Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Smecheria la romani

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Realitatea TV a impus sintagma "smecherii soselelor". In limba romana, din pacate, termenul "smecher" nu e unul negresit peiorativ. Din contra... Individul care nu tine seama de reguli si goneste pe contrasens, spre a ajunge in capul coloanei de masini,  e vazut cel mai adesea de "vulgus profanum" (dar si de el insusi) drept o intruchipare providentiala a inteligentei practice. El nesocoteste regulile din sentimentul si convingerea, capatate prin educatie privata, ca "regula e facuta pentru prosti". Smecherul e, cum ar veni, un elitist. Metafizica lui e una solipsista. Principiul lui e acela ca in viata "trebuie sa te descurci". Sigur, un atare principiu pretinde din partea smecherului o seama de abilitati, de inzestrari native. Nu face parte din tagma hulita a "prostilor". Dar, ma intreb, este el cu adevarat un ins dotat cu insusirea inteligentei? Ma indoiesc...

    Voi examina un exemplu la indemina. Am sarbatorit cu surle, cocarde tricolore, zimbete generoase, prinderi in hora si trimbite, acum doua zile, Unirea Principatelor, de la care s-a implinit un numar rotund de ani. Tot romanul s-a veselit. La Iasi, la Focsani, la Cluj... Presedintele Basescu insusi a tinut la o gradinita de cartier o sumara (dar foarte elocventa) prelegere despre evenimentul serbat. In 5 ianuarie 1859, au repetat copiii, moldovenii, cuprinsi de un entuziasm inspirat, l-au ales ca domn pe Alexandru Ioan Cuza. In 24 ianuarie, muntenii, cuprinsi de acelasi entuziasm inspirat, au procedat la fel. Magistrul s-a oprit din poveste aici.

    Imi permit a o continua in felul urmator. Asadar: prin alegerea unui singur domn, cele doua entuziasme (separate pina atunci de firul placid al Milcovului) s-au cununat intr-un unic si covirsitor entuziasm nedivizat. A fost, cu siguranta, un moment de straluminare metafizica, in care, spun istoricii idealisti, Providenta (de obicei, mastera cu romanii) si-a intors fata (si) spre ei. Dorobantii si-au zvirlit chipiul spre vazduh, simultan, si la Iasi, si la Bucuresti, si la Focsani. Tunurile au bubuit sincronizat. Clopotele bisericilor au batut intr-o singura dunga. Pentru o clipa, romanii si-au coordonat respiratiile, tensiunea, pulsul, bataia pleoapelor. S-au inchinat la unison.

    Si as mai adauga ceva. Presedintele Basescu a omis un detaliu. Fireste, nu poate fi vorba de ceva realmente semnificativ. Si nici de ceva recomandat copiilor ori manualelor scolare. Oricum, nici gradinita, si nici liceul, nu sint, fireste, locul cel mai potrivit pentru chitibusuri, bagatele si nuante, atita vreme cit nici savantii nu s-au pus de acord. La ce ma refer? Aproape ca nici nu cutez a destainui, in aceste ceasuri de inalta traire patriotica, in care boldul mindriei loveste nu numai in inima (foarte larga) a politicienilor, dar si in cordul national. Fie, totusi...

    Pentru a caracteriza actul politic al Unirii, s-a folosit de prea multe ori termenul "inteligenta". Electorii, zice-se, au procedat "inteligent", alegind un singur domn, dar eludind astfel litera tratatelor si intelegerile convenite. Se mentiona acolo, precis, alegerea a doi principi. Neglijarea tratatelor l-a ingrijorat, atunci, pe T. Maiorescu (care se afla la Berlin). In 28 ianuarie 1859, el ii scria surorii sale, Emilia, aceste rinduri (citez dupa un articol al lui Nicolae Manolescu): "Mie insa nu mi se pare deloc roza dubla alegere a lui Cuza... Ultimul Congres de la Paris vorbeste de 2 principi. Nu ma indoiesc ca Napoleon isi poate impune vointa si cu un singur principe, mai cu seama ca Austria e ocupata cu Italia.... Oare tocmai Principatelor, ale caror drepturi se bazeaza pe tratate cu Turcia, le este cu putinta sa-si intemeieze situatia lor de stat pe o... incalcare a tratatelor?".

    Nu incape vorba, putem banui in cazul tinarului Maiorescu o fire mult prea prudenta, mentalitatea ardeleana a unui "legalist", firea omului educat sa-si respecte intocmai promisiunile si sa tina seama de intelegeri. Nu-l putem banui insa de lipsa de inteligenta. Maiorescu critica, prin urmare, lipsa de onestitate a alegerii din 24 ianuarie. Nu vede in ea un act foarte destept. Dimpotriva: i se pare cel putin un act riscant. In cuvintul lui, alegerea nu e deloc  "roza". Din fericire pentru romani, atunci ne-a "mers". Ne-am "descurcat", cum s-ar zice, dar incalcind tratatele. Mai tirziu, dupa primul razboi mondial, nu prea ne-a mai "mers"...

    Ma intorc la rindurile cu care am inceput. Recapitulind acest exemplu influent, nu e de mirare de ce "smecheria" trece, in codul etic al romanului, drept suma tuturor virtutilor pozitive si cheia tuturor lacatelor...


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri