Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

State si portofolii: marimea conteaza

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Prima etapa a misiunii, cea derulata in spatele usilor inchise, a fost indeplinita. Presedintele reconfirmat al Comisiei Europene, dl. Barroso, si-a finalizat lista si este gata sa o supuna tirului de baraj al europarlamentarilor. Cum in ultimii ani acestia si-au luat in serios rolul de cenzori ai executivului Uniunii, ar putea aparea anumite probleme punctuale, sugerate deja in mass media si pe blogurile apartinind unor persoane avizate. (In paranteza fie spus, la propriu si la figurat, aceasta perioada "prenatala" a Comisiei este intotdeauna lipsita de transparenta democratica si erodeaza distinctia intre informatia oficiala, comentariul de presa asumat si simpla speculatie.)

    Dincolo de eforturile presedintelui Comisiei, trecerea in revista a noii liste de portofolii si mai ales a reformelor la nivel administrativ ce trebuie infaptuite pentru ca ea sa se concretizeze ne sugereaza ca evoluam undeva intre bizar si absurd. Nu poate exista o guvernare eficienta atunci cind esti nevoit sa conturezi si sa reconturezi mereu portofoliile - 15, apoi 25, 27 de ministere. Nu se poate realiza un control parlamentar eficace atunci cind nu exista o omologie intre portofoliile Comisiei Europene si domeniile comisiilor de specialitate din Parlamentul European. Este greu de crezut ca banii contribuabilului european sint folositi responsabil atunci cind la palierul administrativ trebuie sa tot modifici structurile, spre a da consistenta unor portofolii interesante din punct de vedere politic, dar extrem de contestabile, pe fond.

    Se stie, in mare masura, cum s-au facut jocurile in privinta componentei Comisiei. Aflat la al doilea mandat, dl. Barroso a jucat un rol mai semnificativ decit acum cinci ani. A beneficiat si de contextul politic favorabil, datorat faptului ca dreapta populara domina cele mai multe dintre guvernele nationale. Dar observatorii avizati ai jocurilor de la Bruxelles insista asupra faptului ca marea sa reusita este aducerea sau mentinerea in functii de responsabilitate economica a doi dintre apropiatii sai din mandatul trecut (spaniolul Joaquin Almunia si finlandezul Olli Rehn). Franta si Germania si-au asigurat portofolii relevante (Piata Unica, respectiv Energia), in timp ce Marea Britanie - care nu face parte din zona Euro - a primit, la rindul ei, satisfactie: postul de Inalt Reprezentant pentru afaceri externe si de securitate, cu rang de vicepresedinte "special" al Comisiei.

    Nu vom insista aici asupra semnificatiei obtinerii de catre Romania a portofoliului Agriculturii, pentru dl. Dacian Ciolos. In mod cert, este un succes care se incadreaza perfect in tendinta de emancipare a Estului postcomunist. "Filiera franceza" care a stat la baza acestei numiri a provocat o anumita iritare in rindul partizanilor reformei rapide a Politicii Agricole Comune, insa este greu de crezut ca se va intimpla ceva neplacut la audierile din Parlament. Competenta tehnica a candidatului roman este mai presus de orice dubiu si, foarte important, o serie de puternice grupuri de lobby pan-europene cu interese in agricultura par multumite de optiunea domnului Barroso.

    Trebuie, totusi, notat si faptul ca lista data publicitatii la Bruxelles creeaza si alte forme de nemultumire. Este vorba de reactia acelor observatori care se asteptau ca interesele statelor mari sa fie mai putin influente in procesul de constituire a Comisiei. Spre exemplu, Nicolas Sarkozy se afla de mai bine de un an intr-o veritabila cruciada pentru reglementarea pietelor financiare, iar portofoliul Pietei Unice (incluzind serviciile financiare) intra in posesia vechiului sau colaborator politic Michel Barnier. Guvernul de la Berlin are interese energetice speciale in relatia cu Rusia, iar portofoliul Energiei revine unui german. Pe de alta parte, la sfirsitul mandatului unui comisar german, portofoliul Industriei este preluat tot de reprezentantul unui stat mare, Italia.

    Vom avea destul timp sa discutam, la aceasta rubrica, despre noua Comisie Barroso si, in general, despre noua configuratie la virful Uniunii Europene. Prin intrarea in vigoare a tratatului de la Lisabona, vom avea parte de citiva ani de stabilitate, inainte ca eterna problema a reformelor sa revina in actualitate. Daca pe durata acestei legislaturi vor fi acceptate Croatia si, posibil, Islanda, nevoia de noi portofolii va fi satisfacuta prin scindarea unor structuri deja existente - nici macar nu e greu de anticipat care ar fi "victimele". Pe termen mediu, insa, organigrama Comisiei va redeveni o tema de preocupare si nu este exclus ca varianta rotatiei, respinsa ieri de Irlanda si de alte tari mici, sa se dovedeasca a fi singura posibila.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri