Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Salah Mahdi: un poet irakian din Romania

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    La sapte luni l-a lepadat mama pe poetul Salah Mahdi linga inaltele ziduri ale Babilonului. Timp de sapte ani a stat poetul Salah Mahdi linga vechile ziduri ale Babilonului, avind in dreapta sa riul Tigru, ce-si rostogolea la vale apele pline de vilvatai, si in stinga sa riul Eufrat, plin de flacari si el, iar la sfirsitul celui de-al saptelea an, in a saptea zi a ultimei saptamini, a venit in fata lui Marea Vrajitoare a Noptii cu luna cocotata pe umerii sai si a spus: „Baiatul acesta firav care a supt laptele din zidul de piatra al Babilonului, dezmierdind cu miinile sale subtiri leoaica ranita de sagetile de foc ale lui Ghilgames, baiatul acesta firav care a stat sub zidul de piatra al Babilonului si a supt odata cu laptele din piatra codul lui Hamurabi si legile Coranului va fi negutator de cuvinte si va rataci pe Corabia beata a vietii sale prin multe tari si continente. Bogat nu va ajunge, caci va risipi cuvintele sale pe  nimicuri".

    Au trecut alti sapte ani si copilul se plimba pasnic pe malurile fluviului Eufrat jucindu-se cu pietricele albastre pe care le arunca in valuri si au mai trecut alti sapte si atunci Salah Mahdi a pus mina pe un betisor de bambus sI, ghemuindu-se linga apele riului Tigru ce se rostogoleau furioase spre golful Persie, a scrijelit pe o tablita de lut primele versuri: „A zis Dumnezeu catre poet: / iti dau tot ce doresti / iti dau vinul zeilor / si o femeie pentru noptile grele / da-mi in schimb duhul poeziei. / Iti dau tot ce doresti / asa a zis poetul catre Dumnezeu / iti dau vinul care curge din buzele femeilor / o carte pe care n-am scris-o inca / un continent pe care l-am construit din nebunia mea:  / dar duhul poeziei -- nu".

    Si au venit atunci la el oamenii lui Saddam, stapinul tarii Iraqului, si i-au spus : „Lauda-l pe stapinul nostru asa cum il lauzi pe Dumnezeu sau pe Profet si vei fi fericit". Si le-a raspuns Salah Mahdi: „Poetul nu e un cizmar care-si croieste versul dupa un picior sau altul, nici dupa cizma asupritorului. Cizmele vin si trec, iar asupritorii lumii sint o pedeapsa a lui Dumnezeu. Gindul poetului e liber si cuvintul sau asemenea valurilor marii".

    Atunci cenzorii trimisi de stapinul Bagdadului l-au intrebat: „Cind nu poti sa scrii nimic ce faci ?". „Imi ard degetele ca pe-o tigara", le-a raspuns Salah. „Si atunci cind iti vom taia degetele si le vom arunca la ciini ce vei face ?", l-au intrebat cenzorii Bagdadului. Si le-a raspuns poetul: „Imi voi arde inima si ma voi inalta la cer". Si le-a mai spus: „Inima mea e ranita ca un nor de iarna sau ca un zeu plin de tristete, in curind voi deschide pieptul poemului, sa poata sta cuvintele asemeni unor piramide egiptene. Voi arata ca partidele sint mai periculoase decit SIDA si schizofrenia. Eu n-am sa scriu pentru ziarul zilei, fiindca ziarul sau cenzura sapa ca un sarpe. Pe palma mea, inelul mamei plinge mereu. Cine imi va pune in miini un drum fara frontiere sa pot umbla prin lume mereu?".

    Si i-au raspuns cenzorii Bagdadului: „Pleaca din tara sfinta a Iraqului. Aici poetii isi croiesc poezia dupa talpile sfinte ale marelui nostru Conducator. Noi nu avem nevoie de nori, nici de degete care ard, nici de inimi ranite ce se inalta la cer. Noi nu vrem sa stim nici de piramide, nici de partide, nici de SIDA sau schizofrenie. In palma ta inelul mamei tale a devenit o pecingine, pentru ca nu ai stiut sa inalti un imn de slava marelui nostru Conducator. Frontierele noastre sint deschise pentru netrebnici. Du-te, umbla prin lumea intreaga. Fa-te negutator de cuvinte in alte limbi si fii blestemat!".

    Si atunci a plecat Salah Mahdi cu inima indoita de tristete, a uitat pe jumatate cuvintele patriei sale si a inceput sa-si croiasca poeziile intr-o alta limba. In limba romana.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri