Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Trei pentru o batalie politica

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Am ajuns la jumatatea drumului dintre europarlamentare si locale, iar principalele forte politice se pregatesc sa arunce in lupta artileria grea. Candidatii la primarie in principalele localitati sint, desigur, marile vedete ale acestor saptamini, in conditiile in care pare destul de improbabila o modificare legislativa care sa instituie votul direct pentru presedintia consiliilor judetene. Improbabila, dar nu exclusa, cunoscuta fiind disponibilitatea parlamentului de a amenda legile electorale pe ultima suta de metri, spre bucuria declarata si disperarea reala a organizatiilor de partid si a sfatuitorilor electorali. In orice caz, competitia personalitatilor a inceput, nefiind exclus ca pe listele partidelor sa apara, de voie, de nevoie, parlamentari, ministri sau alte personalitati de la centru.

    Daca excludem o eventuala cuplare a localelor cu un scrutin parlamentar anticipat, se poate spune ca principalele trei partide - PD-L, PSD si PNL - se vor confrunta cu adevaratul test al popularitatii si relevantei. In toate cele trei cazuri, rezultatele la europarlamentare au fost dezamagitoare. Dincolo de procentele obtinute, rata infima a prezentei la vot ar fi trebuit sa le sugereze celor trei "mari" ca nu pot conta pe un sprijin neconditionat, ca electoratul lor captiv, desi exista, este inca foarte mic. Cine va reusi sa-si mobilizeze simpatizantii pentru locale va avea un atu in plus si in toamna aceasta, si anul viitor.

    Partidul Democrat a receptat semnalul din noiembrie drept unul ingrijorator, iar fuziunea grabita cu PLD s-a dorit un raspuns prompt, chiar brutal. Actualul PD-L trebuie sa-si aduca la urne simpatizantii, iar pentru aceasta nu este suficient mesajul negativ (anti-guvernamental, anti-PNL si anti-PSD). Ca partid clasat pe primul loc in competitia temporara a sondajelor, PD-L ar profita si la nivel local de eventualele clarificari furnizate de la centru. Si aici nu e vorba doar de temele relevante pentru palierul local - spre exemplu, fiscalitatea, descentralizarea sau infrastructura - ci si de viziunea generala asupra guvernarii. Un partid din rindurile caruia, la toamna, ar putea fi nominalizat un prim-ministru ar trebui sa ofere inca de pe acum raspunsuri la citeva intrebari mari si simple, referitoare la guvernare. In fine, daca localele vor oferi rezultate echilibrate, este interesant de vazut cum anume vor reusi exponentii PD-L sa evite izolarea in fata unor coalitii postelectorale ale adversarilor sai - aceasta, pentru ca nu e deloc exclus ca in toamna partidul sa se confrunte cu dificultati similare, daca va fi chemat sa formeze un guvern de coalitie.

    Social-democratii au optat pentru un alt tip de raspuns la semnalul europarlamentarelor. Este vorba de accentuarea caracterului colectiv al conducerii, in paralel cu recuperarea unor personalitati oarecum marginalizate in trecut. Armistitiul, care marcheaza o slabire dramatica a autoritatii presedintelui Mircea Geoana, era absolut necesar. Ca si democrat-liberalii, PSD apreciaza ca alegatorii sai nu s-au prezentat la urne din cauza insuficientei mobilizari, iar localele ar trebui sa repare aceasta deficienta. In consecinta, solutia cea mai lipsita de riscuri era stringerea rindurilor si aminarea clarificarilor interne, in paralel cu distantarea de guvernul Tariceanu si scoaterea la lumina a temelor traditionale de stinga. Aceasta ar trebui sa refaca macar o parte din vechile solidaritati care au dat in trecut forta PSD. Pe de alta parte, exista riscul ca in cazul unui scor electoral sub asteptari la locale sau in acela al esecului intelegerilor informale, tot mai transparente, cu adversarii PD-L si ai presedintelui Basescu, situatia sa scape de sub control inca din vara si astfel sa afecteze sansele partidului in alegerile legislative.

    In fine, raspunsul liberalilor este unul de tip business as usual. Nu s-a schimbat mare lucru in abordarea PNL, axata in primul rind pe ideea ca partidul ofera o guvernare de calitate, in conditii dificile. Intentia partidului pare aceea de a profita, pe cit posibil, de faptul ca este atacat din doua parti, in sensul ca astfel PSD si mai ales PD-L sint identificate drept surse de instabilitate. In aceasta perioada de precampanie, PNL pare a se fi hotarit sa transforme localele intr-un fel de referendum pe tema guvernarii, sperind sa puncteze la capitolul alocarilor financiare pentru proiecte locale. Pina la inceputul iernii, o astfel de linie parea lipsita de mari fisuri. In momentul de fata, insa, exista riscul ca asteptarile publicului in ceea ce priveste economia sa se modifice considerabil, iar in acest caz alegatorul ar putea uita de confortul trecut, votind pentru a se feri de disconfortul viitor. Pe de alta parte, nici nu exista prea multe alte variante de abordare, iar un eventual viraj este, acum, foarte greu de efectuat.

    Modurile de abordare a viitoarei campanii vor persista, probabil, in toate cele trei cazuri, cu observatia ca este de asteptat ca partidele sa-si completeze si sa-si nuanteze mesajele. In aceste conditii, se poate ca viitoarea campanie pentru locale sa fie mai inchegata politic. Desi intelepciunea conventionala ne-ar putea spune altceva, intre cele trei partide mari se va da in primul rind o batalie politica.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri