Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scutul lui Barack, nervii Moscovei si cum "daca n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit" (II)

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Am abordat, saptamina trecuta, problema participarii Romaniei la noul scut antiracheta initiat de administratia Obama si am sugerat ca nu vom asista la o modificare substantiala a raportului de forte global intre Statele Unite si Rusia. Am argumentat ca nu se pune problema ca acest scut sa anihileze sau sa perturbe serios capacitatea Rusiei de a aplica o prima lovitura sau o contralovitura devastatoare, in cazul unui razboi generalizat.

    Desigur, rusii sint deranjati de faptul ca, la limita, scutul american ar afecta capacitatea de lovire a rachetelor cu raza mai scurta de actiune pe care le-ar putea folosi intr-un conflict regional sau ca mijloc de intimidare a unui adversar mai slab. Nu putem vorbi de o amputare a capacitatii Rusiei de a urmari astfel de obiective, dar desigur ca o noua concentrare de capacitati americane - terestre, dar mai ales navale - ii enerveaza pe liderii de la Kremlin si pe strategii militari.

    Rusia se teme, desigur, de optiunea pe termen lung a Statelor Unite in favoarea unei curse a armamentelor defensive. Dupa cum se stie, sistemul ce ar urma sa fie introdus in 2015, inclusiv in Romania, include rachete Standard (SM-3) intr-o varianta modernizata a celor deja folosite de Marina SUA (sistemul Aegis) si de alte tari. Sint arme moderne, domeniu in care SUA au in prezent un avantaj sensibil asupra Rusiei. Moscova se vede, asadar, in situatia de a face eforturi de recuperare a decalajului, dar si de a-si flexibiliza capacitatile ofensive pentru a „strapunge" scutul, amplasind mai multe rachete la bordul submarinelor etc. Dar toate acestea au mai fost discutate inainte, iar rusii au asigurat pe toata lumea ca nu sint ingrijorati.

    Iata insa ca, atunci cind vine vorba de desfasurarea propriu-zisa, devin nervosi. Nu e cazul sa discutam acum despre eventualitatea in care cindva, in viitor, SUA ar desfasura arme de acest tip in Georgia - desi aceasta tara nu e chiar foarte indepartata de traiectoria unei eventuale lovituri iraniene. Probabil ca nu se va ajunge aici, dar aceasta posibilitate - nu mai e nevoie sa insistam - este extrem de neplacuta pentru Kremlin.

    Poate ca merita amintit si faptul ca, atunci cind se punea problema amplasamentelor din Polonia si Cehia, oameni precum Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO, spuneau acum mai putin de un an ca gazdele firesti ale unui scut indreptat impotriva rachetelor iraniene ar fi tarile din Balcani. Acum, daca facem abstractie de Polonia, rachetele vor fi desfasurate exact in aceste tari. Cit de serioase au fost reactiile din momentul anuntului ca va fi abandonat proiectul lui Bush jr.? S-ar putea specula ca liderii rusi nu s-au asteptat la o decizie atit de prompta si pe o scara atit de mare din partea Administratiei Obama, pe care o credeau mai „moale" decit este de fapt, in chestiunile de securitate europeana. Sau poate ca au mizat pe faptul ca misiunea crearii scutului va reveni NATO, ceea ce - date fiind dificultatile de decizie interna si relatiile privilegiate ale Rusiei cu o serie de membri importanti ai Aliantei - ar fi indreptatit-o sa spere intr-o desfasurare mai mica si mai lenta.

    Problematica pentru Rusia este si aparitia acestei discutii intr-un moment in care se pune problema declansarii negocierilor pentru un nou tratat de reducere a armamentelor strategice, la expirarea tratatului START-I, semnat in 1991. Si americanii il doresc, insa pentru Rusia este important sa renunte pe baze de reciprocitate la o serie de armamente deja uzate moral, la care se adauga o miza de imagine - reluarea simbolica a posturii de superputere, pe picior de egalitate cu SUA. Daca va face presiuni pentru legarea chestiunii armamentelor strategice de cea a sistemelor de aparare impotriva rachetelor balistice - asa cum mai mult ca sigur ca este tentata - Rusia risca sa intirzie sau chiar sa blocheze negocierea unui tratat pe care il doreste. Daca cedeaza, va parea ca inghite o pilula extrem de amara.

    Revenind la problema imaginii, este evident ca administratia Medvedev - Putin trebuie sa faca ceva pentru a da senzatia de fermitate si riposta, macar pentru opinia publica interna. Regimul vorbeste, desigur, pe mai multe voci, incercind sa capteze adeziunea unor segmente diferite, insa - dincolo de excesele verbale ale unor lideri de rang secund - trebuie observat ca reactia la virf a fost una sobra. Rusia asteapta lamuriri si exista mari sanse ca in final sa se resemneze si sa raspunda doar in plan strategic. Aceasta ar putea insemna identificarea componentelor scutului drept tinte in caz de conflict, plus masurile de fond menite sa-i conserve si eventual sa-i imbunatateasca pozitia in plan global. Ca discurs public, e foarte posibil ca dupa incheierea acestei controverse sa asistam la o schimbare de atitudine a Moscovei in relatiile cu statele est-europene. Daca tonul ridicat n-a facut decit sa impinga si mai mult Romania si alte tari din regiune in bratele Statelor Unite, unul relaxat ar putea da rezultate mult mai bune.  


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri