Relatiile internationale si parteneriatul istorie - teorie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

Relatiile internationale si parteneriatul istorie - teorie

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Ultimele doua decenii au insemnat, in Romania, un nou inceput pentru domeniul Relatiilor Internationale si pentru comunitatea profesionala din care face parte si autorul acestor rinduri. In plan editorial, au aparut si in mod cert vor mai aparea numeroase traduceri: lucrari clasice, texte cu caracter de manual, titluri mai noi care ajung foarte rapid sa fie considerate repere teoretice. Este de presupus ca vor aparea si din ce in ce mai multe contributii romanesti, o conditie necesara pentru atingerea unui prag al maturitatii. O veste buna pentru toti cei interesati de Relatiile Internationale (intelese aici in mod oarecum ingust, ca subdomeniu al stiintei politice) este faptul ca apar semne convingatoare de deschidere catre dialog din partea exponentilor altor discipline. Un exemplu recent si notabil il reprezinta volumul istoricului Gheorghe Cliveti, Prolegomene la studiul relatiilor internationale: epoca moderna.

  Nu voi insista, in acest colt de pagina, asupra autorului, o personalitate bine cunoscuta a vietii academice iesene. De asemenea, aceste rinduri nu trebuie vazute neaparat ca o recenzie sau ca un semnal editorial, ci ca o simpla sugestie de lectura (si) pentru cei interesati de politica  internationala a zilei. Unii dintre noi am putea fi tentati sa neglijam importanta hotaritoare a demersului istoriografic, ca intr-un cerc vicios, tocmai din cauza ca nu sintem suficient de familiarizati cu istoria relatiilor internationale.

  Avem acum ocazia nu doar sa remediem macar o parte din acest deficit, ci si sa formulam intrebari interesante si legitime in interiorul propriei discipline - inclusiv intrebari la care istoricul se abtine, de regula, sa raspunda. Din considerente de spatiu, voi mentiona doar doua, care au legatura cu "pasii" (sub)disciplinari evidentiati de profesorul Cliveti: de la "istoria tratatelor" la "istoria diplomatica" si apoi la "istoria relatiilor internationale".

  Aceste evolutii intelectuale au fost dictate de schimbarile survenite la nivelul procesului politic international, care au facut ca termeni precum "tratat" sau "diplomatie", desi ramin importanti, sa nu mai poata defini cu adevarat subdisciplina. Dar, tinind cont de ritmul in care evolueaza lucrurile in ziua de astazi, cit timp va mai ramine relevanta sintagma "relatii internationale"?  Eu nu ma numar printre cei care, pe fondul globalizarii, fluiera finalul jocului in care relevante au fost statele si natiunile, insa trebuie sa acceptam ca avem state care esueaza sau natiuni care nu s-au consolidat niciodata. Astfel de procese sint studiate de teoreticienii relatiilor internationale, care se mai ocupa, astazi, spre exemplu, si de criticile unui ONG international la adresa unei corporatii multinationale care polueaza oceanul sau de lupta impotriva retelelor internationale de criminalitate organizata. Poate nu foarte curind, dar se va produce trecerea de la "relatii internationale" la altceva (nu stim ce), iar istoricii ar putea ajunge sa o consfinteasca, asa cum o sugereaza chiar autorul. 

  A doua tema de reflectie ridicata de lucrarea profesorului Cliveti tine de dezbaterile interne din cadrul teoriei relatiilor internationale. De mai bine de un deceniu, chiar si in contextul aplicarii unor modele bazate pe teoria jocurilor, dar mai ales pe fondul reculului acestora,  politologii se preocupa mai mult de validarea sau falsificarea teoriilor prin utilizarea argumentelor istorice. Problema este ca ei, desi utilizeaza in acest sens surse istoriografice relevante, adesea reordoneaza intelectual realitatea intr-un mod diferit de cel recomandat de istorici. Un motiv, dar nu singurul, il constituie nevoia lor de a capta, spre exemplu, elementele comune pentru doua situatii diferite in timp si spatiu, pentru a defini testul de plauzibilitate al propriei teorii. Insa de multe ori, asa cum arata si profesorul Cliveti, istoricii au ce sa le reproseze. Ideal ar fi ca dialogul intre cele doua tabere sa devina mai structurat, chiar daca nu se pune problema consensului metodologic. Pentru istoricul relatiilor internationale, ar fi o buna ocazie de a-si extinde sfera de interes catre domeniul "intern", in primul rind catre mecanismele de decizie sau de elaborare a politicii externe a unui stat (ceea ce inseamna nu doar lideri si diplomati, ci si partide, grupuri de interese, birocratii etc.). Ceea ce, in fond, nu ar fi deloc o noutate, pentru ca exact o astfel de atitudine a stimulat cei doi "pasi" care au definit, in viziunea autorului, dezvoltarea domeniului istoriei relatiilor internationale.     


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Grand Slam, povestea unei himere

  Nicolae GRECU

  Grand Slam, povestea unei himere

  Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Etimologicale pescăreşti (IV)

  Eugen MUNTEANU

  Etimologicale pescăreşti (IV)

  Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

  Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

  pr. Constantin STURZU

  Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

  La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

  Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

  Aurelian-Petruș PLOPEANU

  Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

  Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

  pulspulspuls

  O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

  O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

  Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

  Caricatura zilei

  PNDL3

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.