anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Vesti bune de la Bruxelles

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Publicarea de catre Comisia Europeana a ultimului raport comprehensiv de monitorizare a Romaniei si Bulgariei a marcat, practic, sfirsitul unui ciclu. Semnalul favorabil aderarii la 1 ianuarie 2007 este consecinta logica a unei evolutii politice in care, gradual, mijloacele de constringere si presiune asupra celor doua tari s-au diminuat, iar Executivul comunitar se pregateste pentru viitoarele misiuni de monitorizare, chiar daca ele vor purta nume oarecum diferite.
  Vom avea parte, in primul rind, de un sistem de inspectii specific statelor-membre, care - desi poate parea bizar pentru opinia publica romaneasca - vor fi mai dure decit cele de pina acum. Vechilor domenii-problema - asupra carora pluteste inca amenintator pericolul sanctiunilor - li se vor adauga o sumedenie de alte teme si politici, pentru care in tratatul de aderare avem stipulate perioade-tampon, de adaptare, si de care trebuie sa dam socoteala Comisiei in anii urmatori. Mai exista, apoi, controlul obisnuit exercitat de Curtea Europeana de Justitie, care, odata sesizata, este in masura sa aplice penalitati usturatoare statelor care nu respecta acquis-ul. Iar uneori respectarea acquis-ului este dureroasa, in timp ce ocolirea lui poate fi ispititoare.
  Si, desi deocamdata obiectivul poate parea foarte indepartat, va trebui sa ne propunem si oficial o tinta precisa in ceea ce priveste aderarea la zona Euro, ceea ce ne va aduce pe cap alte monitorizari - pentru inceput, mai laxe, dar care vor deveni din ce in ce mai siciitoare in urmatorii ani, pentru ca Uniunea nu ne va permite nici raportari fanteziste, ca in Ungaria, nici asumarea de termene propagandistic-optimiste, cum s-a intimplat in Polonia sau Estonia.
  In aparenta, acestea sint vesti proaste, la care nu ar trebui sa ne gindim acum, cind - ne spunea presedintele Comisiei Europene - avem voie sa sarbatorim. De fapt, exista riscul ca incetarea presiunii de tip "a fi sau a nu fi 1 ianuarie 2007" sa duca la o relaxare prematura. Continuarea monitorizarii, sub noi forme, este lucrul cel mai bun care ni se poate intimpla dupa noaptea de Revelion. Cei sapte ani de cvasitutela din partea Uniunii Europene au fost, in ciuda tuturor relelor de care n-am putut scapa, cei mai buni ani din istoria recenta a Romaniei. In lipsa acestei presiuni constante, am fi avut o situatie macroeconomica indiscutabil mai proasta, politici publice mai putin eficiente si, desigur, politicieni si administratori mai corupti. De aceea, daca facem abstractie de enuntarea finala a datei aderarii, vestea cea mai buna este aceea ca autoritatile de la Bruxelles isi vor pastra o serie de pirghii de responsabilizare a Romaniei, in afara de cele "clasice", aplicabile oricarui membru. Articolele 36-38 din tratatul de aderare, care expun clauzele de salvgardare majore (in domeniile economiei, pietei interne, respectiv justitie si afaceri interne) nu au devenit caduce. Romania si Bulgaria vor intra intr-o faza de tranzitie ce va dura, in principiu, trei ani, in care monitorizarea va fi inlocuita de o "supra-monitorizare".
  Dincolo de aceste precautii, tonul raportului este cit se poate de reconfortant. Cu observatiile de acum notorii (problema Agentiei Nationale de Integritate si tentativa de a schimba modul de desemnare a virfurilor Parchetului), raportorii europeni crediteaza cu generozitate reforma justitiei. Concluzia potrivit careia in Romania problema coruptiei ramine presanta la nivel local sugereaza aprecierea Comisiei pentru masurile ce tintesc "centrul". Avem, din acest punct de vedere, un mic avantaj fata de vecinii din sud, care nu beneficiaza de o asemenea nuantare - intr-adevar, Comisia pare convinsa ca guvernul de la Sofia nu a reusit sa-si curete in mod convingator agentiile centrale. Cele doua teme domina un tablou, altfel, destul de luminos in privinta criteriilor politice - capitolul cel mai sensibil in ochii opiniei publice europene. Din punct de vedere macroeconomic, temerile ramin (mai ales in privinta deficitului de cont curent si a atingerii tintei de inflatie, dar si la alte capitole), insa tonul se schimba. Fara a face prea multe speculatii, se poate spune ca forul de la Bruxelles detesta la fel de mult ca inainte principiul cotei unice, dar recunoaste ca el a functionat destul de bine. Un anumit progres fata de raportul din mai se face simtit si din evaluarile asupra gradului de restructurare a economiei. In fine, adoptarea acquis-ului comunitar, capitol la care Romania nu a stralucit niciodata in toti acesti ani, trebuie grabita, fara insa a se evidentia intirzieri care sa compromita vreun capitol anume din tratatul de aderare.
  Presedintele Barroso si colegii sai au ales varianta unei incheieri ultra-amiabile a ciclului actual dintr-o serie de motive care nu exclud nici politicul, nici nevoia de armonie institutionala la Bruxelles, nici dorinta de a curma definitiv dezbaterea pe tema actualului val de largire. Daca, insa, la Bucuresti raportul va fi inteles ca un premiu, iar clasa politica isi va lua vacanta, imediat dupa 1 ianuarie 2007 trebuie sa ne asteptam la o reluare a tonului didactic-siciitor de altadata.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Cosmin PAȘCA

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Interogaţii

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Interogaţii

  Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

  Efectul F

  Nicolae TURTUREANU

  Efectul F

  ...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Alin ANDRIEȘ

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

  pulspulspuls

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

  Caricatura zilei

  Pe roți

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.