anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Uniunea Europeana iese din convalescenta

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Consiliul European de la Bruxelles marcheaza sfirsitul oficial al perioadei de reflectie asupra Constitutiei UE. Prudenti, liderii Uniunii au decis sa nu grabeasca prea mult lucrurile. Presedintia germana va declansa consultarile, in primul semestru al anului viitor, misiunea ingrata de a conduce negocierile urmind a reveni - dulce razbunare - chiar Frantei, in 2008. Noua forma a tratatului ar trebui sa fie gata cel mai tirziu la sfirsitul anului, pentru ca in 2009, cind vor avea loc si alegerile europene, tratatul sa fie ratificat si de statele care initial l-au respins (Franta si Olanda). Si, probabil, si de tarile care au aminat sau intrerupt procedurile, dupa veto-ul franco-olandez. Si, in fine, de Romania si Bulgaria, a caror intrare in Uniune le va permite sa ia parte la proces.
  Totul e clar, in stilul deja consacrat de forul european. Statele care l-au ratificat deja pot sta linistite, nu mai e nevoie sa se ceara opinia parlamentelor sau, Doamne fereste, a cetatenilor. Noul text nu va fi prea diferit de cel vechi, doar atit cit sa li se poata da francezilor si olandezilor senzatia ca nu li se forteaza mina. Este tactica adoptata si in 1993, cind danezii au fost rechemati sa voteze un tratat de la Maastricht mai concesiv in ceea ce-i privea, dupa ce cu un an inainte il respinsesera nervosi. Liderilor europeni nu le ramine decit sa spere ca efectul racoritor al alegerilor interne ii va face pe francezi si pe olandezi mai indulgenti cu textul constitutional.
  Asa cum anticipam in urma cu citeva luni, onoarea de a deschide balul ii revine Angelei Merkel, in numele Germaniei. Era normal ca discutiile sa fie declansate de liderul unuia dintre "cei 4 mari" - de fapt, chiar cel mai mare. Munca de mediator intr-o asemenea speta reclama importante resurse paradiplomatice, pe care Germania le are, spre deosebire de Finlanda, statul care preia presedintia incepind din iulie. Mai putin conteaza aici prestigiul personal al doamnei Merkel, desi mai toata lumea i-a apreciat prestatia politica. Iar capacitatea de mediere si-a exercitat-o in repetate rinduri si pe diverse teme, dintre care cea mai recenta a fost, evident, extinderea.
  Cum Romania si Bulgaria nu mai fac, pe fond, obiectul controverselor, referirile la extindere din discursul liderilor europeni trebuie intelese din perspectiva candidaturilor viitoare. Asadar, doamna Merkel a reusit cu brio calmarea spiritelor, propunind solutia solomonica a primirii de noi membri, dar numai dupa ce institutiile comunitare vor fi fost adaptate - ceea ce inseamna, de fapt, dupa eventuala adoptare a Constitutiei. Ce se va intimpla daca proiectul va esua din nou, nu ni se spune - probabil, va fi nevoie de o noua conferinta interguvernamentala, care sa negocieze un tratat minimalist de care, pina la urma, mai nimeni nu are chef.
  Pozitia germana a reprezentat calea de mijloc intre coalitia dirijata de britanici, favorabila continuarii neconditionate a extinderii, si Franta (al carei principal aliat, Austria, trebuie sa-si mentina neutralitatea, pentru ca inca exercita presedintia). Presa internationala vorbeste deja de lansarea de catre Paris a conceptului de "capacitate de absorbtie" a Uniunii, care toarna in sticle noi licoarea veche a excluderii nepoftitilor. Ceva de genul acesta a inventat mentorul lui Chirac, presedintele de Gaulle, pentru a tine afara Marea Britanie, in anii '60. De aceasta data, principala tinta ar fi Turcia, dar conceptul li se poate aplica si altor state aspirante.
  Este clar ca nu mai exista nici o axa franco-germana, ceea ce face reuniunile Consiliului European mai haotice, dar si mult mai interesante. Desigur, pentru Romania toate acestea par mai putin importante acum, cind sintem preocupati sa descifram sensurile subtile ale caracterizarii pe care ne-o va oferi Uniunea, prin vocile sefilor de state si de guverne. In momentul in care scriu aceste rinduri, lucrarile celei de-a doua zile a summit-ului sint in curs de desfasurare, iar noutatile pentru Romania urmeaza sa apara ceva mai tirziu. Nu ar trebui, totusi, sa ne asteptam la surprize. Liderii statelor-membre nu vor forta niciodata mina Comisiei, mai ales ca decizia finala privind clauzele de salvgardare le revine tocmai lor, iar Comisia a fost si asa destul de indulgenta in sesiunea de primavara. Ideea de a se transmite un apel formal parlamentelor nationale, spre a finaliza in timp util procedurile de ratificare, ar fi una absolut nefericita. Lucrurile trebuie lasate sa mearga in voia lor, in plan oficial, pentru ca orice exces poate genera efecte contrarii, in conditiile in care parlamentele sint tot mai alergice la extindere. Domnii Basescu si Tariceanu ar face mai bine sa-si cultive discret omologii si prietenii politici europeni, convingindu-i pe restantieri sa sustina cu mai multa convingere ratificarea rapida a tratatului de aderare. In definitiv, si ei s-au saturat de subiectul "Romania si Bulgaria", iar euroscepticismul unora dintre ei se va putea manifesta oricum, cu virf si indesat, din momentul reinceperii dezbaterilor pe tema Constitutiei europene. Si mai urmeaza si Turcia - un subiect cu mult mai suculent.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.