Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Razboiul lui LIS cu Uniunea Scriitorilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Am scris recent, in aceasta pagina, despre Liviu Ioan Stoiciu si Cartea zadarniciei sale, asa incit cititorul dinafara mediului literar si-a putut face o idee despre acest scriitor nonconformist, atit ca maniera literara, cit, mai ales, ca atitudine civica. Pina-n '89, LIS a fost un dizident autentic, suportind rigorile, persecutiile si hartuielile regimului cu, as zice, stoicism, dar fara supusenie. Dupa revolutie (sau ce-o fi fost aia), si-a pastrat libertatea de actiune si de optiune, nesuportind inregimentarile de nici un soi. Ca atitia alti scriitori, a practicat publicistica, la diverse ziare si reviste, fiind mereu in raspar cu puterea, de orice nuanta. Cind nu i-a placut ceva, cind i s-a parut ca e pe cale de a fi manipulat, a abandonat gazeta respectiva si a trecut la alta, pentru ca, recent, sa renunte la gazetaria cotidiana, semnatura sa putind fi gasita doar in citeva reviste, inclusiv electronice.

    Ca orice comentator redutabil si cu personalitate, LIS a atacat virfurile puterii, spre a-i ajuta, cit de cit, pe cei fara putere, mai ales pe cei fara puterea de-a se exprima public. Ca acesta e chiar rostul presei, in democratie. Incidental, i-au intrat in colimator si corifeii de la Uniunea Scriitorilor, inclusiv institutia ca atare. De altfel, US a fost criticata, pe drept sau pe nedrept, de multi alti scriitori, in acesti ultimi 19 ani, - de-ar fi sa-i amintesc pe optzecistii care au fondat ASPRO, Asociatia Scriitorilor Profesionisti (ceilalti fiind amatori...), pe nouzecisti ori pe doimiisti (iertare pentru aceste derivari lexicale barbare...). Sau pe Cezar Ivanescu, al carui conflict cu US s-a perpetuat post-mortem, catafalcul lui nefiind acceptat sa zaboveasca macar citeva ore in "Sala cu oglinzi" a Uniunii, inainte de drumul spre Iasi si spre Eternitate. Simptomatic e faptul ca la inmormintare n-a participat nimeni din conducerea operativa a US... Daca acest conflict s-a stins cu aportul fatalitatii, celelalte au diminuat, pina la disparitie, datorita unor facilitati cu care Uniunea a venit in intimpinarea scriitorilor: acordarea a jumatate de pensie in plus (din bugetul statului, desigur), finantarea revistelor, a festivalurilor si colocviilor organizate de cei mai tineri si nelinistiti purtatori de cuvint, burse si vizite in strainatate. Dintre toti, doar LIS a ramas in transee, desi razboiul s-a terminat de mult. Dar el are razboiul sau si adevarurile sale, ce nu pot fi gituite. Poti fi de acord, au ba, cu el, e dreptul lui sa devoaleze, sa incrimineze, sa polemizeze pe si cu cine crede de cuviinta.

    In cei 19 ani de democratie originala, dimboviteana, au fost, totusi, putine delicte de presa care sa se lase cu infatisari la tribunal. Presedinti, prim-ministri, parlamentari, alti politicieni sau mahari ai economiei subterane au inghitit galusca si si-au vazut de-ale lor. Ei bine, acum, in septembrie 2008, Liviu Ioan Stoiciu a fost chemat la judecata de catre Uniunea Scriitorilor din Romania, pentru calomnierea institutiei si a conducerii ei, in speta, a lui Nicolae Manolescu personal. S-ar parea ca ceea ce a umplut paharul Uniunii a fost un text al lui LIS din revista electronica Tiuk!, unde piritul "inventeaza o serie de situatii neadevarate, de natura sa ne aduca (US - nota mea) grave prejudicii materiale si morale, atit pe plan intern cit si international". Situatia e grava, mai ales in ceea ce priveste "prejudiciile materiale... pe plan international", moralitatea raminind in plan secund. Probabil ca, in urma articolelor lui LIS, Uniunii ii vor fi blocate exportul de scriitori in China si Vietnam si importul de gaze naturale din tara ursilor putinieni... Aici si mai departe, textul acuzarii, scris, probabil, de un avocat, dar purtind semnatura (neolografa) a lui Nicolae Manolescu, abunda in impardonabile greseli de logica si de gramatica, cei ce l-au alcatuit putind fi suspectati ca ei, nu LIS, vor sa compromita Uniunea si, mai ales, pe presedintele acesteia. Sint sigur ca Manolescu n-a citit acest text, ca le-ar fi dat cu el in cap celor care nu i-au facut o minima corectura... Dar nu aceasta este problema de fond, desi forma, fiind vorba de institutia suprema a scriitorimii, conteaza.

    Ceea ce, in esenta, reproseaza LIS, in articolele sale, Uniunii Scriitorilor, sint lucruri care, cred, nu intra sub incidenta legii: autoritarismul si lipsa de transparenta a conducerii operative; favoritismele de care ar profita "oamenii lui Manolescu"; faptul ca acesta a devenit "arogant in functie, nu mai e cel din '90, modest si intelegator cu soarta scriitorului roman"; ca azi "coboara din BMV-ul privat, are venituri ametitoare, e ambasador la UNESCO si se uita de sus la scriitorimea romana, nu mai e compatibil decit cu imbogatitii si descurcaretii postcomunisti"; ca nu-l agreeaza si nu-l reintegreaza in obste pe Goma; ca are o slabiciune pentru Noua literatura, pe care o finanteaza integral; si altele, care tin mai ales de temperament, caracter, conduita. Limbajul lui LIS este ofensiv, uneori ofensator, dar nu-i violent: "eu nu calomniez - se apara el in Intimpinarea inaintata la Judecatorie -, spun doar lucrurilor neconvenabile pe nume, imi spun opinia fara prejudecati, cu onestitate". Chiar in articolul din Tiuk, desi titlul e provocator (Pe mina cui a incaput Uniunea Scriitorilor), autorul concede ca "USR a gasit solutii de supravietuire onorabile", intre care: ajutoare sociale si medicale, o lansare de carte la Sala cu oglinzi, plata a 200 de euro pentru o lectura publica, "daca esti in gratia presedintelui de filiala", insinueaza el. Aici trebuie sa-l contrazic cu exemplul personal: eu nu sint in gratia presedintelui iesean de filiala - nici acesta intr-a mea - si, cu toate astea, am beneficiat de o lectura publica remunerata. Sigur, asta poate fi exceptia care confirma regula; sigur ca despre cele mai multe activitati "unionale", aducatoare de oarecari beneficii, inclusiv de imagine, afli nu direct de la sursa, ci de la binevoitori, mai ales dupa ce acestea s-au consumat. LIS - care este membru in Consiliul de conducere al Uniunii - "a auzit" ca US se privatizeaza. Alt binevoitor i-a spus ca US, in afara faptului ca se privatizeaza, se si "regionalizeaza", dupa model occidental, unde "nu exista decit uniuni regionale, pe landuri, pe provincii, dupa afinitati si interese". N-ar fi rau sa fie bine. In acest fel, US s-ar descentraliza si poate ca enoriasii "de rind" ar primi si ei o cota-parte din aceasta avere, nu chiar iluzorie. Ceea ce-l intriga pe LIS nu este atit (non)viabilitatea acestor initiative, cit lipsa de transparenta, secretomania fata de acei membri ai Consiliului care nu sint in gratiile presedintelui; mai exact, fata de el. Dar tot LIS da dovada a intelege ca, in perspectiva alegerii, anul viitor, a unui nou patriarh al scriitorimii, conducerea operativa isi pastreaza gloantele pentru campania electorala, neavind interes si rost sa le risipeasca inainte de vreme...

    Unde este vulnerabil LIS? In faptul ca, linga (ne)adevaruri controlabile, acorda prea mare credit zvonurilor si "legendelor". Un exemplu: observind (ca noi toti) ca, de cind cu acordarea de jumatate de pensie in plus, "cererile de intrare in USR s-au inmultit aberant", nu se poate abtine sa nu adauge: "circula legenda ca primirea in Uniune se face pe mii de euro, nu pe o sticla de whisky, ca pina acum". Asa o fi (as zice chiar: asa este), dar lipsesc cazurile concrete, si vor lipsi pururi, caci nimeni nu va recunoaste ca a dat, sau a primit, nu mii de euro, ci fie si o sticla de whisky... Dar intrebarea e: poti sa chemi pe cineva in judecata doar pentru niste acuze care au un mare grad de generalitate, situindu-se in zona ambigua a sifonarii imaginii publice?! De altfel, si USR, in cererea-actiune de dare in judecata, desi batos (si agramat) formulata, are o tresarire de umor (negru), cind propune ca deformatorul de imagine (LIS, desigur) sa plateasca: "daune cominatorii a cite 1000 lei / zi, pina la intreruperea efectiva a calomnierii; daune morale in suma de 1 leu; cheltuieli de judecata". Uniunea stie prea bine ca LIS, ca redactor la revista, Viata Romaneasca, unde are un salariu de vreo 300 lei (!), nu va putea in veci de veci sa achite o asemenea suma, chiar si daunele morale de 1 leu fiind in pericol de a nu fi onorate... Este greu de presupus ca LIS, de va pierde procesul, o sa inceteze nu "calomnierea", ci "critica incomoda, neconvenabila" Uniunii, lui Manolescu, "oamenilor lui Manolescu". Asa incit, neputind plati o mie de lei pe zi, va intra la zdup sau - caz fericit! - va fi obligat sa munceasca in folosul comunitatii. A Uniunii Scriitorilor, adica.

    In fata acestei perspective sumbre, LIS coboara garda, propunind citeva formule de reconciliere. Mai intii, se mira (inocent!) ca Nicolae Manolescu nu s-a folosit, ca-n orice polemica, de dreptul la replica. Polemistul l-ar fi vrut pe inamic la cimp deschis, sa-l hartuiasca de sa-l pomenesca... Dar Manolescu n-a muscat nada, tacind adinc, sau vorbind, sadovenian, doar prin oamenii mariei sale. Actul polemic nefiind consumat, LIS isi dorea, spre a nu se ajunge la tribunal, macar o comisie de mediere sau - de ce nu? - o discutie amiabila intre partile aflate in conflict. Iluzii!

    Daca Uniunii nu-i vine mintea scriitorului cea de pe urma, procesul va avea loc, la Bucuresti, pe 29 septembrie. As vrea sa am un covoras fermecat, spre a asista la aceasta panarama...


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri