Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un rau care persista: Ion Iliescu

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    S-a scris, in ultima saptamina, in presa, s-a discutat si rasdiscutat in tot felul de emisiuni despre infruntarea recenta dinte presedintele Basescu si fostul prezident Ion Iliescu, cauzata de un interviu intr-o publicatie franceza al actualului chirias de la Cotroceni, in care amintea despre unele pacate ale precedentului sau. Evident, Iliescu nu a intirziat sa replice, intr-o scrisoare deschisa, nervozata dar diplomata in acelasi timp. Ceea ce m-a mirat a fost atitudinea fostului poet Mircea Dinescu fata de aceasta infruntare. Ce rost are, se intreba actualul mosier, sa mai rascolesti trecutul, nu de asta avem acum nevoie, prioritatile Romaniei altele sint...
    Si totusi, multe din neajunsurile de azi sint cauzate tocmai de aceasta boala nationala, pe care destui au interese sa o cultive la nesfirsit: amnezia. Sa lasam trecutul in matca lui, la ce bun sa mai dezgropam mortii acum, cind noi trebuie sa fim preocupati de viitor, de procesul adaptarii la civilizatia europeana etc. - cam asta sustin, cu destul succes la public, multi dintre cei implicati in apele tulburi ale primilor ani de dupa 1989. Intre altele, Ion Iliescu este si acuzat intr-un proces care incearca sa limpezeasca apele sulfuroase ale mineriadelor.
    Tine, cred, de demnitatea nationala sa se faca, in fine, lumina in acest caz; nu e deloc de colo faptul ca o grupare civila a ajuns sa faca legea in Romania, conlucrand cu Ministerul de Interne, cu Ministerul Transportului, cu Securitatea devenita SRI. In fine, e de-a dreptul strigator la cer ca o gloata imbecilizata si manipulata de un presedinte si de tot aparatul aservit acestuia a putut sa ucida, sa schilodeasca tineri in centrul Bucurestiului, in vazul tuturor, cu acceptul boborului cretinizat prin intermediul unicei televiziuni aservite, iar toate astea sint puse pe seama unei reactii spontane a minerilor. Curat spontana, de vreme ce au gasit, ca din intimplare, garnituri de trenuri care sa-i transporte gratis in capitala, unde au dibuit fara nici o ezitare sediile partidelor de opozitie, pe care le-au devastat, mindri nevoie mare ca ei "muncesc, nu gindesc". S-a strigat atunci cu multa patima "Moarte intelectualilor!" si, din pacate, lozinca s-a si pus in practica.
     Or, cine e raspunzator de toate acestea, daca nu presedintele de atunci, in slujba caruia s-a pus intregul aparat de stat? Care e diferenta dintre practicile comuniste si cele de care s-a slujit Ion Iliescu in 1990 si in 1991, pentru a-si consolida puterea? Fost secretar cu propaganda, acesta a stiut si cum sa stirneasca bestiile din subterana, dar si cum sa cistige un popor indobitocit, pe care il dadea gata zimbind gales si instigindu-l la ura impotriva "golanilor", a "legionarilor" etc. Un comunist sadea profita, altfel spus, de mutantii pe care comunismul ii crease: oameni noi, gata sa imbratiseze orice nada ideologica li se arunca, gata sa-si apere "libertatea" permisa, data cu lingurita, de salvatorul neamului.
    Cine a trait acele zile cu luciditate isi poate aminti ca, conform practicilor regimului anterior, pe care l-a slujit cu tot devotamentul si in avangarda caruia s-a situat, Ion Iliescu nu accepta opozitie. Cu toata alura sa bonoma, el avea la indemina un performant aparat de intimidare, care nu era altceva decit fosta si mereu prezenta, omnipotenta Securitate. Va mai amintiti de cazul capitanului Soare, dat in vileag de Patapievici, facut public, ca unica solutie de salvare? Va mai amintiti ca un intelectual de rasa cum era Petru Cretia a fost efectiv linsat de "bratul lung" al revolutiei, acelasi care incercase sa o casapeasca si pe Monica Lovinescu la Paris, in 1977? Chiar credeti ca e strain Ion Iliescu de asemenea practici? Nu miroase totul a comunism fardat nitel, a represiune cu zimbetul pe buze? Poate vi se pare ca sint cam pornit, dar ginditi-va ca in acele zile au murit sau au fost schiloditi, in Bucuresti, tineri pe care nici macar gloantele trase pentru preluarea puterii de catre acelasi fatidic om politic, in decembrie 1989, nu i-au rapus. Au reusit, in schimb, bitele minerilor, indrumate de catre onestul si cinstitul presedinte Iliescu. Care, o stie toata lumea, nu a ezitat sa le multumeasca ortacilor in final, pentru ca au dat dovada ca sint "o reala forta muncitoreasca", gata sa-si arate patriotismul "la bine, dar mai ales la rau".
     Ei bine, pe mandatul lui Ion Iliescu sint pete de singe nevinovat, de singe studentesc. Daca mai adaug si ca datorita acestei coalitii dintre presedinte si mineri Romania a iesit pentru ani buni din Europa, ca starea actuala, ameliorata, oricum, i se datoreaza aceluiasi tatuc scolit la Moscova, ce concluzie credeti ca putem trage? Ca e bine sa uitam, ca un proces care sa-l acuze pe Ion Iliescu pentru crimele comise e o hartuire politica, ca Traian Basescu nu face decit sa agite apele in scopuri electorale? Cam asta sustinea, cu citeva zile in urma, unsul cu toate alifiile Mircea Dinescu. Mi-e teama insa ca toate astea sint simple tentative de diversiune...
    Cred ca abia acum, in ultimul ceas, Romania merita sa se stie adevarul, iar vinovatii trebuie sa plateasca pentru asta.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri