anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Rusia si fantoma noului razboi rece

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Au devenit tot mai frecvente referirile la un nou "razboi rece" ruso-american, incipient sau, dupa caz, aflat in plina desfasurare. In mass media internationale (dar si romanesti), precum si in buletinele si revistele unor institute specializate se recurge la aceasta metafora puternica si sonora pentru a semnala recenta deteriorare a relatiilor intre Washington si Moscova. Spre meritul lor, foarte multe din aceste analize ne indica fara echivoc faptul ca e vorba doar de o metafora, evitind sa impinga analogia dincolo de limitele ei firesti.
  Rusia s-a autosuspendat din tratatul asupra fortelor conventionale in Europa, denuntind in prealabil lipsa de fair play a Occidentului. Din "razboiul" petrolului si gazelor naturale nu se poate observa decit virful aisbergului. Rusia isi intareste cooperarea cu China, atit la nivel bilateral, cit si in cadrul asa-numitului "grup Shanghai". Flota rusa va reveni in Mediterana, baza sa urmind sa se afle in Siria - ceea ce inseamna ca Moscova nu va mai putea fi exclusa din ecuatia generala a Orientului Mijlociu. Recent, Rusia a anuntat ca va proceda la desfasurarea unei noi generatii de rachete balistice intercontinentale (purtatoare de focoase nucleare). De asemenea, ea va urmari sa reduca decalajul fata de Statele Unite in privinta rachetelor cu lansare de pe submarin - mai greu de localizat si distrus decit cele cu baza la sol si, evident, capabile sa se apropie de eventualele tinte. Tot in acest context, trebuie adaugata si declaratia presedintelui Putin referitoare la capacitatea Rusiei de a construi rachete care sa "strapunga" orice fel de scut american. Sau aceea - de mare incarcatura simbolica - potrivit careia, dupa saptesprezece ani, rachetele ruse vor fi din nou indreptate catre tinte europene, ca raspuns la desfasurarile militare americane. In fine, cu aceeasi ocazie, presedintele Putin se refera explicit la un nou razboi rece. 
  Toate aceste elemente nu pot fi luate separat, ci trebuie considerate in ansamblu. Ele sugereaza revenirea in forta a Rusiei in marea competitie strategica, dupa o lunga perioada de joc mai degraba pasiv. Inserate in contextul politic actual, marcat de presiunea politica a Moscovei asupra "vecinatatii apropiate" postsovietice si de eforturile diplomatice de a (re)cistiga capete de pod pe alte continente, astfel de evolutii justifica teza reluarii, la o intensitate sporita, a competitiei de putere ruso-americane. Se profileaza, insa, un nou "razboi rece", adica o confruntare care sa semene cu cea din perioada 1945-1990?
  Chiar daca luam ca termen de comparatie perioadele de "destindere" din acele decenii, raspunsul ar trebui sa fie unul negativ. Lumea era un loc mult mai periculos in epoca stringerilor de mina Kennedy-Hrusciov, Nixon-Brejnev sau chiar Reagan-Gorbaciov. Razboaie ascunse ale energiei existau si pe atunci, poate mult mai dure. Colaborarea ruso-chineza nu s-a concretizat printr-o mare alianta strategica, si e greu de crezut ca Beijingul are, deocamdata, un interes major intr-un astfel de proiect, chiar daca politica americana in Extremul Orient ii produce destula enervare. Echilibrul relativ din punct de vedere nuclear a fost, timp de decenii, un factor de stabilitate, iar refacerea capacitatii ruse de inarmare ar putea fi chiar o veste buna, daca aceasta va atenua temerile existentiale ale Moscovei.
  Proiectul american de creare a unui scut antiracheta - combinat cu initiativa NATO de a crea unul similar, care sa acopere si statele ramase fara protectie (inclusiv Romania) - va afecta indiscutabil statu quo-ul european. Chiar daca scutul vizeaza rachetele iraniene (de fapt, orice racheta lansata dinspre sud si sud-est), reactia rusa nu poate tine cont de declaratiile de bune intentii ale Occidentului. Prin insasi prezenta sa (viitoare), scutul va afecta echilibrul strategic la nivel regional.
  Este de asteptat ca, pe masura ce redevine capabila sa acorde ajutor economic extern, Rusia sa incerce o refacere macar partiala a influentei sale politice in lumea in curs de dezvoltare. Va avea un rival serios in vecina sa de la sud, China, care foloseste de mai bine de un deceniu fonduri consistente pentru a-si extinde influenta (si pietele) in Africa neagra, spre exemplu. Dar aceste avansuri, chiar reusite, nu vor putea egala situatia dinainte de 1990, cind Moscova putea impune fidelitate politico-militara statelor asistate. Hugo Chavez este un dictator amuzant si plin de bunavointa, Venezuela este bogata in resurse - dar este prea putin si prea tirziu. Influenta poate fi cistigata, dar controlul - in sensul anilor 1970 sau 1980 - este greu de instituit.
  Ajungem astfel la un alt factor important care face ca situatia de astazi sa difere de cea din epoca razboiului rece: Moscova nu are un mesaj ideologic universal, un proiect de ordine mondiala, pe care sa le contrapuna celor americane (occidentale). Poate si de aceea este atit de suparator limbajul dur, al puterii, pe care il foloseste Vladimir Putin. Va trebui sa ne obisnuim cu acest vocabular, dupa cum va trebui sa ne obisnuim cu o Rusie in crestere. Poate ca tocmai aceasta este noutatea. Timp de mai bine de trei decenii, ne-am obisnuit sa contemplam o Uniune Sovietica si apoi o Rusie in declin - cu toate pericolele ce decurgeau de aici. Acum ne confruntam nu cu perspectiva unui "razboi rece", ci cu aceea - inedita si nelinistitoare in felul ei - a unei puteri in ascensiune. Razboiul rece este doar posibil, nu foarte probabil si deloc necesar.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  O epavă la primărie

  Cătălin ONOFREI

  O epavă la primărie

  Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Un lider, un afacerist, un oportunist

  Briscan ZARA

  Un lider, un afacerist, un oportunist

  Aceasta este mai degrabă o parabolă, dar cu întâmplări şi personaje rupte din realitatea prin care am trecut eu în această vară.

  Cum (nu) se consolidează o democraţie

  Ciprian IFTIMOAEI

  Cum (nu) se consolidează o democraţie

  Democraţia se află într-un regres din ce în ce mai pronunţat în multe ţări ale lumii, chiar şi în cele considerate odinioară democraţii avansate: SUA, Marea Britanie, unele ţări membre UE. Doar 5,7% din populaţia lumii trăieşte astăzi în ţări cu democraţii consolidate. 

  A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

  Mihai DORIN

  A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

  Sau cum Turcia sfidează lumea creştină!

  pulspulspuls

  Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

  Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

  Ia-auzi una tare pe azi, stimabile cetitoriu, onorat auditoriu sau preţuit telespectatoriu, una venită aseară cu ultimul tramvai la redacţie! 

  Caricatura zilei

  LetsKanya

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.