Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scrutind scrutinul de duminica si cele ce-au mai fost

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    N-o sa uit cit traiesc ca in 1990, in vestita Duminica a Orbilor, ziua primelor alegeri libere (sau "libere"?), ma aflam cu familia la botezul celui de-al treilea copil al uneia dintre cele doua surori ale mele. La Sibiu. Inainte si dupa mersul la vot, discutii aprige pro si contra Iliescu-FSN. "Tabara" anti-Iliescu din cadrul familiei largite era compusa din doar doi insi: cumnatul meu, tatal baietelului, si sussemnatul. Oricite argumente anti-Iliescu puneam pe tapet, totul era degeaba. Surorile, fratele cumnatului meu, mama, socrii surorii mele etc., toti ceilalti nici nu voiau sa auda de alde Ratiu sau Cimpeanu. Cel putin in privinta lui Cimpeanu, evolutia ulterioara a acestuia le-a dat intrucitva dreptate - cu toate ca, pentru momentul acela, chiar si Cimpeanu ar fi reprezentat o alternativa mai buna in fata "luminat"-hirsitului activist de partid. In ce ma priveste, votul meu l-am dat lui Ion Ratiu si taranistilor. De punctat ar mai fi in cadrul acestui remember faptul ca impartirea pro si contra Iliescu dinauntrul familiei largite a respectat in mare impartirea voturilor la nivel de tara...

    In 1992, n-am apucat sa votez, deoarece ma aflam ca bursier in Germania.

    In 1996, alegerile m-au prins traind in Germania. Dupa ce-am aflat ca au cistigat Emil Constantinescu si Conventia Democrata, fosta mea sotie si cu mine am facut un mic chef de stropire a istoricului moment. Singura frustrare: ca n-am putut vota decit teoretic, ar fi trebuit, altfel spus, sa mergem de la Tübingen fie pina la Bonn, la ambasada, fie pina la München, la consulat...

    In 1999, cind presedintele Constantinescu a declarat ca nu va mai candida pentru un al doilea mandat, gestul lui mi s-a parut unul de inteles - am si scris un articol pe tema aceasta (aparut in "22"!...), articol de care, intre timp, mi-e mai degraba rusine, nu de alta, dar el ramine o dovada a faptului ca nu intelesesem implicatiile politice majore ale gestului. Dar aveam sa le inteleg cel tirziu in 2000, cind m-am trezit - ca atitia altii - in fata celei mai parsive optiuni postdecembriste: Iliescu ori Vadim! Totusi, m-am dus la vot.

    In 2004, dupa patru ani de sufocare pesedista, alegerile locale aduceau deja a vint de schimbare - ce-i drept, nu si la Iasi! Unde PSD-ul a reusit sa puna pentru prima oara mina pe Primarie printr-o smecherie politica - racolarea lui Simirad, trimiterea-n Cuba ca ambasador a acestuia si raminerea lui Gheorghe Nichita primar interimar, postura din care a candidat pentru un mandat propriu - si datorita unui contracandidat nu tocmai convingator. Din fericire, amintita sufocare pesedista si-a gasit nasul in Traian Basescu, care a cistigat alegerile prezidentiale din toamna. O victorie oarecum similara ca importanta cu cea a lui Emil Constantinescu din 1996.

    Si a urmat suspendarea lui Basescu de anul trecut. Si referendumul aferent. 2007 s-a dovedit in privinta asta chiar un an crucial al democratiei romanesti, cetatenii tarii fiind chemati in doua rinduri si trei chestiuni la urne (pe linga referendumul privind suspendarea lui Basescu, a mai fost cel pentru votul uninominal, dublat de alegerile europarlamentare). Ca prezenta la urne n-a fost cea mai convingatoare a fost (si) pentru mine ceva mai degraba de neinteles. Inteleg prea bine ca nu poti obliga oamenii sa voteze, ca vor exista mereu destui cetateni care nu se simt reprezentati de niciunul dintre candidati ori de niciunul dintre partide, dar nu pot sa inteleg faptul ca indeobste cei loviti de "lehamitea electorala" sint tocmai cei care indeplinesc mai mult decit altii conditiile de "cetatean", sint cei din "cetate", orasenii, adica.

    Fapt confirmat inca o data, daca mai era nevoie, si de scrutinul de duminica. Dincolo de absenteismele gen sectorul 3 din Bucuresti, unde un Liviu Negoita, dat de sondaje drept cistigator cert al unui al doilea mandat din primul tur, a obtinut 75% din voturile celor... 30% dintre cetateni care s-au urnit pina la urne, nu pot intelege absenteisme de genul celui de la Iasi: doar 39% dintre ieseni au mers la vot - fata de 56% dintre cei de la tara.

    Nu zic, din pacate, nici anul acesta (ca si-n 2004), la alegerile locale din Iasi oferta nu mi s-a parut tocmai potrivita cu cererea (asteptarile oamenilor, ale mele). Dar m-am dus la vot. In ciuda faptului ca parea, a nu stiu cita oara, ca n-avem de ales decit intre un rau mai mic si unul mai mare. Parea. De fapt, nu-i nici pe departe totuna daca Gheorghe Nichita mai cistiga un mandat de primar ca sa mai incerce timp de patru ani sa faca ce n-a reusit in cei cinci cit i-a avut deja la dispozitie. Nu spun ca situatia de la Iasi e dezastruoasa - dar, daca ne gindim la potentialul orasului si mai punem in balanta, de exemplu, si ce-a reusit un Boc in doar patru ani la Cluj (ca sa ne comparam doar cu un alt centru universitar de traditie), parca-parca lucrurile cam scirtiie pe la Iasi. Fapt ce s-a rasfrint, de altfel, si asupra procentului obtinut in primul tur de actualul primar: daca ar fi fost intr-adevar gospodarul, edilul drept care vrea sa ni-l "vinda" PSD, sint sigur ca-si adjudeca si el inca din primul scrutin un nou mandat. Numai ca n-ajunge sa te-apuci abia-n anul electoral sa rascolesti strazile sau sa refaci parcuri de joaca. Altfel, eu unul nu-mi amintesc nici un proiect notabil, de anvergura (cu impact social, economic si/sau cultural) pe care sa-l fi realizat primarul Gheorghe Nichita. Mda. Niciunul.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri