Romania si coruptia perceputa: o clasare mediocra
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Romania si coruptia perceputa: o clasare mediocra

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Ieri, 9 decembrie, a fost nu doar ziua alegerilor legislative, ci si Ziua Internationala Anti-Coruptie. Desigur, poate fi evidentiat efortul unor organizatii neguvernamentale si al unor lideri de opinie din tara noastra, astfel ca momentul anti-coruptie nu a trecut neobservat. Se stie ca, in ultima vreme, aceasta chestiune a fost intens politizata in Romania. Cu atat mai interesanta este, in aceste conditii, pozitionarea noastra in clasamentul mondial elaborat pornind de la perceptiile asupra coruptiei, realizat de Transparency International.

  Evident ca Indicele de Perceptie a Coruptiei (CPI) nu are ambitia de a fi o reflectare fidela si exhaustiva a fenomenului. Realizat pe baza opiniilor expertilor si a unor reprezentanti ai mediului de afaceri, CPI se refera strict la sectorul public al unei tari (in primul rand la politica, administratie si interfata lor cu mediul economic). Nu are ambitia de a reflecta fenomene din societate pe care obisnuim sa le includem in categoria coruptiei, dar care nu au legatura cu functionarea aparatului de stat.

  Ca intotdeauna, tindem sa privim pozitia Romaniei dintr-o perspectiva comparativa.  Locul 66 din 174 de tari (1 fiind nivelul cel mai redus al coruptiei percepute), pe care il impartim cu Arabia Saudita si Kuweitul, nu spune, in sine, prea multe. Inaintea noastra se situeaza natiuni ale caror procese politice sunt departe de a constitui modele pentru tara noastra (Rwanda, Cuba, Iordania, Lesotho), insa vorbim aici de un clasament ce nu are in vedere calitatea sau eficienta guvernarii, ci doar perceptiile referitoare la actiunea politicienilor si administratorilor.

  Suntem, asa cum era de asteptat, in ultimul esalon al statelor din Uniunea Europeana, devansand doar Italia, Bulgaria si Grecia. Italia si Grecia sunt sisteme economice si politice occidentale „mature", numai ca maturitatea aceasta a fost atinsa fara a se reusi tratarea unor boli mai vechi, tinand de varsta mai frageda a capitalismului. Altfel, tarile pe care ne-am obisnui sa le numim „occidentale" sunt mult in fata noastra, atat ca punctaj, cat si ca pozitie in clasament. Portugalia, ultima din lista tarilor occidentale (exceptand Italia si Grecia) se situeaza pe locul 33.

  Estonia este tara postcomunista cel mai bine clasata (32), devansand Portugalia. In intervalul 32-66 intalnim un grup consistent de tari postcomuniste cu performante mai bune decat ale Romaniei: Slovenia (37), Polonia, Ungaria, Lituania, Georgia, Cehia, Letonia, Croatia, Slovacia (62). Georgia este un outlier merituos, singura republica post-sovietica non-baltica ce reuseste o clasare foarte buna, gratie mai ales politicilor inteligente promovate de fostul guvern, patronat de presedintele Saakasvili.

  Era de asteptat ca in esalonul imediat inferior sa gasim state est-europene (altele decat Croatia, al carei loc relativ bun nu este o surpriza) ce incearca sa-si faca drum catre UE. Intr-adevar, FRI Macedonia si Bosnia-Hertegovina se afla acolo, ambele depasind Bulgaria, iar Muntenegru se afla la egalitate cu vecinii nostri din Sud. Serbia vine destul de aproape, iar Albania si Kosovo sunt mult in urma. 

  Probabil ca distinctia regionala membri UE - tari aspirante la UE este importanta, in sensul in care coada clasamentului UE (Romania si Bulgaria) este la acelasi nivel cu fruntasii non-UE din Balcanii de Vest. Dar putem recurge si la alte „imagini" comparative, pornind de la traiectoriile istorice mai recente, mai vechi (anii comunismului) sau - de ce nu? - si mai vechi. Cei interesati de studiul diacronic ar putea folosi si datele din anii precedenti, o actiune ce depaseste cu mult spatiul si ambitia acestui text. Pot fi utilizate o multitudine ce „lentile" analitice, cu conditia sa nu se incerce extragerea din CPI 2012 a unor concluzii prea ambitioase.

  In ceea ce priveste spatiul post-sovietic, in randul caruia am marcat deja pozitia foarte buna a Georgiei (locul 51), putem observa ca Republica Moldova (94) se pozitioneaza foarte slab la nivel mondial, dar alaturi de Armenia (105) sta mult mai bine decat celelalte republici, situate in „inima" zonei foarte corupte a clasamentului. Rusia, Belarus si Ucraina se afla, practic, in aceeasi categorie - in linii mari - cu republicile central-asiatice si impart acea portiune a clasamentului cu numeroase state din Lumea a Treia, cu precadere tari guvernate dictatorial.

  Cat despre fruntasi, nu exista mari surprize pentru nimeni. Exceptand Singapore si Hong Kong - entitati ce reusesc sa imbine guvernari performante cu sisteme politice care nu intrunesc standardele obisnuite ale democratiei liberale - primele locuri sunt ocupate de tari democratice cu economii de piata mature. Cititorii care au avut sau vor avea curiozitatea sa analizeze atent CPI ar putea specula pe marginea prezentei compacte a tarilor nordice/ scandinave sau a celor cu traditie britanica. De asemenea, ar putea sa aplaude buna clasare reusita de doua democratii sud-americane (Chile si Uruguay), care reusesc sa vina imediat inaintea Frantei. Cu siguranta ca si in privinta statelor-campioane se pot utiliza aceleasi cai teoretice de legare a rezultatelor CPI (si a altor indicatori relevanti, de la PIB/ locuitor la indicii de calitate a democratiei) de procesele istorice si politice majore ce le-au marcat traiectoria.

  In esenta, CPI si alte clasamente de acest gen ne ofera doar informatii, lasandu-ne sa cautam singuri explicatiile si, eventual, strategiile de combatere. In cazul Romaniei, conteaza parerea expertilor din diverse ramuri, dar atacarea coruptiei nu este o intreprindere elitista, ci una cat se poate de populara. Fara un sprijin public consistent, institutiile sofisticate dezvoltate in ultimul deceniu nu au nicio sansa.  


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

  Dan CONSTANTIN

  Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

  Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Irimia. Florin Irimia

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Irimia. Florin Irimia

  „Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

  Câteva date statistice recente (I)

  George ŢURCĂNAŞU

  Câteva date statistice recente (I)

  În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

  Minciuna de aur

  Bogdan ILIESCU

  Minciuna de aur

  „A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

  pulspulspuls

  E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

  E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

  Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

  Caricatura zilei

  DNA

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.