Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vindecatori si tamaduitori

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Pacientul secolului XXI isi doreste de la medic mai mult decit o tehnica performanta si un limbaj savant, adesea impersonal, ci vrea comunicare intr-un climat confidential, vrea un medic implicat, in care sa dobindeasca incredere. Toate sondajele de opinie indica faptul ca, astazi, un medic bun, in viziunea pacientilor, este acela care in primul rind sta de vorba cu pacientii sai, ascultindu-le si intelegindu-le suferinta. Astfel, imaginea medicului s-a transformat, in ochii pacientului, din una a unui vindecator-om de stiinta in una de tamaduitor, apropiind misiunea sa de cea a unui preot, la care insasi taina confesiunii poate face minuni.

    Sint insa medicii pregatiti pentru o astfel de misiune? Pot ei sa fie la inaltimea asteptarilor intr-o societate de (continua si nesfirsita) tranzitie, in care conditiile grele de lucru si remunerarea mizera ii indeamna spre meleaguri mai primitoare? Daca adaugam si imaginea nefavorabila creata de mai marii sanatatii si intarita de senzationalul mediei, se creeaza chiar un tablou sumbru al unui corp de oameni care nu ar putea fi demni de incredere. Si nu vrem sa fim ipocriti si sa ne autocompatimim - padure fara uscaturi nu exista, toate in regula nu sint -, dar trebuie sa sustinem faptul ca, la fel ca in orice domeniu de activitate, exista si bune, si rele, si medici pregatiti, si medici mai putin pregatiti, si concursuri corecte, si blaturi, si coruptie, si corectitudine. Dar a face din asta imaginea unui corp intreg, pentru a ascunde, de fapt, criza unui sistem este un lucru inacceptabil!

    Asadar, cum poti lupta cu o astfel de imagine si sa te ridici la inaltimea asteptarilor?

    Consider ca aceste argumente nu ar trebui luate in considerare, iar pentru profesia medicala trebuie un anumit har si o anumita daruire, care sa-ti ofere puterea de a merge mai departe in demersul altruist al profesiei. Indiferent de situatie, ca medic, trebuie sa-ti gasesti resursele sa asculti suferinta indiferent de virsta, etnie sau statut social, trebuie sa semeni incredere, intelegere si compasiune fata de pacientii tai.

    Iar daca imaginea medicului este astazi una de tamaduitor, exista vreo asemanare intre discutia cu pacientul si spovedanie? Pacientul vine atit la medic, cit si la preot dispus sa vorbeasca, in speranta ca cineva il va asculta si il va sfatui. Depinde foarte mult de disponibilitatea pe care medicul o ofera si de climatul pe care acesta il creeaza. Adesea, dintr-o discutie cu pacientul, poti afla foarte multe lucruri care sa te orienteze asupra patologiei familiale, asupra antecedentelor sale de boala, chiar asupra bolii pe care o prezinta la momentul respectiv. Totul este sa stii sa asculti, chiar daca timpul este pretios; nu inseamna ca nu poti sta de vorba in varii ocazii, momente in care poti incuraja pacientul tau cu privire la tratament, la vindecare. Iar in ceea ce priveste celelalte probleme ale pacientului pe care acesta ti le destainuie, lucruri intime ale vietii personale, ascultindu-l, oricum ii faci un bine; indrumindu-l catre un duhovnic sau chiar apelind la preotul spitalului, arati ca iti pasa si ca intr-adevar esti un medic implicat.

    Lipsa timpului medicului, nedisponibilitatea sa, aglomeratia ii fac pe multi dintre pacienti, in special pe cei mai in virsta, sa se adreseze intii preotului, pentru ca stiu ca acolo ei vor gasi intotdeauna disponibilitatea de a fi ascultati si sfatuiti. Multi dintre ei au convingerea ca prin credinta se vor vindeca, neavind chiar nevoie de medic, la aceasta adaugindu-se si o serie de vindecari miraculoase, pentru care medicii nu au gasit explicatii plauzibile.

    La taina sfintei spovedanii, confidentialitatea este garantata, deciziile oamenilor sint ascultate si nu judecate, toti credinciosii sint tratati in mod egal, caci toti sintem egali in fata lui Dumnezeu, iar sfaturile sint intotdeauna orientate spre binele enoriasilor. Toate aceste principii - a face bine, a nu face rau, cel al dreptatii si al echitatii - se regasesc si in etica medicala si ar trebui utilizate de toti medicii.

    Practic, aplicind principiile bioeticii crestine, cea care a ramas in picioare indiferent de vreme si de societate, putem crea premisele unei relatii medic-pacient autentice, care sa apropie imaginea medicului de cea pe care pacientul secolului XXI si-o doreste. In acelasi timp, o relatie continua cu Biserica, sprijinind prezenta tamaduitorilor sufletelor in spitale sau alte unitati medicale, poate usura suferinta pacientilor, asigurindu-le linistea si pacea sufleteasca de care acestia au atita nevoie.

    Medicul secolului XXI este cel care seamana incredere, compasiune pentru pacientii sai, de fapt valori ale vietii crestine, cu ajutorul carora poate dobindi o noua imagine, pe linga cea de vindecator, poate mai importanta: aceea de tamaduitor!

    Tuturor cititorilor, medici si pacienti, va doresc un Paste Fericit, plin de bucuria si lumina Invierii Domnului!


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri