anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Un transfer inspirat: Javier Solana

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Nu este si nici a fost sef de stat sau guvern, dar toata lumea ii recunoaste forta si prestigiul, in cadrul esalonului de virf al Uniunii Europene. Javier Solana Madariaga este Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate Comuna si, din aceasta postura, indeplineste si functia de secretar al Consiliului UE. Daca nu s-ar fi blocat proiectul de tratat constitutional, cu siguranta ca dl. Solana ar fi fost invitat sa-si faca noi carti de vizita, cu titulatura de "Ministru de Externe" al UE. Dar chiar si asa -  a recunoscut-o fostul Secretar de Stat american Henry Kissinger, revenind asupra vechii  sale butade -  dl. Solana poate "raspunde la telefon" in numele Europei.
  Statura internationala a lui Javier Solana a inceput sa se contureze mai bine in perioada 1995-1999, in care a detinut functia de Secretar General al NATO. Au fost ani extrem de dificili pentru Alianta. In decembrie 1995, la preluarea mandatului, dl. Solana a fost nevoit sa gestioneze finalul crizei bosniace. Catre final, s-a confruntat cu izbucnirea celei kosovare si, in acest context, a condus politic interventia militara (aeriana) impotriva regimului Milosevici. Mutarea sa intr-un alt birou bruxellez, de data aceasta apartinind Uniunii Europene, a fost o lovitura de maestru a liderilor comunitari. Cine altul decit dl. Solana putea oferi garantii mai bune, in sensul ca noua politica externa si de securitate a UE nu va destabiliza Alianta Nord-Atlantica, ci se va constitui intr-un mecanism complementar si, adesea, solidar cu aceasta din urma?
  Implicarea politica a lui Javier Solana a inceput inca din anii '60, intr-o Spanie sufocata de un franchism represiv si inept. Familia sa daduse culturii si vietii publice spaniole nume precum cele ale lui Salvador de Madariaga (bunic) sau Isabel de Madariaga (sora mamei). Domeniul de studiu pe care il alege Javier Solana este, insa, fizica, iar studiile si cercetarile realizate in Spania si in strainatate ii aduc titlul de profesor la Universitatea Complutense. Optiunea sa politica este una socialista, Javier Solana activind in cadrul Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) inca din perioada de ilegalitate. Dupa prabusirea dictaturii, Solana devine deputat si, mai tirziu, ministru. Va detine, succesiv, mai multe portofolii in cabinetele socialiste prezidate de Felipe Gonzales, iar "transferul" la NATO se produce dupa o experienta de trei ani in fruntea diplomatiei spaniole.
  Adversarii sai politici nu au scapat ocazia de a evidentia schimbarea de atitudine a lui Solana - inainte de 1982, a fost (asemeni majoritatii socialistilor) un adversar al aderarii Spaniei la NATO. Ulterior, a devenit un atlantist convins si a ajuns, pina la urma, sa ocupe cea mai inalta functie civila in cadrul Aliantei.
  Ca Secretar General, Javier Solana a gestionat politic primul val al extinderii Aliantei catre Est. Romania nu a fost prinsa in acest val, insa in timpul mandatului lui Solana s-au facut progrese consistente in apropierea tarii noastre de NATO. Mai tirziu, din postura de sef al politicii externe si de securitate a UE, mandatul sau a inclus si nevoia de a integra noii membri est-europeni in angrenajul comunitar. Probabil ca momentul cel mai dificil al activitatii sale de pina acum l-a constituit criza irakiana (2002-2003), cind Uniunea s-a gasit divizata intre sustinatorii si adversarii interventiei americane. O ruptura grava, care a ilustrat drumul pe care mai trebuie sa-l parcurga Europa spre a deveni cu adevarat un actor global. Desi, personal, nu a agreat linia americana, Javier Solana a manevrat cu inteligenta si precautie, respectind optiunile fiecarui stat si evitind orice declaratii sau actiuni care ar fi putut duce la tensiuni suplimentare in relatiile UE-SUA.
  In plan institutional, misiunea Inaltului Reprezentant pentru PESC a fost, in toti acesti ani, una ingrata. Orice bilant trebuie sa aiba in vedere posibilitatile reale de actiune ale lui Solana, mai ales resursele pe care le-a avut la dispozitie. Fenomenul terorismului international a primit un raspuns institutional coerent la nivelul Uniunii, inclusiv prin Strategia Europeana de Securitate, insa cimpurile de lupta au ramas, deocamdata, tot nationale. Asteptata solutie la criza kossovara a inceput deja sa provoace tensiuni intre statele-membre ale UE, spre a nu mai vorbi de sporirea insecuritatii "pe teren". In ciuda retoricii in general binevoitoare de la Bruxelles, relatiile politice cu Rusia nu au avansat semnificativ in epoca Putin. Exista, inca, o reticenta clara din partea europenilor de a-si aglomera birourile cu dosare noi si complexe, gen Marea Neagra. Insa ar fi eronat sa folosim prea mult culorile inchise. Vocea Uniunii se aude puternic si clar intr-o serie intreaga de probleme internationale. Faptul ca Uniunea este prezenta in afara "granitelor" naturale si politice ale continentului, cu misiuni umanitare, de reconstructie sau de asistenta pentru democratizare, poate fi considerat drept cel mai mare succes al domnului Solana, in al carui vocabular intilnim tot mai des conceptul de "putere soft" - bazata pe valori si convingeri, mai degraba decit pe forta armelor.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.