marti, 20.04.2021
Duminica trecuta, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, in singura biserica din Iasi ce-l are ca ocrotitor pe Sfantul Ierarh Spiridon, a fost depus trupul neinsufletit al profesorului si psihologului Adrian Neculau. Vestea trecerii sale la cele vesnice a surprins pe toata lumea, intrucat nimic nu parea sa anunte un astfel de moment. Mai mult, cu nici doua zile inainte ca sufletul sau sa fie chemat la intalnirea cu Domnul, a tinut si o prelegere, despre care voi vorbi mai mult spre finalul articolului. La slujba de inmormantare au fost prezente personalitati de prim rang ale mediului universitar, iar mesajele trimise cu acest prilej au venit, practic, din toata tara, de la numeroase institutii de invatamant si cercetare (din domeniul psihologiei). Daca despre statura sa intelectuala, despre decisiva contributie la fondarea, in Romania, a unei psihologii sociale de nivel european sau despre neobositele sale luari de pozitie in favoarea unei democratii care sa nu poarte amprenta unor mentalitati de sorginte comunista, s-a amintit, cu respect si admiratie, in aceasta perioada de doliu, eu as dori sa conturez o dimensiune mai putin cunoscuta a profesorului Adrian Neculau, aceea de fiu al Bisericii Ortodoxe Romane.
Simpla enumerare a celor care au alcatuit soborul de preoti, ce s-a rugat pentru odihna si vesnica pomenire a sufletului sau, spune multe despre pretuirea de care s-a bucurat. Au fost prezenti doi profesori universitari - parintele Viorel Sava si parintele Vasile Nechita (care a si tinut primul cuvant de pioasa evocare), un reprezentant al monahismului (arhimandritul Dosoftei Scheul, marele eclesiarh al catedralei mitropolitane din Iasi), parintele Constantin Andrei (care coordoneaza, la nivelul Iasului, activitatea "Fratiei Ortodoxe Romane" - o organizatie a laicatului ortodox in care au activat, de-a lungul anilor, numerosi intelectuali de marca), un reprezentant al Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor (parintele Neculai Dorneanu), un reprezentant al preotilor de mir (parintele Mircea Stoleru - cel care l-a avut, nu o data, invitat in parohie, spre a conferentia, pe profesorul Adrian Neculau). De asemenea, nu in ultimul rand, au fost prezenti si s-au rugat pentru sufletul sau si trei consilieri ai IPS Parinte Mitropolit Teofan (preotii Marian Timofte, Bogdan Dedu si subsemnatul), care au transmis familiei indoliate un cuvant de mangaiere parinteasca din partea Mitropolitului Moldovei si Bucovinei. In total au fost 9 slujitori ai altarului, simbolica prezenta a celor 9 cete ingeresti care, nadajduim, vor fi insotind, din mila si iubirea Preasfintei Treimi, sufletul "robului lui Dumnezeu Adrian" in locul "cel luminat", in care nu mai este "nici durere, nici intristare, nici suspin".
Faptul ca profesorul Adrian Neculau a fost, de-a lungul vietii sale, un fiu devotat al Bisericii, un practicant al credintei si un marturisitor al lui Hristos, inclusiv in mediile universitare, se datoreaza, cu siguranta, si educatiei pe care a primit-o. Din familie i s-a cultivat, pe de o parte, aplecarea spre carte si ravna spre educarea si luminarea poporului, pe de alta parte, in inima sa a fost sadita, inca de timpuriu, samanta credintei. E suficient, in acest sens, sa mentionam ca a fost nepotul lui Eugen Neculau, care a fondat, la Ungureni, Universitatea Populara, si ca a fost fiul unor invatatori ce l-au cunoscut si au ucenicit, o vreme, pe langa parintele Constantin Galeriu. Deloc intamplator, la randul sau, profesorul Adrian Neculau a crescut, ca pe un fiu, pe nepotul sau, Bogdan Neculau, licentiat in Teologie si in Psihologie, realizator de programe religioase la Radio Iasi, actualmente cadru didactic la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din urbea noastra (de la domnia sa am obtinut - si ii multumesc si pe aceasta cale -unele detalii din biografia unchiului sau).
Un intelectual marturisitor al lui Hristos
Mi se va spune, poate, ca si alti intelectuali din tara au primit o educatie religioasa in familie, unii avand, ca modele apropiate, chiar preoti sau monahi. Dar nu toti au urmat calea credintei, unii, din pacate, preferand a se lasa ispititi, pana la sfarsitul vietii, de cantecul de sirena al unei ratiuni absolutizate - in fapt, transformata intr-un soi de "idol" la care s-au si inchinat. Incat avem, fara indoiala, in cazul profesorului Adrian Neculau, exemplul celui care a ales, cu buna stiinta si cu buna... vointa, a primi si a pune in practica Evanghelia. Faptul e cu atat mai uimitor cu cat, dupa 1989, desi s-a sesizat o revigorare a credintei in noul context politic, care asigura libertatea necesara in acest sens, e usor de remarcat si perpetuarea, totodata, a unui soi de "retinere" a intelectualului roman in a-si afirma public credinta (atunci cand ea exista, evident): ieri, din ratiuni de "prudenta" in fata vigilentilor securisti; azi, mai ales pentru ca isi indreapta privirile inspre un Occident luat ca model "absolut" - fara necesarele nuantari si delimitari - ajungand, in cel mai bun caz, a-si restrange viata "de crestin" la limitele spatiului domestic/intim. Intre cei, destul de numerosi, totusi, care nu s-au rusinat a-si asuma statutul de crestin, s-a numarat si profesorul Adrian Neculau. Intr-o discutie pe care a avut-o, in zona intesata de manastiri a Neamtului, cu mai multi intelectuali, el sintetiza si care sunt cele trei elemente ce dau consistenta unei marturisiri crestine facute de un laic: 1) forta credintei; 2) puterea exemplului personal; 3) forta valorilor autentic crestine (aspect extrem de important, deoarece se retin, prea adesea, din crestinism, doar acele valori ce pot sustine o edificare spirituala, culturala, evitandu-se aspectele "scandaloase", nelumesti, ale discursului cristic). De altfel, prezenta profesorului Neculau la cate o manastire, pentru diferite perioade, intra in sfera firescului, despre pelerinajul sau dialogurile purtate la manastiri precum Putna, Neamt, Vovidenia sau Miclauseni, gasind numeroase referinte in textele sale, mai ales in tableta saptamanala pe care o semna in paginile "Ziarului de Iasi".
La slujba de inmormantare am evocat si unul dintre multele episoade relevante pentru dimensiunea crestina a psihologului Adrian Neculau, dar si despre admiratia si dragostea pe care i-o purtau studentii. Undeva la granita dintre milenii, Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi (ASCOR) din Iasi a avut initiativa de a organiza o conferinta in care sa se clarifice in ce masura relatia duhovnic-ucenic isi poate gasi unele similitudini in relatia dintre maestru si discipol (in filosofie), in dimensiunea pedagogica a relatiei dintre educator si elev, respectiv in abordarea, in psihologie, a relatiei dintre terapeut si pacient. Daca, in calitate de reprezentant al teologiei, a fost invitat parintele profesor Gheorghe Popa, ca reprezentant al filosofiei a fost prezent profesorul Stefan Afloroaei, iar pedagogii l-au avut in sala pe profesorul Constantin Cucos, din partea psihologilor a fost invitat, deloc intamplator, profesorul Adrian Neculau. Sigur ca, si in acel moment, dar si de atunci incoace, la o astfel de dezbatere interdisciplinara, dar din perspectiva crestina, si alti intelectuali de marca ar fi putut sa ia loc, cu o aceeasi competenta, la prezidiul unei astfel de conferinte. Dar faptul ca si atunci, dar si cu alte prilejuri, inima curata si entuziasmul misionar al ascorenilor a "cautat" catre profesorul Adrian Neculau, spune mai mult decat mii de cuvinte ce s-ar stradui sa contureze dimensiunea crestina a vietii sale. Eu insumi ii datorez, in parte, faptul ca, dupa Filosofie, am putut urma cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi. Eram in 1997, la sfarsitul studiilor intru cele ale "iubitorilor de intelepciune", cand, indemnat de domnia sa sa ma inscriu pe traseul ce m-ar fi indreptat catre o cariera universitara, marturisindu-i dorinta mea de a urma Teologia (a fost prima persoana, in afara familiei, care mi-a cunoscut acest gand), nu numai ca nu a incercat sa-mi schimbe optiunea, dar m-a incurajat intr-un mod pentru care si acum il evoc, in rugaciunile mele, cu multa recunostinta.
Asa cum marturiseste nepotul sau, profesorul Bogdan Neculau, si-ar fi dorit foarte mult, in perioada urmatoare, sa scrie o lucrare despre "Psihologia religiei". Probabil ca dintr-o astfel de lucrare ar fi facut parte si elementele prezentate, cu foarte putina vreme inainte de a trece la Domnul, in conferinta sustinuta la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata, unde a fost invitat de parintele Mircea Stoleru sa vorbeasca despre "Psihologia credintei". A vorbit atunci, intre altele, despre credinta care i-a facut pe intelectuali sa reziste in inchisorile comuniste, despre resorturile psihologice ale faptului ca prigoana nu indeparteaza, ci apropie de Dumnezeu, precum si despre faptul ca oamenii sunt uniti de puterea credintei care, intre altele, fortifica sentimentul de intrajutorare, responsabilizeaza si, nu in ultimul rand, micsoreaza, pana la disparitie, sentimentul de singuratate. Aceasta a fost ultima prelegere publica a profesorului si psihologului Adrian Neculau, tinuta, precum se vede, nu intr-un amfiteatru sau intr-o aula academica, ci intr-o biserica! Intamplare? Sigur ca nu. De aici - si nu numai - imi alimentez nadejdea ca sufletul sau se odihneste cu cei drepti. Pentru ca, in Biserica, avem convingerea ca "in ce vei fi gasit, in aceea vei fi judecat!". Iar pe dumnealui moartea l-a surprins, practic, in biserica, in calitatea pe care si-a cultivat-o de-a lungul intregii vieti, aceea de marturisitor al lui Hristos. S-a spus, acum aproximativ doua mii de ani: "De cel ce se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, de acesta si Fiul Omului se va rusina, cand va veni intru slava Sa si a Tatalui si a sfintilor ingeri" (Luca 9, 26). Dar cel care nu se va rusina a-L marturisi pe Hristos, de cata cinste se va bucura? Nu stim a da un raspuns multumitor la aceasta intrebare, dar am convingerea ca profesorul Adrian Neculau se va fi numarand intre cei care vor gusta o astfel de cinste.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Turcan: Coaliţia va merge mai departe, asta spun şi matematica, şi raţiunea
Misterul morţii unei tinere românce din Italia. Nu s-a apărat, nu a fost abuzată sau jefuită
Negocierile din coaliție s-au încheiat. Ce prevede noul acord semnat
Viitorul s-a impus în meciul cu Gaz Metan grație unui penalty
ÎPS Teodosie: E foarte limpede că fructele de mare nu sunt de post. Asta e lăcomie!
Pilotul care s-a catapultat din MiG, adus la Bucureşti cu o aeronavă C-130 Hercules
Primăria București, obligată să cumpere 40 de tramvaie de la Electroputere Paşcani
Meciul Hermannstadt - Astra, decis în 8 minute. Au fost patru goluri
UEFA contraatacă Superliga cu o Liga Campionilor cu premii de până la 7 miliarde de euro
Unul dintre agenții GRU, implicat în acțiuni ostile în UE, folosește un nume românesc
(VIDEO) Crima de la Timişoara. Momentul înjunghierii celor doi afgani
Ce au discutat Klaus Iohannis şi Maia Sandu la întâlnirea de la Cotroceni
Aproape 89.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Pentagon: Desfăşurare militară rusă la frontiera cu Ucraina “mai masivă” decât în 2014
Studiu: Omega-3 şi vitamina D pot reduce riscul de a contracta COVID-19
Record în 2021: Peste 210 de decese COVID raportate azi în Bulgaria
Două cluburi engleze ar intenţiona să iasă din proiectul Superligii europene
Preşedintele Ciadului a murit după ce a fost rănit pe front, într-o bătălie cu rebelii
BEI finanţează cu 250 milioane de euro Spitalul regional de urgenţă de la Iaşi
Andrei Baciu: România ocupă locul 4 la nivelul UE la vacinarea anti-COVID cu două doze
Mai multe cartiere din Iaşi, rămase fără curent electric. Când ar putea fi remediată problema
Coordonatorul campaniei de vaccinare anunţă că 23% din populaţia Capitalei s-a vaccinat
Palas Campus Iaşi obţine primul credit verde acordat de IFC unei companii româneşti
Un poliţist de 37 de ani, găsit inconştient în maşina personală, în stop cardio-respirator
Un MIG s-a prăbuşit în judeţul Mureş. Pilotul a reuşit să se catapulteze
USAMV Iași a lansat campania de preînscriere pentru admiterea 2021
Valeriu Gheorghiţă a anunţat posibilitatea de înscriere la vaccinare prin call-center
O echipă de cercetători din Japonia a dezvoltat un test care depistează COVID-19 în cinci minute
BOR: Credincioşii vor putea sta şi în biserică la slujba de Înviere
Super Liga: Cluburile din "Big 6" murdăresc reputaţia Premier League, susţine Everton
Iohannis o va primi marţi la Cotroceni pe Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova
Comitetul de Urgenţă al OMS cu privire la covid-19 se opune unui paşaport vaccinal
Răzvan Cuc se laudă cu un doctorat de la care a fost exmatriculat pentru că s-a apucat de afaceri
La ce salariu uriaș a renunțat Anca Dragu pentru a fi senator. Soțul, ex-salvamar, director la stat
Simona Halep: Îmi doresc foarte mult să câştig turneul de la Stuttgart
Record absolut de decese din cauza COVID în ultima zi: 237 de persoane
„Mafia din Sănătate”: Andreea Moldovan încasează dividende de sute de mii de lei fără justificare
Producătorii de ţigări vor fi obligaţi să reducă la un nivel ”neadictiv” nicotina din produsele lor
Primarul Bacăului, acuzat că a ologit pe întuneric directorul câinilor din oraș
Poliţistul american Brian Sicknick, mort după asaltul de la Capitoliu, a decedat din cauza naturale
Moşteanu anunţă că USR PLUS ar putea renunţa la solicitarea ca Florin Cîţu să nu mai fie premier
Florentino Perez: Cristiano Ronaldo nu va reveni la Real Madrid
Primul zbor de la Iași spre Dublin, pe 29 aprilie. Prețul biletelor pornește de la 49 de euro
Rata şomajului a crescut la 5% în 2020, faţă de 3,9% în 2019
Sute de obiecte ale cântăreţei Janet Jackson, inclusiv rochia ei de mireasă, scoase la licitaţie
Briscan ZARAEpilare inghinală |
Ciprian IFTIMOAEIOcupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi |
Mihai DORINNew York, metropola vizionară |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.