatirea climatului international. Dupa sfirsitul razboiului rece, el s-a numarat printre cei ce au sugerat ca a venit momentul pentru o schimbare in intelegerea puterii in sistemul international: dimensiunii hard, intemeiata pe constringere si concretizata adesea prin utilizarea fortei militare, trebuie sa i se adauge o dimensiune soft, care sugereaza convingerea interlocutorului, utilizarea propriului prestigiu, a propriului exemplu pentru a-i determina si pe altii sa actioneze pasnic, sa adere la norme si sa favorizeze cooperarea.

  In ultimii ani, arata Nye, SUA a ratat sansa de a-si pune in valoare componenta soft, iar efectele au fost in mod cert negative asupra capacitatii Americii de a conduce sistemul international. Alti actori - e drept, lipsiti de impresionantul arsenal hard al SUA - s-au dovedit mult mai interesati de a-si utiliza resursele materiale si ideatice pentru a influenta de o maniera soft raporturile internationale. Evident, Uniunea Europeana se distinge in acest peisaj prin coerenta dovedita in valorificarea acestei componente. Si nu este vorba aici doar de frecventa cu care conceptul de putere soft apare in discursurile lui Barroso, Solana sau ale altor lideri europeni. Ansamblul eforturilor UE de a se afirma ca actor global - derulate in cadrul tuturor celor trei piloni din structura Uniunii - reflecta un interes pentru promovarea cooperarii, pentru asistenta civila pe toate meridianele, pentru favorizarea schimbarii pasnice in directia democratiei, prosperitatii, calitatii vietii pe plan international.

  Pozitia de lider mondial in lupta contra incalzirii globale este, indiscutabil, o sursa de prestigiu pentru UE, chiar daca in momentul de fata nu exista nici o garantie ca exemplul european va incuraja SUA, China sau marile state in curs de dezvoltare. Obtinerea unui nou acord, in prelungirea Protocolului de la Kyoto, va presupune negocieri dificile, in cursul carora puterea soft nu va fi suficienta. Europenii stiu, insa - nu doar din teoriile lui Nye, ci si din experienta - ca o astfel de resursa implica rabdare, perseverenta si disponibilitate de a infrunta riscuri de politica interna. Din fericire, in ciuda marilor probleme care configureaza dosarul energetic la nivel european, resimtite acut si in Romania, exista un consens clar la nivelul opiniei publice europene in ceea ce priveste micile sacrificii de competitivitate pe termen scurt.

  La fel, este de remarcat consensul - punctat, e drept, si de orgolii sau dezinteres - privind accentuarea procesului Barcelona si crearea Uniunii pentru Mediterana. Eforturile din anii precedenti nu au avut efectele pozitive scontate, iar continuarea abordarii de tip "front larg" este laudabila politic, dar nu ofera garantii suficiente de succes pe termen scurt. Pe de alta parte, miza este prea mare pentru a risca intoarcerea la mecanisme de cooperare bilaterala, iar singura solutie pare a fi intensificarea eforturilor. Presedintelui francez Nicolas Sarkozy i se poate reprosa nerabdarea cu care a promovat acest dosar, dar era greu de imaginat vreo alta solutie, mai putin costisitoare. Daca noua Uniune pentru Mediterana va putea genera o cooperare cit de cit semnificativa intre Europa si un grup atit de conflictual precum cel al tarilor sud- si est-mediteraneene, se va putea vorbi despre un succes de etapa al abordarii soft power recomandate de europeni si de o presiune indirecta asupra viitoarei administratii americane, oricare va fi ea. Contribuabilul european nu va ignora, nici in acest caz, ca aceste prioritati politice ale forului de la Bruxelles sint costisitoare, dar ar putea concluziona - ca de atitea ori in trecut - ca pretul merita platit.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.