Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un an ciudat

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In acest moment, pe scena politica romaneasca mai evolueaza doar trei actori principali. Cu toate acestea, PDL, PSD si PNL, luate individual, sint inca insuficient de puternice pentru a-si permite sa joace de unele singure. In 2008, intre cele trei formatiuni vor exista - concomitent - tatonari, contacte secrete, colaborari mai mult sau mai putin recunoscute, dar si lovituri sub centura, tradari ori tentative de destructurare a celuilalt.

    Sa luam variantele de colaborare pe rind. Mezalianta dintre PNL si PSD functioneaza, de altfel, de vreo 8-9 luni, permitind liberalilor sa se mentina aproape miraculos la guvernare. In acelasi timp, aceasta colaborare lasa destul spatiu de manevra pesedistilor, pentru a-si face inca jocurile prin judete. Pe termen scurt si mediu, adica pina spre alegerile de anul viitor, alianta va ajuta mai ales PSD, care, mai bine organizat in teritoriu, isi va intari capacitatea de mobilizare la scrutinele viitoare. Pe de alta parte, e foarte posibil ca, la anul, liberalii sa aiba o mare problema de comunicare cu propriul electorat, din cauza duplicitatii de care au dat dovada in a doua parte a guvernarii. Daca si PC se va duce spre PNL, atunci ramine de vazut daca "virusul" Dan Voiculescu va fi anihilat ori, dimpotriva, va imbolnavi grav si acest partid.

    Nu este o intimplare ca noul PDL a renuntat la prevederea potrivit careia intre oamenii lui Boc-Basescu si cei ai lui Geoana nu putea exista cale de intelegere.

    In viitorul foarte apropiat, democrat-liberalii vor avea nevoie de pesedisti pentru a impune proiectul votului uninominal, chiar daca se va merge pe varianta PSD. De asemenea, cartelul mascat dintre cele doua formatiuni va putea face destul de multe probleme liberalilor, el functionind ca un veritabil instrument de santaj si presiune la adresa ineficientului Cabinet Tariceanu. Poate curios pentru unii, dar din aceasta colaborare va profita cel mai mult PDL, mai apt sa-si creeze niste capete de pod in interiorul partidului lui Geoana. Deja exista in PSD unele grupuri care par a-i simpatiza mai mult pe democrat-liberali decit pe liberalii lui Tariceanu. Folosind cum trebuie acest ascendent, Basescu poate deregla intreg mecanismul de putere al PSD, fortindu-i pe pesedisti sa intre intr-un razboi intern de mare uzura.

    Ultima varianta de colaboare, cea dintre PNL si PDL, poate parea improbabila doar la prima vedere. Este greu de crezut ca nu mai exista liberali care sa nu inteleaga ca apropierea PNL de PSD va face mai mult rau decit bine formatiunii conduse acum de Tariceanu. Cind sondajele vor arata procente tot mai mici in dreptul PNL, multi liberali vor intelege ca jocul la doua capete a ajutat doar camarila din jurul lui Tariceanu si baronii din PSD. Intr-o logica a politicii (dar putem vorbi, totusi, de asa ceva?), locul liberalilor este mai degraba alaturi de PDL, si nu numai pentru ca unul dintre marile proiecte ale liberalilor a fost condamnarea regimului comunist. In plus, o apropiere de PDL ii poate ajuta pe liberali sa-i atraga inapoi pe fostii colegi care nu se vor regasi pe listele ori in filosofia formatiunii lui Boc.

    Prin urmare, 2008 se anunta a fi un an ciudat tocmai din cauza acestor contacte politice doar aparent neverosimile. Ele vor avea si un efect negativ: toate scandalurile la virf vor continua, dar si unul pozitiv: vor impune incetul cu incetul o clarificare doctrinara a formatiunilor puternice. Cum altfel, de vreme ce PSD (social-democrat, zice-se) ramine partidul celor mai bogati politicieni, PNL (liberal ?) pare mai preocupat sa ofere ajutoare sociale populatiei, iar PDL (crestin-democrat?) isi cauta inca un proiect de viitor?

    Pentru a avea succes in anul electoral care vine, fiecare partid va fi obligat sa-si traseze foarte clar niste sfere de influenta. A te risipi pe toate zonele de electorat poate reprezenta o solutie dintre cele mai proaste. Dimpotriva, a-ti identifica exact tipul de alegator si a-l mobiliza poate deveni mutarea cistigatoare. Una peste alta, in 2008, am putea asista, ca un efect poate neasteptat al atitor tulburari, tocmai la primii pasi spre maturizarea clasei politice romanesti. Si apoi, sa nu uitam ca, in aceasta luna, Romania cea nascuta in decembrie 1989 isi serbeaza majoratul.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri