Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tratament special pe sosea

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +


    In luna decembrie a anului 2010 publicam, tot in aceasta pagina, un text despre disidentul cubanez Guillermo Fariñas, caruia nu i se permisese sa vina la Bruxelles pentru a primi Premiul Saharov pentru Libertatea de Gindire, decernat anual de Parlamentul European. Astazi, din pacate, este cazul sa marcam personalitatea unui alt opozant cubanez laureat al acestui premiu (2002), Oswaldo Payá Sardiñas, decedat acum opt zile intr-un accident rutier pe care familia si mai multe voci din randul societatii civile cubaneze si al activistilor internationali pentru drepturile omului il considera suspect.

    In mod bizar, in 2002, Payá a fost lasat sa calatoreasca in Europa pentru a primi distinctia ce poarta numele marelui savant si disident Andrei Saharov, in timp ce opt ani mai tirziu Fariñas a fost impiedicat sa faca acelasi lucru. Speculatiile nu au lipsit, evidentiindu-se  faptul ca disidenta lui Fariñas era una laica, in timp ce organizatia condusa de Payá, Miscarea Crestina pentru Eliberare (MCE), se inspira din valorile spirituale catolice, iar regimul lui Fidel Castro tintea la vremea respectiva imbunatatirea relatiilor cu Sfantul Scaun.

    Oricum, aceasta comparatie intre anii 2002 si 2010 ne avertizeaza impotriva iluziei ca, in timp, dictatura cubaneza va deveni mai rezonabila, iar pana la urma se va volatiliza pur si simplu. Iar daca se vor confirma indiciile si suspiciunile potrivit carora masina in care se afla Payá a fost agresiv sicanata in trafic, vom avea destule motive sa ne indoim si mai mult de relaxarea pe care o clameaza astazi Raúl Castro. Se pare ca nu se poate vorbi de un act deliberat de asasinat politic, mai ales ca impreuna cu Payá si cu liderul tineretului MCE, Harold Cepero, decedat si el in urma accidentului, calatoreau doi politicieni europeni. Insa actiunea de intimidare in sine, chiar daca nu s-ar fi soldat cu acest rezultat tragic, ar spune multe despre stilul actualei conduceri de la Havana, despre modul in care fratele mai tanar (Raúl) intelege sa apere „cuceririle revolutionare" dobandite sub domnia fratelui mai varstnic (Fidel).

    Oswaldo Payá Sardiñas va ramane in istoria Cubei si totodata a disidentei anticomuniste internationale gratie asa-numitului Proiect Varela, lansat de Payá si colegii sai din MCE in 1998 si numit astfel in semn de omagiu fata de Félix Varela, preot catolic si luptator pentru libertate si pentru independenta Americii Latine, la inceputul secolului al XIX-lea. In esenta, Proiectul Varela a reprezentat o incercare de a lovi regimul comunist in pantecele sau moale, folosind o prevedere a Constitutiei ce permitea ca o initiativa legislativa ce a intrunit cel putin zece mii de semnaturi sa fie plasata pe agenda pseudoparlamentului cubanez. Lista de revendicari cuprindea o enuntare curajoasa a tuturor principalelor libertati civile si politice, cererea de amnistiere a detinutilor politici si aceea de eliminare a monopolului partidului comunist asupra puterii in stat. Din 1998 pana in 2002, Payá si colaboratorii sai au strans mai bine de unsprezece mii de semnaturi, iar multi alti cubanezi s-au asociat acestui gest dupa ce propunerea a fost inaintata legiuitorilor. Raspunsul autoritatilor a fost brutal si in acelasi timp stangaci, incluzand o incalcare a propriilor proceduri legislative, o contra-initiativa populara vizand permanentizarea regimului cu partid unic si, desigur, hartuirea contestatarilor si arestarea multora dintre ei in perioada imediat urmatoare.  

    Incercarea de a intoarce impotriva regimurilor comuniste anumite prevederi constitutionale cu potential democratic pe care acestea le tolereaza din ratiuni propagandistice a fost, se stie, un instrument puternic al disidentei sovietice si est-europene, cu precadere dupa 1975, cand Actul Final CSCE de la Helsinki a permis internationalizarea problematicii respectarii drepturilor omului.

    Este mai putin important, acum, sa apreciem ce pondere au avut in cadrul Proiectului Varela si, in general, in actiunea lui Oswaldo Payá experienta anticomunista europeana, discursul moral-politic al Bisericii Catolice (si al lui Ioan Paul al II-lea), strategia si tactica nesupunerii civice predicate de Martin Luther King, Jr. sau diverse alte practici antidictatoriale nascute din experienta latino-americana. Si nici nu trebuie supraestimate elementele teoretice in detrimentul nevoii de a fi inovativ, de a-ti gasi aliati si a te face auzit, de a-ti surprinde cat de des posibil adversarul, posesor al unui arsenal net superior. Important este faptul ca initiativa civica a lui Payá - alaturi de alte demersuri sustinute de el de-a lungul anilor - a suscitat si reunit energii civice remarcabile.  

    Cu siguranta ca Oswaldo Payá i-a enervat suficient de mult, de-a lungul anilor, pe responsabilii politici de la Havana incat acestia sa-i rezerve un tratament special. Daca se confirma varianta sicanarii, accidentul rutier de acum opt zile ne-ar sugera ca regimul a ramas, in reflexele sale esentiale, la fel de represiv ca acum zece ani.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri