sambata, 03.06.2023
Duminica trecuta, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, in singura biserica din Iasi ce-l are ca ocrotitor pe Sfantul Ierarh Spiridon, a fost depus trupul neinsufletit al profesorului si psihologului Adrian Neculau. Vestea trecerii sale la cele vesnice a surprins pe toata lumea, intrucat nimic nu parea sa anunte un astfel de moment. Mai mult, cu nici doua zile inainte ca sufletul sau sa fie chemat la intalnirea cu Domnul, a tinut si o prelegere, despre care voi vorbi mai mult spre finalul articolului. La slujba de inmormantare au fost prezente personalitati de prim rang ale mediului universitar, iar mesajele trimise cu acest prilej au venit, practic, din toata tara, de la numeroase institutii de invatamant si cercetare (din domeniul psihologiei). Daca despre statura sa intelectuala, despre decisiva contributie la fondarea, in Romania, a unei psihologii sociale de nivel european sau despre neobositele sale luari de pozitie in favoarea unei democratii care sa nu poarte amprenta unor mentalitati de sorginte comunista, s-a amintit, cu respect si admiratie, in aceasta perioada de doliu, eu as dori sa conturez o dimensiune mai putin cunoscuta a profesorului Adrian Neculau, aceea de fiu al Bisericii Ortodoxe Romane.
Simpla enumerare a celor care au alcatuit soborul de preoti, ce s-a rugat pentru odihna si vesnica pomenire a sufletului sau, spune multe despre pretuirea de care s-a bucurat. Au fost prezenti doi profesori universitari - parintele Viorel Sava si parintele Vasile Nechita (care a si tinut primul cuvant de pioasa evocare), un reprezentant al monahismului (arhimandritul Dosoftei Scheul, marele eclesiarh al catedralei mitropolitane din Iasi), parintele Constantin Andrei (care coordoneaza, la nivelul Iasului, activitatea "Fratiei Ortodoxe Romane" - o organizatie a laicatului ortodox in care au activat, de-a lungul anilor, numerosi intelectuali de marca), un reprezentant al Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor (parintele Neculai Dorneanu), un reprezentant al preotilor de mir (parintele Mircea Stoleru - cel care l-a avut, nu o data, invitat in parohie, spre a conferentia, pe profesorul Adrian Neculau). De asemenea, nu in ultimul rand, au fost prezenti si s-au rugat pentru sufletul sau si trei consilieri ai IPS Parinte Mitropolit Teofan (preotii Marian Timofte, Bogdan Dedu si subsemnatul), care au transmis familiei indoliate un cuvant de mangaiere parinteasca din partea Mitropolitului Moldovei si Bucovinei. In total au fost 9 slujitori ai altarului, simbolica prezenta a celor 9 cete ingeresti care, nadajduim, vor fi insotind, din mila si iubirea Preasfintei Treimi, sufletul "robului lui Dumnezeu Adrian" in locul "cel luminat", in care nu mai este "nici durere, nici intristare, nici suspin".
Faptul ca profesorul Adrian Neculau a fost, de-a lungul vietii sale, un fiu devotat al Bisericii, un practicant al credintei si un marturisitor al lui Hristos, inclusiv in mediile universitare, se datoreaza, cu siguranta, si educatiei pe care a primit-o. Din familie i s-a cultivat, pe de o parte, aplecarea spre carte si ravna spre educarea si luminarea poporului, pe de alta parte, in inima sa a fost sadita, inca de timpuriu, samanta credintei. E suficient, in acest sens, sa mentionam ca a fost nepotul lui Eugen Neculau, care a fondat, la Ungureni, Universitatea Populara, si ca a fost fiul unor invatatori ce l-au cunoscut si au ucenicit, o vreme, pe langa parintele Constantin Galeriu. Deloc intamplator, la randul sau, profesorul Adrian Neculau a crescut, ca pe un fiu, pe nepotul sau, Bogdan Neculau, licentiat in Teologie si in Psihologie, realizator de programe religioase la Radio Iasi, actualmente cadru didactic la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din urbea noastra (de la domnia sa am obtinut - si ii multumesc si pe aceasta cale -unele detalii din biografia unchiului sau).
Un intelectual marturisitor al lui Hristos
Mi se va spune, poate, ca si alti intelectuali din tara au primit o educatie religioasa in familie, unii avand, ca modele apropiate, chiar preoti sau monahi. Dar nu toti au urmat calea credintei, unii, din pacate, preferand a se lasa ispititi, pana la sfarsitul vietii, de cantecul de sirena al unei ratiuni absolutizate - in fapt, transformata intr-un soi de "idol" la care s-au si inchinat. Incat avem, fara indoiala, in cazul profesorului Adrian Neculau, exemplul celui care a ales, cu buna stiinta si cu buna... vointa, a primi si a pune in practica Evanghelia. Faptul e cu atat mai uimitor cu cat, dupa 1989, desi s-a sesizat o revigorare a credintei in noul context politic, care asigura libertatea necesara in acest sens, e usor de remarcat si perpetuarea, totodata, a unui soi de "retinere" a intelectualului roman in a-si afirma public credinta (atunci cand ea exista, evident): ieri, din ratiuni de "prudenta" in fata vigilentilor securisti; azi, mai ales pentru ca isi indreapta privirile inspre un Occident luat ca model "absolut" - fara necesarele nuantari si delimitari - ajungand, in cel mai bun caz, a-si restrange viata "de crestin" la limitele spatiului domestic/intim. Intre cei, destul de numerosi, totusi, care nu s-au rusinat a-si asuma statutul de crestin, s-a numarat si profesorul Adrian Neculau. Intr-o discutie pe care a avut-o, in zona intesata de manastiri a Neamtului, cu mai multi intelectuali, el sintetiza si care sunt cele trei elemente ce dau consistenta unei marturisiri crestine facute de un laic: 1) forta credintei; 2) puterea exemplului personal; 3) forta valorilor autentic crestine (aspect extrem de important, deoarece se retin, prea adesea, din crestinism, doar acele valori ce pot sustine o edificare spirituala, culturala, evitandu-se aspectele "scandaloase", nelumesti, ale discursului cristic). De altfel, prezenta profesorului Neculau la cate o manastire, pentru diferite perioade, intra in sfera firescului, despre pelerinajul sau dialogurile purtate la manastiri precum Putna, Neamt, Vovidenia sau Miclauseni, gasind numeroase referinte in textele sale, mai ales in tableta saptamanala pe care o semna in paginile "Ziarului de Iasi".
La slujba de inmormantare am evocat si unul dintre multele episoade relevante pentru dimensiunea crestina a psihologului Adrian Neculau, dar si despre admiratia si dragostea pe care i-o purtau studentii. Undeva la granita dintre milenii, Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi (ASCOR) din Iasi a avut initiativa de a organiza o conferinta in care sa se clarifice in ce masura relatia duhovnic-ucenic isi poate gasi unele similitudini in relatia dintre maestru si discipol (in filosofie), in dimensiunea pedagogica a relatiei dintre educator si elev, respectiv in abordarea, in psihologie, a relatiei dintre terapeut si pacient. Daca, in calitate de reprezentant al teologiei, a fost invitat parintele profesor Gheorghe Popa, ca reprezentant al filosofiei a fost prezent profesorul Stefan Afloroaei, iar pedagogii l-au avut in sala pe profesorul Constantin Cucos, din partea psihologilor a fost invitat, deloc intamplator, profesorul Adrian Neculau. Sigur ca, si in acel moment, dar si de atunci incoace, la o astfel de dezbatere interdisciplinara, dar din perspectiva crestina, si alti intelectuali de marca ar fi putut sa ia loc, cu o aceeasi competenta, la prezidiul unei astfel de conferinte. Dar faptul ca si atunci, dar si cu alte prilejuri, inima curata si entuziasmul misionar al ascorenilor a "cautat" catre profesorul Adrian Neculau, spune mai mult decat mii de cuvinte ce s-ar stradui sa contureze dimensiunea crestina a vietii sale. Eu insumi ii datorez, in parte, faptul ca, dupa Filosofie, am putut urma cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi. Eram in 1997, la sfarsitul studiilor intru cele ale "iubitorilor de intelepciune", cand, indemnat de domnia sa sa ma inscriu pe traseul ce m-ar fi indreptat catre o cariera universitara, marturisindu-i dorinta mea de a urma Teologia (a fost prima persoana, in afara familiei, care mi-a cunoscut acest gand), nu numai ca nu a incercat sa-mi schimbe optiunea, dar m-a incurajat intr-un mod pentru care si acum il evoc, in rugaciunile mele, cu multa recunostinta.
Asa cum marturiseste nepotul sau, profesorul Bogdan Neculau, si-ar fi dorit foarte mult, in perioada urmatoare, sa scrie o lucrare despre "Psihologia religiei". Probabil ca dintr-o astfel de lucrare ar fi facut parte si elementele prezentate, cu foarte putina vreme inainte de a trece la Domnul, in conferinta sustinuta la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata, unde a fost invitat de parintele Mircea Stoleru sa vorbeasca despre "Psihologia credintei". A vorbit atunci, intre altele, despre credinta care i-a facut pe intelectuali sa reziste in inchisorile comuniste, despre resorturile psihologice ale faptului ca prigoana nu indeparteaza, ci apropie de Dumnezeu, precum si despre faptul ca oamenii sunt uniti de puterea credintei care, intre altele, fortifica sentimentul de intrajutorare, responsabilizeaza si, nu in ultimul rand, micsoreaza, pana la disparitie, sentimentul de singuratate. Aceasta a fost ultima prelegere publica a profesorului si psihologului Adrian Neculau, tinuta, precum se vede, nu intr-un amfiteatru sau intr-o aula academica, ci intr-o biserica! Intamplare? Sigur ca nu. De aici - si nu numai - imi alimentez nadejdea ca sufletul sau se odihneste cu cei drepti. Pentru ca, in Biserica, avem convingerea ca "in ce vei fi gasit, in aceea vei fi judecat!". Iar pe dumnealui moartea l-a surprins, practic, in biserica, in calitatea pe care si-a cultivat-o de-a lungul intregii vieti, aceea de marturisitor al lui Hristos. S-a spus, acum aproximativ doua mii de ani: "De cel ce se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, de acesta si Fiul Omului se va rusina, cand va veni intru slava Sa si a Tatalui si a sfintilor ingeri" (Luca 9, 26). Dar cel care nu se va rusina a-L marturisi pe Hristos, de cata cinste se va bucura? Nu stim a da un raspuns multumitor la aceasta intrebare, dar am convingerea ca profesorul Adrian Neculau se va fi numarand intre cei care vor gusta o astfel de cinste.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Energia fotovoltaică a depăşit cărbunele în Europa. Preţul la energie a coborât sub zero
Incendiu puternic Mănăstirea Sihăstria Putnei. Focul, izbucnit de la o lumânare
O româncă a oprit trenul spre Bucureşti după ce a auzit un bărbat care îşi ameninţă iubita
Zboruri din România spre SUA pentru o companie care operează pe Aeroportul Iaşi
Copil de 11 ani, adus la spitalul “Sf. Spiridon” Iaşi după ce a fost împuşcat
Iaşul, “acoperit” de avioane spion ale NATO. Misiuni, fără precedent, de descurajare a inamicului
Vă amintiți povestea lui Sandy Bell, desenul animat ce golea locurile de joacă în anii ’90?
Castel Mimi, oferit pe gratis organizatorilor summitului Comunității Politice Europene
Puhoi de turişti pe muntele preferat al ieşenilor. Avertisment dur al salvamontiştilor
Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva, anunță președintele Zelenski
Un nou scandal între Brad Pitt şi Angelina Jolie. Legătura cu un oligarh rus
Ştiaţi că România este al doilea cel mai mare producător de biciclete din UE?
Studiu comandat de sindicalişti din sănătate: Ar fi scăzut puternic numărul şpăgilor în spitale
Forţele ruseşti au încercat să-mi arunce în aer oamenii, acuză Prigojin
Aş putea avea un cangur? Navalnîi îi tachinează cu cereri bizare pe oficialii penitenciarului
Cine se va ocupa de refacerea pasajului “Alexandru cel Bun”. Primăria a stabilit constructorul
O nouă clădire de birouri în centrul Iaşului? A început demolarea unei case - FOTO
Fotografie spectaculoasă: 12 delfini, surprinşi înotând în același val
A crezut că are are intoleranță la lactoză și, de fapt, avea cancer. „Eram mereu balonată”
Catastrofa feroviară din India: Bilanţul deceselor se apropie de 300
Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)
Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice
Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică
Ultimele zile libere la Poli. Ce noutăţi sunt aşteptate la reunirea de luni? Cantonament în Bulgaria
Cea mai mare taxă: 400 lei. Informaţii în premieră despre admiterea la două mari universităţi ieşene
Eveniment special dedicat copiilor la Domeniul Miclăuşeni - Castelul Strurdza, astăzi şi mâine
De râs sau de plâns? Taximetrist ieşean prins la stradă în off-side: nu avea permis de conducere
Tragedie la Vlădeni - A murit singur în câmp, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un teren viran
FOTO/VIDEO – Concert Proconsul la Berarium Tankeria Ursus din Iași
FOTO Andreea Bănică, la primul banchet al Sofiei. Ce ținută a purtat fiica artistei la petrecere
SCHIMBĂRI MAJORE în traseele autobuzelor și tramvaielor care trec prin CENTRU! Lista devierilor
VIDEO Imagini ireale la început de vară. Nămeți de 4 m înălțime pe Transfăgărășan
Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit și pot fi periculoși pentru sănătate
Scandal mare la ApaVital: Un avocat reclamă trei judecători ieşeni la DNA. O afacere de 16 mil. euro
Lovitură fulminantă cu falsuri într-un megadosar de la Iaşi. Ştia domn doftor, au ba?
Noul magazin SENSE din Iași, un concept premium 100% românesc (P)
Un material promițător ar putea îmbunătăți tratamentul artritei
Prin intermediul teleradiologiei medicii vor putea interpreta la distanță imagini radiologice
Radu POPESCUOrganizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice |
Eugen MUNTEANUDosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II) |
Alexandru CĂLINESCURapide notaţii „la cald” |
Neculai SEGHEDINCarol Mihalic de Hodocin (1) |