Un tehnocrat discret: Catherine Ashton
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un tehnocrat discret: Catherine Ashton

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  In momentul in care liderii statelor membre ale Uniunii Europene au anuntat, in luna noiembrie a anului trecut, cine va fi titularul functiei de Inalt Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate (IRAEPS), multor observatori si lideri de opinie le-a venit foarte greu sa-si ascunda sentimentul de dezamagire. Catherine Ashton (baroana Ashton of Upholland), la vremea respectiva comisar pentru comert, parea o figura de rang secund, nepotrivita pentru un post menit sa ilustreze vocatia Uniunii de actor global. Dupa cum se stie, din aceleasi motive, nici personalitatea desemnata in aceeasi zi pentru postul de Presedinte al Consiliului European, belgianul Herman van Rompuy, nu a trezit mai mult entuziasm.

  Intre timp, Lady Ashton a trecut de audierile in Parlamentul European si a inceput sa-si exercite mandatul, fara a tine prea mult cont de impunsaturile politicienilor sau ale jurnalistilor. Nu se poate sti, acum, daca acest scepticism o va insoti pe intreaga durata a mandatului sau daca va reusi sa-l inlature - fie prin miscari spectaculoase, fie (mai degraba) printr-o tactica de uzura.

  In orice caz, Lady Ashton s-ar putea dovedi mai putin sensibila la presiunea mass media tocmai pentru ca nu are experienta conferita de "testul" alegerilor. Intreaga ei cariera politica de pina acum s-a desfasurat sub semnul abordarii tehnocratice. La nivel national, a exercitat functii executive de rang secund, inclusiv dupa intrarea in Camera Lorzilor, in 1999, la propunerea lui Tony Blair (a fost innobilata, devenind pair  pe viata) si dupa numirea in Consiliul Privat al Regatului, in 2006. Gordon Brown a desemnat-o lider al Camerei Lorzilor, iar din aceasta pozitie Ashton a gestionat acceptarea de catre lorzi a tratatului de la Lisabona, imbogatindu-si astfel experienta in problematica europeana. Astfel se explica faptul ca ea a fost cea desemnata sa preia, in 2008, portofoliul rezervat Marii Britanii in prima Comisie Barroso - Comertul - dupa retragerea lui Peter Mandelson.

  Cum Mandelson fusese un personaj cu greutate la Bruxelles, au existat voci care se intrebau daca Lady Ashton este persoana potrivita spre a-l suplini. Insa ea a compensat lipsa de experienta in domeniu si s-a impus drept o varianta plauzibila pentru primul ministru si in 2009. Astfel ca, dupa ce a devenit evident ca tentativa de a obtine nominalizarea ca IRAEPS a lui Tony Blair va esua, guvernul britanic s-a reorientat catre Ashton. In locul politicianului prin excelenta, la sefia politicii externe comunitare a venit tehnocratul discret.

  Marea problema este insa aceea daca Lady Ashton poseda si substanta, nu doar stilul de tehnocrat, intr-un domeniu pentru care nici formatia academica (sociologia) si nici experienta politico-administrativa nu o recomanda. Probabil ca daca Marii Britanii i-ar fi revenit un portofoliu care sa includa coeziunea sociala sau egalitatea de sanse, ea ar fi fost un candidat extrem de aplaudat. Pentru functia de IRAEPS, insa, audierile din Parlamentul European au fost mai dificile, si nu doar datorita lipsei de experienta sau a notorietatii mult inferioare celei de care se bucura "prima doamna" a politicii externe americane, Hillary Clinton. Nu a contat prea mult nici asocierea lui Ashton, la sfirsitul anilor '70 si inceputul anilor '80, cu o miscare pentru dezarmare nucleara sustinuta, se pare, de sovietici. Mai semnificative au fost reprosurile indirecte ale europarlamentarilor cu privire la deficitul de "viziune" in privinta staturii globale a UE.

  Catherine Ashton va fi un alt tip de "ministru de externe" decit Javier Solana. Acesta din urma a definit orizontul de asteptari, iar succesoarea sa nu va putea sa-l egaleze. Singura sansa ar fi aceea de a-l reorienta. Europa vrea sa se axeze tot mai mult pe puterea "blinda"  -  a deveni un model pentru celalalt si astfel a-l convinge sa-ti impartaseasca scopurile si interesele - , astfel ca datele de personalitate si experienta profesionala ale noului IRAEPS ar putea reprezenta un atu. Criticii de astazi pot fi contrazisi, iar mandatul baroanei Ashton poate fi mai mult decit un episod de tranzitie, cu conditia ca Inaltul Reprezentant sa se defineasca mai clar ca om politic, sa intre in jocul complicat si frustrant prin care viziunea UE despre locul ei pe scena mondiala se formeaza si se reformeaza neincetat. 


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

  Cosmin PAȘCA

  PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

  Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Tutoriat

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Tutoriat

  Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

  Despre oraşele creative ale României (IV)

  George ŢURCĂNAŞU

  Despre oraşele creative ale României (IV)

  Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

  Intermedierea financiară şi băncile străine

  Alin ANDRIEȘ

  Intermedierea financiară şi băncile străine

  În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

  pulspulspuls

  Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

  Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

  Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

  Caricatura zilei

  La un pahar cu extraterestru

  Editia PDF

  Bancul zilei

  In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

  Parteneri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.