Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un mesaj pentru parlamentele nationale

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Romania s-a obisnuit deja cu vizitele frecvente ale presedintelui Comisiei Europene si ale altor oficialitati de rang inalt de la Bruxelles. Sansele de a-l intilni pe dl. Jose Manuel Durao Barroso pe strada, in timpul plimbarii de dupa-amiaza nu sint foarte mari: bucurestenii si, anul acesta, sibienii au un avantaj considerabil. Nu e nimic neobisnuit, daca tinem cont de faptul ca intra in fisa postului liderilor comunitari sa viziteze cit mai multe localitati, sa participe la evenimentele de importanta europeana, fie ele politice, religioase ori subsumate societatii civile. De altfel, se stie ca la Bruxelles este in vigoare un plan elaborat la nivelul Comisiei, prin care se recomanda stimularea dezbaterilor publice pe teme europene si participarea cit mai semnificativa a comisarilor. Este un semn de respect fata de cetateni si totodata un mijloc de a intari legitimitatea executivului comunitar. Distanta intre Bucuresti (Sibiu, Iasi sau alte localitati romanesti) si entitatea difuza pe care o numim "Uniune Europeana" poate fi redusa, simbolic, prin astfel de gesturi. Cum nu exista, in acest caz, vreo incarcatura electorala, ele merita salutate.

    Aceasta latura non-politica a vizitei dlui Barroso a completat-o in mod fericit pe cea uzuala, manifestata prin intilniri cu autoritatile politice. Dincolo de discutiile de acum obisnuite despre noul statut al Romaniei, despre reforme si, cine stie, despre Kosovo, alocutiunea sustinuta in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului i-a oferit dlui Barroso ocazia de a relua un mesaj cu relevanta pentru intreaga Uniune: forurile legislative nationale vor avea un rol mai important si vor fi invitate sa se implice mai mult in procesul de constructie europeana.

    Se stie ca, dupa esecul proiectului constitutional, liderii de la Bruxelles simt nevoia sa refaca legaturile cu cetatenii Uniunii. Parlamentul European este veriga esentiala, dar nu unica. Pina acum neglijate, forurile legislative nationale trebuie (re)cistigate de partea noii strategii, a carei expresie o constituie Tratatul de Reforma.

    Prin natura institutiei parlamentare, un for legislativ national nu poate fi introdus decit partial si marginal in procesul politic comunitar. Nu este o situatie comparabila cu cea a guvernelor nationale, reprezentate la nivelul Consiliului UE si implicate in diverse formule de vot, in cadrul acestei institutii comunitare. Nimic nu impiedica, insa, crearea unui mecanism de consultare a parlamentelor nationale, mai ales in arii tematice in care decizia la nivelul Uniunii are efecte directe asupra unor sfere ramase in gestiunea exclusiva a autoritatilor interne. Insa dl. Barroso vrea mai mult: o largire si o  institutionalizare a consultarilor, astfel incit cetatenii, prin intermediul parlamentelor nationale, sa aduca un plus de legitimitate procesului european.

    Din discutiile care au urmat alocutiunii dlui Barroso a reiesit clar existenta unui considerabil deficit de informare si chiar de interes al parlamentarilor romani, in ceea ce priveste problematica europeana. Insa nu exista alta solutie decit aceea de a se lucra cu ei, alaturi de ei, atit timp cit detin legitimitatea procedurala a urnelor. Mai mult, optiunea in favoarea dialogului cu parlamentele nationale aduce in prim plan si alti actori: partidele politice. In cazul Romaniei, ele vor concura in noiembrie la "europarlamentare" si, pe cale de consecinta, ele vor face legatura intre dezbaterea democratica de la Bucuresti si cea de la Bruxelles / Strasbourg. Este important ca aceasta legatura sa functioneze si, in acest sens, e nevoie de europarlamentari capabili, ale caror voci sa ramina respectate la Bucuresti, chiar daca ei se vor indeparta, temporar, de terenul competitiei pentru puterea nationala. Acest rationament este valabil pentru toate statele-membre, situatia Romaniei fiind una speciala doar pentru ca ne pregatim de scrutinul european.

    Presedintele Comisiei a observat ca reactia parlamentului nostru la noile oportunitati de consultare si dialog cu forurile de la Bruxelles este, deocamdata, aproape inexistenta. Era de asteptat sa se intimple astfel, pentru ca nu au trecut decit opt luni de la aderare, iar oamenii politici se vor familiariza treptat cu aspectele practice ale functionarii Uniunii. In timp, unii dintre ei vor reusi sa obtina si avantaje politice din acest joc.

    Presedintele Barroso ne invita la o si mai pronuntata "europenizare" a agendei politice interne. In cazul membrilor mai vechi, acest proces s-a intins pe durata citorva decenii si, deloc surprinzator, a generat si reactii adverse. In Estul Europei, preocuparea centrala a fost, ani de-a rindul, modelarea agendei interne sub presiunea constringerilor venite de la Bruxelles. Acum, imperativul aderarii este pe cale sa se epuizeze. Va fi interesant de urmarit modul in care se va contura dezbaterea in Romania, unde euro-ostilitatea coerenta si programatica lipseste, iar euro-optimismul este inca superficial si lipsit de orizont.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri