Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un simbol al curajului democratic

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Evenimentele recente din Myanmar (Birmania) au readus in atentia opiniei publice internationale personalitatea extraordinara a doamnei Aung San Suu Kyi. Europa de Est i-a avut pe Havel sau Michnik, intelectuali care au ales calea protestului nonviolent fata de regimul comunist, iar mai tirziu au devenit actori politici pe noua scena democratica. In Myanmar, sfirsitul razboiului rece a produs o scurta perioada de dezghet, urmata de o noua represiune. Atunci se declanseaza procesul prin care omul politic Aung San Suu Kyi devine o victima a terorii si totodata figura-simbol pentru aspiratiile democratice ale poporului sau.

    Ultimii optsprezece ani i-a impartit intre inchisoare, arestul la domiciliu si spital. De mai multe ori au existat intervale de timp in care nu se mai stia nimic de soarta ei, iar opinia publica internationala a intrat in alerta. Ultima data, postul de televiziune MTV a lansat o extraordinara campanie publica in sprijinul doamnei Suu Kyi. Figuri celebre ale culturii pop si-au manifestat sprijinul fata de lupta ei, condamnind regimul brutal si irational de la Rangoon. Recunoasterea si popularitatea sa internationala ii fac, probabil, pe liderii militari din Myanmar sa fie ceva mai precauti, iar varianta pe care i-au tot propus-o a fost parasirea tarii.

    Insa Aung San Suu Kyi nu pleaca din tara, ci ramine sa lupte cu armele rezistentei nonviolente, consacrate de Mahatma Gandhi, impotriva unei caste militare din care ea insasi provine. Tatal sau, generalul Aung San, a fost unul dintre artizanii independentei nationale, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Colonialismul britanic a lasat in urma o societate scindata si paupera, cu o cultura politica dominata de ierarhie si supunere. Institutia dominanta a fost, in toti acesti ani, armata, care a utilizat diverse instrumente ideologice pentru a-si legitima dominatia. In cea mai mare parte a timpului, Birmania (redenumita ulterior Myanmar) a fost supusa experientei unui militarism socializant, cu accente nationaliste, sprijinit de puternicul sau aliat regional, China comunista. Dupa 1988, insa, componenta ideologica devine tot mai putin importanta, locul sau fiind luat de exercitiul fortei nude. Regimul devine tot mai irational si obsedat de comploturi interne si externe, angajindu-se in proiecte bizare, cum ar fi acela de a relocaliza capitala undeva in inima junglei, pentru a o face mai putin vulnerabila in fata unei eventuale invazii. Resursele naturale i-au conferit Myanmar-ului o anumita importanta regionala, interesele chineze fiind nevoite sa faca fata, in prezent, unei competitii mai strinse cu cele indiene. Militarii spera astfel sa poata manevra politic spre a-si perpetua puterea, iar sanctiunile internationale - inclusiv cele care au fost sau urmeaza sa fie adoptate dupa violentele din ultimele zile - nu au prea mari sanse de a destabiliza un regim izolationist si autarhic.

    Doamna Aung San Suu Kyi a aparut pe scena politica in contextul unicei nise oferite de militari, in 1990. Atunci, partidul sau (Liga Nationala pentru Democratie) a cistigat clar alegerile pluripartidiste, insa junta militara a decis sa nu recunoasca rezultatele si sa nu abandoneze puterea.

    Intr-un context international favorabil democratizarii, decizia doamnei Suu Kyi de a recurge la rezistenta nonviolenta a fost rasplatita cu Premiul Saharov pentru Drepturile Omului (1991) si, tot in acelasi an, cu Premiul Nobel pentru Pace. Lista distinctiilor s-a imbogatit ulterior, demonstrind respectul si chiar fascinatia exercitata de aceasta militanta  intr-o tara in care, cel putin teoretic, totul pare sa fie ostil democratiei.

    Discursul doamnei Suu Kyi este coerent si sobru, iar multe dintre frazele sale memorabile ar fi putut fi - sau poate au si fost - rostite de disidentii Estului comunist. Aceasta claritate vine nu doar in urma unei educatii solide dobindita in universitatile britanice, ci in primul rind dintr-o stare psihica speciala - depasirea fricii. In rarele momente in care a fost lasata sa comunice cu exteriorul, doamna Suu Kyi si-a reafirmat public optiunea in favoarea unei reconcilieri nationale care sa permita tranzitia catre democratie. Liderul de partid si-a incheiat in mod prematur cariera; simbolul national ramine puternic, asa cum a demonstrat-o venirea miilor de manifestanti in fata resedintei in care Aung San Suu Kyi se afla sub arest domiciliar.

    Nu se poate anticipa, acum, vreun scenariu de viitor. Puterea a ales represiunea la scara redusa, insa in Myanmar aproape nimic nu este imposibil. Secretul si irationalitatea care domina elita militara de la Rangoon fac ca nici o optiune sa nu poata fi exclusa. Probabil ca aliatii chinezi nu vor incuraja, acum, o repetare a baii de singe din 1988. In aceste conditii, militarii nu pot decit fie sa astepte si sa intimideze, sperind intr-o epuizare a potentialului de protest, fie sa ia act de faptul ca, deocamdata, singurul reprezentant legitim si credibil al societatii civile din Myanmar este doamna Suu Kyi.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri